„Astazi am decis ca PSD are o unica linie de comanda. Am redescoperit spiritul de echipa si forta care sta in unitate”. Cam asa suna declaratia de la Poiana Brasov adoptata ieri, dupa trei zile de discutii oficiale si neoficiale, intre conducerea PSD si liderii din filialele partidului.
„Unica linie de comanda” decretata prin aceasta declaratie este formata din noua treime Geoana-Mitrea-Rus. De altfel, aceasta noua treime configurata prin eliminarea lui Nastase din schema de conducere a fost consfintita ca noua formula de lideri, la sprituri informale prelungite pana in zori in restaurantele din Poiana.
Pa, Nastase-Iliescu!
Adunarea pesedista de la Poiana Brasov a fost un fel de congres neoficial al partidului, in urma caruia s-a configurat o alta formula de conducere, precum si cateva linii strategice de eliminare definitiva din joc al lui Adrian Nastase si a lui Ion Iliescu. Noua conducere formata din Geoana, Mitrea si Rus a primit un vot de incredere exprimat cu entuziasm de majoritatea sefilor din teritoriu atat prin discursuri exprimate in timpul celor doua sedinte de sambata si duminica, cat si prin adeziunea manifestata neoficial prin restaurante fata de noua declaratie de innoire si modernizare a PSD. Liniile strategice stabilite de noua conducere spun in rezumat ca trebuie luate toate masurile necesare pentru ca Adrian Nastase sa nu se mai poata intoarce in functia de presedinte executiv si pentru ca Ion Iliescu sa fie redus definitiv la tacere. Toti au fost asigurati ca vor fi sprijiniti de partid si ca nimeni nu va fi silit sa se autosuspende la fel ca Nastase. In declaratia de la Poiana Brasov scrie de altfel ca „fiecare dintre oamenii nostri trebuie sa se simta protejat in fata abuzurilor politice care ameninta serios statul de drept”. Mai dificil va fi, dupa cum au convenit Geoana, Mitrea, Rus si ceilalti, sa il impiedice pe Nastase sa se intoarca pe functie. Acesta a declarat ca el a decis singur sa se autosuspende, deci tot singur va decide cand sa se intoarca. Potrivit unui lider marcant din conducerea PSD, s-au luat masuri pentru a-i ingreuna lui Nastase demersurile de revenire. Astfel, Mircea Geoana si Miron Mitrea au redactat o hotarare in care scrie: „Biroul Permanent a luat act de autosuspendarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv si de faptul ca aceasta functie isi inceteaza atributiile odata cu aceasta suspendare”. „Odata ce exista hartia asta scrisa, daca Nastase vine inapoi trebuie sa ceara Biroului Permanent sa ia act de solicitarea sa pentru incetarea suspendarii. Si Biroul Permanent National poate sa ia act, poate sa nu ia act, pentru ca nu este o chestiune care tine de vointa personala a lui Nastase, ci de vointa BPN”, ne-a explicat sursa citata. Pasul doi pentru scoaterea definitiva din joc a lui Nastase a fost gandit de fostii sai colegi sub forma convocarii posibile a unui congres extraordinar, nu pentru alegerea unei noi conduceri, ci pentru modificarea statutului partidului, din care sa dispara functia de presedinte executiv, acesta fiind un plan mai vechi al lui Mircea Geoana. Miron Mitrea este un sustinator fervent al eliminarii functiei de presedinte executiv, el anuntand ca pana la inceputul verii congresul ar putea fi convocat. Potrivit lui Geoana, functia de presedinte executiv ar trebui sa existe numai la partidele aflate la putere.
Cat despre Ion Iliescu, numele sau a fost prezent pe toate buzele pesedistilor adunati in Poiana Brasov. Planurile acestuia de a se reinstala in fruntea partidului i-au indignat pe cei stransi in Poiana sambata noaptea, la discutii in jurul sticlelor de vin, strigandu-se in gura mare ca Ion Iliescu trebuie definitiv trimis la pensie: „Ce tot il aducem in discutie pe Iliescu? Sa nu-i mai pronuntam numele, nu ne intoarcem la partidul comunist!” Surse din conducerea PSD ne-au declarat ca s-a hotarat ca partidul sa manifeste o duritate exemplara fata de ideile lui Iliescu si fata de sustinatorii acestuia. „Daca Iliescu vine si ataca conducerea, cere alegeri sau mai stiu eu ce, inseamna ca el contribuie la dezbinarea partidului, si trebuie sa ne aparam. In statut exista sanctiuni pentru atacuri la adresa partidului!” – ne-a explicat un lider PSD. Ca sa fie clar pentru toti, si in declaratia semnata de liderii partidului si de sefii de filiale se arata ca „vom fi intransigenti fata de orice actiuni care vor aduce atingeri spiritului de echipa, fata de toti cei care, lideri sau membri ai partidului, vor afecta imaginea PSD, incalcand regulile interne”.
