5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportPSD reproseaza PNL ca nu respecta intelegerea preelectorala

PSD reproseaza PNL ca nu respecta intelegerea preelectorala

Liderul deputatilor pesedisti, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca, acum doi ani, PNL a acceptat sa fie sprijinit la guvernare si sa sustina PSD daca acesta va castiga alegerile, dar ca intelegerea a cazut in ultimele zile, dupa alegeri, din cauza "unor jocuri" ale unor lideri PNL, care au insistat sa puna ei un premier, lucru inacceptabil pentru pesedisti.
Potrivit lui Hrebenciuc, acel "gentlemen agreement", cum l-a numit, a constat in acceptarea de catre PNL ca PSD sa puna un premier si sa faca un guvern, dar fara a primi ministere. Cu alte cuvinte, sa ramana in opozitie. Duminica seara, dupa alegeri, cele doua partide ar fi trebuit sa iasa sa anunte intelegerea, insa liberalii s-au razgandit, s-a plans Viorel Hrebenciuc. Care le-a reprosat si ieri liberalilor ca el s-a tinut de cuvant. Hrebenciuc, la fel ca si Mircea Geoana, spune ca scorul bun al PNL se datoreaza PSD, care a acceptat o varianta de uninominal ce ii avantaja si pe liberali.

Sambata, presedintele PSD, Mircea Geoana, a prezentat si el detalii despre cum PSD a ajutat PNL sa obtina multe locuri in Parlament, acceptand actuala varianta de uninominal, el sustinand ca nu regreta aceasta decizie. "A fost o decizie constienta in acel moment de a pastra in viata partidele mici si mijlocii", a declarat liderul PSD. Geoana a mai sustinut ca, daca se introducea un sistem de vot uninominal pur, in doua tururi de scrutin, cum propusesera pesedistii initial, PNL "ar fi disparut din Parlament". "In acel moment nu ar fi ramas decat doua partide in Parlament", a spus el, adaugand ca la acea vreme nu si-a dat seama ca legea va fi asa de imperfecta.

Intrebat daca este adevarata afirmatia lui Viorel Hrebenciuc potrivit careia a existat o intelegere cu PNL ce trebuia anuntata in noaptea alegerilor, Geoana a recunoscut ca a existat un anumit tip de dialog cu liberalii, dar a refuzat sa dea detalii: "A existat un anumit tip de dialog cu PNL in ultimii doi ani, a fost evident. Dar cred ca trebuie sa spunem lucrurile dupa consultarile de duminica si dupa o decizie finala".

Atat inainte de adoptarea legii, cat si dupa aceea, democrat-liberalii i-au acuzat pe pesedisti ca au renuntat la proiectul lor de uninominal in doua tururi pentru unul inferior, care sa satisfaca pretentiile PNL. "Cheia adoptarii acestui proiect de lege se afla la PSD. PSD trebuie sa decida daca ramane consecvent cu propriul proiect de lege de vot uninominal in doua tururi de scrutin sau renunta de dragul domnului Tariceanu si a mentinerii la putere alaturi de PNL la acest proiect si sustine altceva", declara liderul PD-L in luna ianuarie. Presedintele Basescu le-a cerut, la sfarsitul lui ianuarie 2008, liderilor PSD, printr-o scrisoare publica, sa fie consecventi cu primul lor proiect.

Ieri, dupa runda de negocieri intre PNL si PSD, singura declaratie publica prin care subiectul conceperii de catre pesedisti a unui proiect de lege favorabil liberalilor a fost atins tangential a apartinut premierului Tariceanu. Potrivit liderului liberal, PNL si PSD au fost de acord sa rectifice erorile Legii votului uninominal in forma actuala. "Actualul sistem electoral si-a manifestat neajunsurile", a afirmat Calin Popescu Tariceanu. Adrian Nastase a declarat ieri ca, dupa doi ani in care premierul a fost liberal datorita sustinerii PSD, i se pare normal ca, in eventualitatea unei aliante PSD-PNL, premierul sa fie social-democrat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă