4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSportRepolitizarea depolitizarii prefecturilor?

Repolitizarea depolitizarii prefecturilor?

In ciuda angajamentelor asumate fata de UE, exista riscul ca institutia prefectului sa fie repolitizata. PC si-a exprimat ieri intentia de a depune un proiect de lege pe aceasta tema. Au sarit sa sprijine ideea UDMR si PRM.

Dupa un an si jumatate de la depolitizarea prefecturilor, conservatorii ar dori revenirea la vechiul sistem, motivand ca in acest fel ar fi mai vizibil pentru electorat cine isi asuma guvernarea atat la nivel central, cat si in teritoriu. Potrivit deputatului Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC, conservatorii lucreaza la un proiect de lege potrivit caruia reprezentantii in teritoriu ai Guvernului sa nu mai fie inalti functionari publici, ci oameni politici. "Vrem sa stim culoarea politica a celor care raspund local", a aratat Ciuca, adaugand ca ar trebui sa se stie "ce partid trebuie certat daca prefectii nu-si fac treaba".

Daca UDMR si PRM dau semnale ca agreeaza propunerea pecista, PSD, PNL si PD se opun revenirii la vechiul sistem.
Vicepresedintele PD Ioan Oltean a catalogat o eventuala intoarcere la vechiul sistem drept "o greseala". "Trecerea prefectilor din randul reprezentantilor politici in teritoriu in randul inaltilor functionari publici a fost o cerinta a UE, care viza depolitizarea institutiilor statului si a autoritatilor administrative. Credem ca actuala forma e absolut corecta, pentru ca asigura stabilitatea necesara unei actiuni administrative in teritoriu continue si de calitate", a declarat Oltean. Mai mult de atat, vicepresedintele democrat Cezar Preda i-a acuzat pe conservatori ca s-au inteles cu liberalii pentru repolitizarea functiilor. "Pozitia PC e in concordanta cu ce face PNL, ei s-au inteles sa repolitizeze toate functiile si acum isi paseaza initiativele de la unul la altul", a ripostat Preda. Liberalii au negat insa existenta vreunei intelegeri si au declarat ca nu sustin propunerea de repolitizare a prefecturilor. "PNL va sustine in continuare ce a sustinut in 2005-2006, si anume mentinerea institutiei prefectului apolitica. Orice initiativa de schimbare a acestui regim va fi respinsa de PNL", a reactionat liderul Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. La randul lor, social-democratii au apreciat, prin vocea vicepresedintelui Victor Ponta, ca actualul sistem este bun, dar a acuzat Executivul ca nu aplica intocmai prevederile legale. "Legea actuala este buna, faptul ca este aplicata tendentios, gresit si cu rea-credinta de actualul Guvern nu inseamna ca ea este proasta", spune Ponta.
Deputatul UDMR Marton Arpad a apreciat insa ca propunerea PC este "o solutie clara, o idee normala si conforma cu Constitutia", in vreme ce vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat ca ideea revenirii la vechiul sistem i-a apartinut si ca PC i-a "furat-o".

» Angajamente asumate de romAnia
Prefectii si subprefectii au fost trecuti in corpul inaltilor functionari publici incepand cu anul 2006, ca urmare a angajamentelor asumate de Romania in procesul aderarii la UE. O data cu transformarea in functionari publici, acestora le-a fost interzisa apartenenta la vreo formatiune politica. Numirea in functia de prefect s-a facut prin hotarare de guvern, dar doritorii au trebui sa treaca si un concurs de atestare pe post.

Cele mai citite

Răzvan Lucescu, cel mai bun antrenor din Grecia! PAOK domină gala fotbalului elen

Răzvan Lucescu a fost desemnat cel mai bun antrenor din Grecia la gala dedicată fotbalului elen, după un sezon de excepție în care a...

Viktor Orban s-a întâlnit cu Trump și Elon Musk la Mar-a-Lago

Cei doi lideri s-au întâlnit și în iulie și au discutat despre „posibilitățile păcii” Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și miliardarul Elon Musk...

Zborurile europene către China, mai lungi și mai costisitoare din cauza războiului din Ucraina

Zborurile între Europa și China au devenit mai lungi, mai scumpe și mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene...
Ultima oră
Pe aceeași temă