Partidul Social Democrat solicita ca ordonanta de urgenta cu privire la modificarea Legii cetateniei romane sa fie discutata cu prioritate in Parlament, a anuntat marti presedintele PSD, Mircea Geoana, citat de Agerpres.
La finalul sedintei Biroului Permanent National al acestei formatiuni politice, Geoana a spus ca acest demers este necesar pentru se putea stabili care este formula cea mai expeditiva si cea mai acceptabila din punct de vedere intern si european cu privire la acest subiect foarte important.
Mircea Geoana a reamintit ca un proiect de lege privind modificarea Legii cetateniei a fost depus de 42 de parlamentari din toate formatiunile politice.
"Credem ca trebuie sa avem o discutie serioasa asupra Legii cetateniei, care e un subiect sensibil si care a creat reactii si la Bruxelles", a argumentat presedintele PSD.
Presedintia ceha a Uniunii Europene si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu accelerarea procedurii de acordare a cetateniei romane, a declarat vicepremierul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, dupa o intalnire cu ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.
"I-am spus colegului roman despre preocuparile noastre serioase legate de posibilele riscuri ale adoptarii unor proceduri simplificate pentru acordarea cetateniei romane", a explicat Vondra.
Potrivit legislatiei UE, Romania este libera sa acorde cetatenie oricui doreste.
Statele din UE naturalizeaza in medie in fiecare an peste 730.000 de persoane, cifra mai mare decat populatiile individuale ale celor mai mici state membre – Malta si Luxemburg.
Potrivit lui Mircea Geoana, o decizie privind subiectul cetateniei persoanelor din Republica Moldova trebuie luata in urma unei analize a textului aflat in Parlament, la care au contribuit inclusiv parlamentari romani de la Chisinau.
Presedintele Traian Basescu, in mesajul adresat pe 14 aprilie Parlamentului despre situatia din Republica Moldova, a solicitat Guvernului sa adopte, in regim de urgenta, modificarea Legii cetateniei, pentru urgentarea procesului de redobandire a acesteia de catre cei care au pierdut-o abuziv.
Guvernul a adoptat, a doua zi, pe 15 aprilie, ordonanta de urgenta cu privire la modificarea Legii cetateniei romane, prin care a fost simplificata procedura si scurtat termenul de redobandire a cetateniei, acesta fiind fixat la cinci luni.
"Termenul maxim in care comisia va verifica indeplinirea conditiilor necesare acordarii sau redobandirii cetateniei romane va fi de cinci luni de la data inregistrarii cererii. In vechea lege, era de cel putin sase luni" – a precizat atunci primul-ministru Emil Boc.
Procedura de simplificare, respectiv, de urgentare se refera la fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata, fiind cazul etnicilor romani din R.Moldova.