Un raport recent lansat de institutul GeoPOL pe tema stării interne a PSD arată că în ultimele şase luni singurul adversar din mediul politic pe care Victor Ponta l-a avut a fost chiar el însuşi.
„Desemnările neinspirate de miniştri, raspunsurile neconvingătoare în scandalul plagiatului, eşecul referendumului din luna iulie, remanierea precară a garniturii guvernamentale din luna august, atitudinea gen, ‘capul plecat, sabia nu-l taie’ adoptată în interacţiunea cu un Bruxelles excesiv de popular-european, atitudinea publică defectuoasă în scandalul Oltchim, au fost tot atâtea fapte şi evenimente politice care au afectat major ‘textura cotei de încredere’ a premierului, scădere încă neînregistrată de către sondaje”, evidenţiază raportul.
Analiza GeoPOL mai arată că singura personalitate care a reuşit să zdruncine cel mai mult fundamentul de încredere al premierului a fost patronul OTV şi preşedinte al Partidului Poporului, Dan Diaconescu.
Potrivit raportului, Victor Ponta s-a „autodistribuit” în rolul de „sac de box” al populistului Dan Diaconescu, iar succesul administrativ de care prim-ministrul s-a bucurat odată cu organizarea pe 29 iulie a alegerilor locare şi a referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu s-a estompat „în urma simulacrului procedurii de privatizare al Oltchim, simulacru ce a purtat marca guvernului Ponta”.
Eşecul gestionării procesului de privatizare a combinatului Oltchim a determinat, prin urmare, pierderea unui val de simpatie pro-USL de care se bucura Victor Ponta în acel moment.
„Interacţiunea prelungită cu un realizator de televiziune popular doar la periferia societăţii, care iese în mod natural din tiparele discursului politic normal, l-a făcut pe Victor Ponta să pară la rândul său dezarticulat şi neinteligibil, mai ales pentru publicul pe care se baza”, se precizează în raport.
Pe această temă, analiza GeoPOL concluzionează că „Victor Ponta a devenit în fapt principalul său adversar, fiind mai degrabă victima propriilor gesturi neinspirate, decât a acţiunilor întreprinse de către adversarii politici”.
La nivel general, raportul subliniază că una dintre carenţele pe care PSD le are în prag de alegeri parlamentare are legătură cu modul de selectare al candidaţilor: „Calitatea persoanelor ce vor candida a devenit un element neglijabil pentru PSD. În acest fel însă, leadership-ul PSD, şi mai ales tânărul preşedinte Ponta, se expun exact oprobiului categoriei responsabile de cetăţeni, ce susţin PSD/USL tocmai în speranţa aducerii în Parlament a unei garnituri morale şi profesioniste. Chestiunea a fost înţeleasă până şi de către liderii PDL care au instituit deja celebra Comisie de Etică, tocmai pentru a da electoratului senzaţia unui început de reformă morală în PDL”.
Raportul mai face referire şi la „reţeaua Dragnea” sau reţeaua baronilor locali ai PSD coordonată de secretarul general al partidului, „eamanatul” Liviu Dragnea, considerată a fi extrem de solidară în ceea ce priveşte fraudele electorale.
„Reuşind să-şi impună oamenii în majoritatea funcţiilor guvernamentale importante, ‘emanatul’ Dragnea a reuşit să-şi asigure şi o ‘plasă de siguranţă’ parlamentară, fiind principalul decident al candidaturilor PSD, caştigând astfel în mod net meciul intern cu firava şi neexperimentata echipă a preşedintelui Ponta”.
Un asfel de context face ca o posibilă consolidare a unui lidership de durată pentru Victor Ponta să se îngusteze „în mod periculos pentru cariera sa”, conchide GeoPOL în raportul său.