Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va scapa probabil de demitere, in urma referendumului de sambata, dar lui ii va reveni sarcina "descurajatoare" de a redemara reformele incetinite si eforturile anticoruptie, comenteaza agentia Reuters.
Dupa ce mase de oameni au manifestat in semn de sprijin fata de Basescu, in Romania si in afara granitelor tarii, dupa suspendarea sa de catre Parlament, in aprilie, sondajele de opinie arata ca presedintele, cel mai popular politician roman, are toate sansele "sa supravietuiasca" votului de sambata. Multi romani considera revenirea lui (la Cotroceni) ca pe singura sansa a Romaniei de a combate coruptia generalizata, care afecteaza toate sectoarele societatii, adauga Reuters.
Basescu va trebui insa sa depaseasca certurile dintre partidele de centru – aflate la guvernare – si opozitie, si va avea de luptat impotriva opozitiei crescande fata de combaterea coruptiei, venita din partea unor politicieni care au compromis reformele in Romania, comenteaza agentia citata.
Potrivit unei surse diplomatice de la Bucuresti, citata de Reuters, "Basescu a fost eficient in accelerarea ritmului reformelor, intr-un mod modern si transparent. El este considerat de UE un om al reformelor si unul dintre principalele motoare in spatele aderarii (Romaniei) la Uniunea Europeana".
"El s-a indepartat insa de consensul politic, iar acum te intrebi daca este parte a solutiei sau parte a problemei", a adaugat sursa diplomatica citata.
Romania trebuie sa dovedeasca, in continuare, Uniunii Europene – la care a aderat la 1 ianuarie 2007 – ca ia in serios combaterea coruptiei si reformele in sectorul agricol, pentru a evita posibile sanctiuni, care ar putea fi aplicate inca din iunie, reaminteste Reuters.
Diplomatii europeni afirma ca statele membre UE sunt tot mai ingrijorate de lipsa progreselor Bucurestiului in combaterea crimei organizate, unii dintre ei ajungand sa spuna ca Romania, alaturi de statul vecin Bulgaria, au fost acceptate in UE prea devreme, conchide agentia.