15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportReduta Bucuresti, asalt final

Reduta Bucuresti, asalt final

» In ultimele zile ale luptei pentru cucerirea redutei Capitalei se scot sabiile din teaca. Nastase merge pe vechea sa idee legata de implicarea DNA in constituirea majoritatii din CGMB, in vreme ce un consilier prezidential remarca pierderea independentei de catre Sorin Oprescu.

Increzator in fortele partidului, presedintele PD-L Emil Boc a declarat, dupa ce BEC a dat rezultatele finale din primul tur al alegerilor locale, ca partidul sau a obtinut mai mult decat Alianta D.A. la alegerile din 2004. In ceea ce priveste votul politic, Boc a afirmat ca PD-L a acumulat la consiliile judetene si la Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) o cota de 31,16%. PD-L a obtinut la Capitala 24 de mandate (195.702  voturi), PSD  16 mandate (129.357 voturi), PNL 8 mandate (62.701 voturi), PNG-CD 4 mandate (30.285 voturi), iar PRM 3 mandate (28.191 voturi). Presedintele Basescu anuntase in cadrul unui interviu televizat ca PD-L detine singur un numar de voturi apropiat de minimul necesar crearii unei majoritati, putandu-se multumi cu o alianta cu un partid mai mic pentru a nu fi obligat sa faca "compromisuri majore".

 

In paginile ziarelor, dupa unele declaratii ale lui Gigi Becali, cea mai probabila alianta  pentru CGMB a fost considerata cea dintre PD-L si PNG-CD. Raportul de forte ar fi urmatorul: PD-L si PNG – 28 de consilieri; PSD, PNL si PRM – 27 de consilieri. Tema a fost speculata rapid de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, pe blogul sau. Intr-un mesaj postat sambata, cu titlul "DNA ajuta la formarea majoritatii in Consiliul Municipal Bucuresti", Nastase remarca si el ca PD-L nu poate asigura singur majoritatea in consiliu, avand nevoie de cei patru consilieri ai PNG. "Zilele trecute, cand am vazut ca domnul  Gheorghe Becali a fost chemat la DNA, m-am gandit – dar poate sunt eu prea banuitor – ca Daniel Morar vrea sa mijloceasca o alianta in Bucuresti intre Basescu si Becali", insinueaza Adrian Nastase implicarea DNA, institutie care asteapta inca avizul parlamentarilor pentru continuarea cercetarilor penale la adresa fostului premier PSD.

Cu cateva zile inaintea bataliei finale pentru fotoliul de primar de la Bucuresti, atentia strategilor este insa concentrata asupra celor doi finalisti, Sorin Oprescu si Vasile Blaga. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat, in cadrul unui interviu acordat unui cotidian central, ca marele castig al PD-L este ca in acest moment are o masinarie electorala la fel de buna ca PSD.

O infrangere a candidatului PD-L Vasile Blaga este vazuta de consilierul prezidential ca o incercare grea pentru partid. "Pierderea Bucurestiului s-ar putea sa creeze o stare de confuzie, poate si in electorat, dar in special in activul de partid. Eu nu spun ca nu poate fi refacut acest handicap pana in toamna", a explicat Lazaroiu. El a mai afirmat ca primul tur de scrutin a functionat in favoarea lui Sorin Oprescu pentru ca era independent.

"Acum e suficient ce spune Iliescu si ce spune PSD-ul. Deci, pe partea politica, Oprescu si-a pierdut dintr-odata avantajul din momentul in care a fost luat in brate de PSD", a spus consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, precizand ca parerea sa este aceea ca, "in mod natural", electoratul liberal isi va da votul candidatului PD-L. Potrivit liderului PD-L Valeriu Stoica, batalia pentru Bucuresti este de fapt "batalia pentru Romania".

Cele mai citite

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...

Inteligența artificială de pe Apple va fi disponibilă în mai multe limbi

Apple a anunțat că va extinde numărul limbilor suportate de inteligență artificială, Apple Intelligence, începând cu anul viitor. Inteligența artificială de pe Apple va fi...

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul...
Ultima oră
Pe aceeași temă