Tulburari in paradis
„Linia unica de conducere” a partidului nu presupune neaparat ca intre cei trei sefi ai PSD exista o armonie totala. Vineri seara, tot in cadrul unei discutii neoficiale, Ioan Rus s-a aratat enervat de insistentele lui Mircea Geoana de a i se prelungi mandatul de presedinte de la 2 ani la 4 ani. Ioan Rus, cel care l-a sustinut pe Geoana pentru a deveni presedinte, i-ar fi spus acestuia, potrivit unor surse, ca trebuie sa-si duca la capat mandatul de 2 ani incredintat la congresul din 2005 si dupa asta noul congres din 2007 va decide daca Geoana merita sau nu sa mai fie presedinte al PSD. Mircea Geoana a fost intepat si de Doru Ioan Taracila, care, evident, tot la sprit i-a spus: „Domnule presedinte, sunteti un om singur. Toti cei care sunt acum la masa langa dumneavoastra va vor infige cutitul in spate”.
Cum ies adevarurile la suprafata
Mircea Geoana, cuprins de o brusca sinceritate, a declarat sambata in sedinta cu presedintii de consilii judetene ai PSD: „Sa recunoastem, PSD nu e un partid de ingeri”. Geoana a spus ca in momentul de fata colegii sai sunt ipocriti pentru ca nu-si aduc aminte ca „si PSD cand era la guvernare facea presiuni asupra justitiei”. Presedintele partidului a amintit si de faptul ca si-n vremea cand era la putere partidul se fofila din fata organelor de ancheta, pesedistii convocati la PNA declarandu-se brusc grav bolnavi si internati in spitale. Un alt adevar care a iesit la suprafata in discutiile pesedistilor a fost exprimat de Vasile Dancu. Acesta a prezentat ieri o analiza a modului in care PSD a fost privit de electorat cata vreme la conducerea partidului s-a aflat Adrian Nastase. Dancu a spus in analiza sa ca partidul s-a remarcat printr-o personalizare excesiva a liderului unic si prin lipsa de criterii de selectie de principii de competenta, dar mai mult decat atat, a afirmat ca „se vand locuri de deputati”. Tot Dancu a mai spus ca unul din obiceiurile PSD consta „in a ne vinde unii altora minciuni”, referindu-se la analizele sau sondajele comandate de unii sau altii dintre liderii partidului in scopul de a-si demonstra o asa-zisa competenta in fata rivalilor din interior.
Nastase, parasit la Cornu
In timp ce colegii sai ii pregateau „asasinarea politica”, strans uniti in jurul lui Geoana, Mitrea si Rus la Poiana Brasov, si petreceau noptile pana la 4 dimineata prin restaurante, Adrian Nastase a stat singur la mosia sa de la Cornu, numarandu-si probabil matusile pe care le mai are prin ograda. Fostul presedinte executiv al PSD s-a bazat la Poiana Brasov numai pe ajutorul deputatului Ioan Stan, presedintele PSD Dambovita, care de altfel a fost singurul care i-a luat apararea, atragandu-si evident mania colegilor. De asemenea, Nastase a fost nevoit sa se consoleze cu faptul ca a fost contactat telefonic de un primar necunoscut dintr-o comuna din acelasi judet Dambovita, care a tinut sa-si exprime sprijinul pentru fostul sef al partidului. S-ar putea spune astfel in urma celor petrecute in Poiana ca PSD este un partid „trei in unu”: un PSD care a fost cucerit pentru moment de Geoana, Mitrea si Ioan Rus, avand de partea lor aproape toate filialele din tara, un PSD al lui Adrian Nastase cu sediul central la ferma de la Cornu si avand ca aliata filiala PSD Dambovita si un PSD iluzoriu, al lui Ion Iliescu, cu resedinta in biroul acestuia din str. Atena, bucurandu-se de sprijinul Corinei Cretu si al pensionarilor de la PSD Bucuresti.