Renumararea voturilor nule in urma deciziei Curtii Constitutionale il confirma pe Traian Basescu drept castigator al alegerilor prezidentiale. In privinta voturilor din tara, diferenta fata de Mircea Geoana a crescut chiar cu 200 de voturi, in conditiile in care 2.000 de voturi inregistrate initial ca fiind nule au fost validate.
Curtea Constitutionala urmeaza sa analizeze astazi raportul prezentat de Biroul Electoral Central dupa ce se finalizeaza si renumararea voturilor nule din strainatate. Apoi, Curtea va trece la analizarea celorlalte acuze cuprinse in sesizarea PSD. Dar, dupa ce au vazut ca pierd teren, social-democratii emit alte solicitari: ei cer expertizarea grafologica a declaratiilor pe proprie raspundere si compararea tuturor CNP-urilor din sectiile speciale cu sectiile obisnuite. Dar aceste proceduri sunt insa imposibil de realizat, dupa cum sustin specialistii in observarea alegerilor.
"Nu suntem intr-un film politist american in care sa putem face amprentarea celor care au pus stampila pe buletinul de vot", ne-a declarat Irina Bujder, director Pro Democratia. In acest timp, amanarea validarii scrutinului are efecte dureroase pe plan politic si economic, in conditiile in care Romania nu are guvern, nu are buget pe anul viitor si nu se stie cand vor ajunge banii de la FMI in vistieria tarii.
Biroul electoral central a finalizat ieri renumararea si re-examinarea voturilor nule din tara, descoperindu-se un numar mare de voturi valabile. Astazi, BEC va lua in analiza voturile nule din strainatate, deoarece acestea au ajuns cu intarziere la sediul Biroului. Pana la inchiderea editiei, potrivit rezultatului din 30 de judete, aproape 2.000 de voturi au fost recuperate, dintre care peste 1.169 pentru Traian Basescu si 968 pentru Mircea Geoana. In mai toate judetele, voturile recuperate sunt in favoarea lui Basescu. In Timis, scorul este de 62 la 28 pentru Basescu, in Constanta, de 67 la 35, tot pentru Basescu, aceeasi situatie inregistrandu-se si in judetele Brasov, Mures, Bihor, Cluj si Suceava, doar in Dolj si Iasi Geoana fiind pe primul loc, la o diferenta de cateva voturi. In asemenea conditii, diferenta dintre cei doi candidati s-a marit cu peste 200 de voturi, rezultatul final al alegerilor neschimband ierarhia scrutinului.
PSD: renumararea voturilor nule e o "perdea de fum"
Observand ca pierde teren in urma renumararii voturilor nule, PSD schimba tactica politica. Desi initial a salutat hotararea luata de Curte, acum social-democratii considera ca reexaminarea voturilor nule nu este decat o "perdea de fum" menita sa acopere frauda electorala. "Nu vreau sa ne pacalim. Am putea sa ne trezim ca ajungem la concluzia ca aceasta renumarare sa fie o perdea de fum. Ca, de fapt, dupa renumararea voturilor nule, sa ni se spuna: «Domnule, am facut tot ce am putut, astea s-au numarat si cu asta basta!»", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz. Liderul social-democratilor sustine ca partidul sau a cerut altceva Curtii Constitutionale in sesizarea depusa: reexaminarea dublarii stampilei, care a dus la anularea votului. Cu alte cuvinte, un buletin de vot pentru Mircea Geoana a fost stampilat, dupa mai multe ore, inca o data si astfel a devenit nul.
Duvaz a cerut deci o expertiza tehnica "care sa poata duce la concluzia ca un vot a fost anulat printr-o stampila care s-a aplicat ulterior votului propriu-zis", mentionand ca asemenea situatii s-ar fi intamplat la sectiile din strainatate si la cele speciale. In acest context, PSD a mers mai departe cu solicitarile catre Curtea Constitutionala, cerand expertizarea grafologica a declaratiilor pe proprie raspundere semnate de votantii din sectiile speciale. "Cerem compararea tuturor CNP-urilor din sectiile speciale cu sectiile normale. Cerem, in strainatate, compararea numarului de voturi cu numarul de declaratii pe proprie raspundere. Declaratiile pe proprie raspundere sa fie expertizate, inclusiv grafologic, sa se constate ca persoanele care le-au dat sunt cele care au si scris aceste declaratii", a spus Duvaz. In schimb, Irina Bujder, director Pro Democratia, sustine ca "practic este imposibil de realizat aceasta analiza grafologica", desi ar fi necesara.
"Nu putem fi intr-un film politist american in care se folosesc tot felul de substante pentru amprentare", a subliniat Bujder. Ea a precizat ca "ar fi binevenite tot felul de verificari asupra modului in care s-a votat, tocmai pentru a se ajunge la o concluzie cat mai veridica: alegerile au fost corecte sau au fost fraudate". Intreaga poveste a inceput saptamana trecuta, miercuri, cand PSD a depus la Curtea Constitutionala o solicitare de anulare a votului si de repetare a turului doi al scrutinului, considerand ca PDL, folosindu-se de institutiile statului (fiind la putere), a fraudat votul. PSD a acuzat ca votul din strainatate a fost viciat, mai ales prin lipsa declaratiilor pe proprie raspundere privind votul dat, ca in sectiile de votare speciale s-a practicat turismul electoral, ca procesele-verbale au fost predate incomplet, dar si numarul mare de voturi nule. Dupa ce va valida procesul-verbal privind reexaminarea si renumararea voturilor nule, Curtea Constitutionala va trece la analizarea celorlalte sesizari ale PSD. Acest fapt ar putea insemna insa prelungirea cu cel putin cateva zile a unei decizii definitive privind validarea scrutinului.
292 de dosare penale privind frauda electorala
Ministerul Public a inregistrat, dupa primul tur al scrutinului, 292 de dosare penale, avand ca obiect infractiuni prevazute de Legea privind alegerea presedintelui tarii. Pe timpul procesului electoral al primului tur, politia s-a sesizat in cazul a 666 de dosare penale, in care sunt cercetate 1.120 de persoane. Pana acum au fost solutionate 60 de dosare penale, care au fost inaintate Parchetului. Pentru 13 persoane s-a dispus inceperea urmaririi penale, cinci au fost retinute, iar pentru doua au fost eliberate mandate de arest preventiv.