6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportPrioritatea politicienilor este modernizarea SRI si SIE

Prioritatea politicienilor este modernizarea SRI si SIE

Principalele servicii secrete au devenit mai discrete in ultimii ani, dar suspiciunile privind implicarea lor in politica nu s-au spulberat.

In 2007, dupa ce Curtea Constitutionala a avizat negativ propunerea Parlamentului de suspendare a presedintelui Basescu, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca seful statului ar fi cerut date de la SRI referitoare la judecatorii Curtii. Geoana a prezentat atunci doua note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situatia dosarelor a trei judecatori: Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu si Ion Predescu. seful Serviciului a negat amestecul politic, iar Comisia parlamentara care verifica activitatatea SRI a stabilit la randul sau ca nu au existat actiuni de politie politica. Aceeasi comisie a semnalat unele nereguli in functionarea Serviciului si a facut recomandari, care au fost trimise CSAT, de catre conducerile celor doua Camere ale Parlamentului, "pentru elaborarea legilor sigurantei".

 

Nici unul dintre principalele partide parlamentare nu a luat insa in serios urgenta adoptarii  pachetului de legi care ar trebui sa guverneze siguranta nationala, desi legea cadru existenta este in vigoare dinaintea adoptarii Constitutiei in 1991, fiind depasita de alte acte normative. PSD si PNL au respins pachetul de legi propus de presedintele Basescu si facut de specialistii serviciilor, venind fiecare separat cu propriile legi. Armonizarea punctelor de vedere a fost imposibila atat din cauza rivalitatilor politice, cat si a filozofiilor diferite propuse. Liberalii au mizat in aceste legi pe mai multa transparenta si pe respectarea drepturilor omului, in vreme ce PSD si PD-L ar fi vrut variante mai dure in care serviciile sa poata interveni atunci cand este vorba despre "siguranta nationala", o sintagma deocamdata definita destul de vag.

Nu vom schimba sefii SRI si SIE
In materie de siguranta nationala, Ion Stan, membru al Comisiei parlamentare de control al SRI, sustine ca PSD are pregatit un intreg pachet de legi care cuprinde Legea Sigurantei Nationale, precum si legi speciale cum ar fi statutul ofiterului de informatii sau legea privind culegerea de informatii. Ion Stan ne-a spus ca "este nevoie de o restructurare a serviciilor secrete, altfel nu este decat o risipa de bani si de resurse umane".
"PSD considera, inainte de toate, ca este necesara o dezbatere in Parlament pe Strategia de Securitate Nationala, pornind de la acest lucru trebuie sa construim tot ceea ce tine de legislatie", spune Ion Stan. PSD sustine necesitatea adoptarii unei strategii de securitate, realizate in conformitate cu strategiile NATO si UE.

In opinia sa, principala amenintare la adresa Romaniei, ca stat membru NATO, o reprezinta terorismul. Liderul PSD Dambovita s-a declarat multumit de activitatea sefilor SRI si SIE, a caror schimbare nu o considera necesara daca PSD va ajunge la Guvernare: "A trecut perioada in care alternanta la guvernare impunea si schimbarea sefilor serviciilor, mai ales daca acestia erau oameni capabili".

Servicii moderne si profesioniste
Liberalul Marius Oprea, consilierul premierului Tariceanu pe probleme de securitate, sustine ca principalele pericole cu care ar putea sa se confrunte Romania pot fi structurate pe trei paliere. Pe termen scurt, pericolul principal este criza de pe piata financiara, pe termen mediu este securitatea energetica, mai precis asigurarea resurselor si construirea Nabucco, iar pe termen lung este amenintarea terorista. Marius Oprea ne-a spus ca primul lucru pe care l-ar face PNL daca ar ajunge la guvernare ar fi "adoptarea pachetului Securitatii Nationale care zace acum in comisii. In momentul in care vom avea cadrul legal, specialistii, si nu politicienii, vor decide care sunt pericolele pentru statul roman".

Marius Oprea sustine ca serviciile secrete trebuie sa fie modernizate si profesionalizate pentru ca "nu este normal sa ai sapte servicii cu noua directii de ascultare. Serviciile ar trebui sa inceteze sa se mai boicoteze intre ele". De asemenea, el ne-a explicat ca este necesar, pentru buna functionare a serviciilor, ca ele "sa nu se mai implice in afaceri si sa creeze firme sub acoperire a caror activitate nu o poate controla nimeni". Oprea apreciaza activitatea sefilor SRI si SIE, care "cu toate problemele prin care au trecut, au dat senzatia ca pot pastra echilibrul".

Siguranta nationala, o prioritate
Deputatul Ioan Talpes, fost sef al SIE, argumenteaza ca "Romania este pozitionata foarte bine comparativ cu anii ’90 si pana in 2002. Acum ne aflam sub imperiul unor garantii oferite de NATO si de UE". Provocarile care ar putea ameninta securitatea Romaniei "ca stat membru UE si NATO" ar putea veni, in opinia lui Talpes, "din regiunea Marii Negre, care este destul de destabilizata – zona Caucazului, a Orientului Mijlociu, care sunt foarte aproape de noi". De asemenea, fostul sef al SIE mai arata ca exista o situatie conflictuala in  Ucraina "si de aici pot aparea forme de inghetare, specifice unei zone conflictuale, de aceea trebuie sa urmarim cu atentie posibilele destabilizari de langa Romania", dar si in Transnistria, unde "sunt forte care incearca sa incalce regulile internationale".

De aceea, Ioan Talpes sustine ca pachetul legilor privind siguranta nationala constituie o prioritate pentru guvernarea PD-L, deoarece arata "ce vrem sa facem si unde vrem sa mergem". Fostul sef al SIE crede ca Serviciile care "sunt importante si vor ramane importante" se afla "pe un drum al modernizarii si al unui comportament democratic si european", iar sefii SRI si SIE "sunt in niste functii in care au dovedit capacitatea de a conduce aceste institutii".

Cele mai citite

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....
Ultima oră
Pe aceeași temă