2.8 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportPrima problema a presedintilor: a merge sau a nu merge la… dezbatere

Prima problema a presedintilor: a merge sau a nu merge la… dezbatere

» Principalii candidati la presedintie au probleme in a se intelege chiar si asupra unor lucruri simple, adica unde, cand si in ce conditii sa participe la o dezbatere publica.

 

» Pe de alta parte, electoratul risca sa fie lipsit de dezbaterea finala de la TVR. Dificultatile televiziunii publice de a organiza o confruntare au la baza o decizie a partidelor parlamentare.

Prima confirmare de participare la dezbaterea electorala anuntata indelung pentru astazi, la Academia de Studii Economice, a venit chiar de la cel care a propus-o, Mircea Geoana, marele absent al confruntarii de la Cluj-Napoca. Anuntul a venit in contextul in care, cu o seara inainte, purtatorul de cuvant al campaniei pesediste, Victor Ponta, a afirmat ca discutiile dintre echipele de campanie s-au oprit pe motiv ca staff-ul presedintelui Traian Basescu ar fi insistat ca la dezbatere sa participe doar candidatii plasati pe primele trei locuri in sondajele de opinie. Informatia a fost infirmata ulterior de purtatorul de cuvant al candidatului Traian Basescu, Sever Voinescu. Apoi, in cursul zilei de ieri, presedintele a confirmat participarea sa la dezbatere, vorbind despre "un program de intoxicare" in cazul celor care au lansat ideea ca ar putea absenta de la confruntare.

Un subiect de acuze, con-traziceri si infirmari s-a nascut si in legatura cu gazda dezbaterii, rectorul ASE, Ion Rosca. Subiectul a fost deschis de actualul presedinte, care a aratat ca accepta sa se confrunte cu Mircea Geoana si Crin Antonescu, dar ca nu poate accepta "o dezbatere condusa de cel care raspunde de de-partamentul economic al PSD, condus de rectorul de la ASE". "Nu merge chiar asa, sa iti pui propriul membru de partid sa conduca", a precizat Traian Basescu. Rezerve fata de locul unde sa se desfasoare dezbaterea si fata de gazda evenimentului a manifestat si candidatul PNL, Crin Antonescu. Acesta a catalogat invitatia la confruntare a lui Mircea Geoana drept "o actiune de partid". "O dezbatere inchisa, intr-un anume loc, intr-un anume cadru si cu un anume moderator, care, eventual, sa mai fie si membru de partid, nu cred ca este de acceptat", a declarat liderul PNL.

 

O alta conditie pusa de Antonescu a fost aceea ca in confruntare sa fie abordate nu doar teme economice. "Putem dezbate, fara indoiala, si viziunea asupra economiei, asupra crizei, a viitorului presedinte, a candidatilor, dar nu putem restrange doar la aceste teme, in care presedintele n-are foarte multe parghii, de altfel", a aratat Antonescu. El a sustinut insa ca nu ar fi primit, pana in acel moment, invitatie din partea ASE.
Rectorul Rosca a negat, in schimb, ca ar fi membru al vreunui partid si i-a trimis o scrisoare deschisa lui Traian Basescu pentru a-l asigura ca dezbaterea va fi caracterizata de echidistanta. "Va asiguram, domnule presedinte, ca suntem echidistanti si ca vom face tot ce ne sta in putinta sa va simtiti confortabil la noi. Nimeni din ASE nu va organiza «convocarea» studentilor si a cadrelor didactice la aceasta manifestare", i-a scris Rosca sefului statului.

Asemenea liderului PNL, candidatul independent Sorin Oprescu a afirmat ca nu ar fi fost invitat la dezbaterea de la ASE, sustinand si el ca echipa de campanie a lui Traian Basescu s-ar fi opus unei confruntari la care sa participe primarul general al Capitalei. Oprescu i-a acuzat apoi pe Mircea Geoana si Traian Basescu ca trateaza cu "aroganta si dezinteres" organizarea unor dezbateri pe teme de interes public. "Au motivele lor sa se ascunda: Basescu ascunde facutele si nefacutele mandatului sau ratat, de cinci ani, Geoana – fals si demagog – incearca sa isi ascunda adevarata fata", a declarat Oprescu.

Rectorul ASE a precizat insa, in cursul zilei de ieri, ca a trimis invitatii la dezbatere catre sapte dintre candidatii la presedintie: Crin Antonescu, Traian Basescu, George Becali, Mircea Geoana, Kelemen Hunor, Sorin Oprescu si Corneliu Vadim Tudor. In opinia analistului Cristian Ghinea, situatia actuala s-ar datora "unei crize de incredere". "Nu avem o institutie apolitica, academica, a societatii civile care sa poata organiza o dezbatere care sa fie credibila pentru toti candidatii", a declarat Ghinea. Acesta considera ca este normal ca la o confruntare sa fie invitati doar principalii candidati pentru ca oamenii sa poata asculta pozitiile "celor care au si sansa sa le implementeze".

» Problemele se trag de la Parlament
Televiziunea publica nu a anuntat pana acum organizarea vreunei dezbateri publice inaintea turului intai al alegerilor. In opinia lui Cristian Ghinea, acest fapt este cauzat tocmai de obligatia de a asigura candidatilor timpi de antena egali. Concret, in cazul in care ar fi invitati toti prezidentiabilii (12), dezbaterea risca sa fie plictisitoare, iar in cazul in care s-ar invita doar principalii candidati, s-ar incalca regulile stabilite de Birourile Permanente ale celor doua Camere. Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu, admite ca "situatia este destul de nefireasca", dar spune ca CNA nu are parghiile sa o influenteze. "Televiziunea publica nu poate sa faca aceasta dezbatere fara sa treaca modificarea prin Birourile Permanente", a subliniat seful CNA, Razvan Popescu.

Cele mai citite

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....

Robert Bădescu revine mai devreme la Rapid după împrumutul la Mioveni

Robert Bădescu, fundașul de 19 ani crescut la juniorii Rapidului, s-a întors mai devreme la echipa din Giulești după un împrumut la CS Mioveni...

Andrei Ursu și Vlad Condurache s-au logodit

Andrei Ursu și Vlad Condurache au reușit să-și surprindă fanii cu o veste emoționantă: logodna lor, sărbătorită într-un cadru exotic și plin de semnificații...
Ultima oră
Pe aceeași temă