Gazeta Wyborcza: Romania, condamnata la marginalizare in UE
Coalitia ciudata formata din liberali si social-democrati nu a reusit sa-l lase pe Traian Basescu fara fotoliul de presedinte, dar Bruxelles-ul incepe sa-si piarda rabdarea cu Romania, care se razboieste la varf in loc sa se ocupe de reformele promise, scrie in editia de astazi cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.
Potrivit sursei citate, rezultatul referendumului este o mare umilinta pentru premierul Calin Popescu-Tariceanu. "Pentru a-l inlatura de la putere pe Basescu, cel mai popular politician din tara, Tariceanu s-a infratit cu stanga. Bizara alianta", scrie Gazeta, mentionand ca "multi politicieni din Partidul Social-Democrat au ajuns in ultimii ani in fata tribunalului pentru afaceri de coruptie, printre ei aflandu-se si fostul premier Adrian Nastase, suspectat de luare de mita". Ziarul mai comenteaza ca, din cauza "guvernarii fatale" a social-democratilor si a coruptiei crescande, romanii nu au intrat in UE in 2004, odata cu valul celor 10 tari care au aderat la UE.
Colaborarea dintre Basescu, revenit la Cotroceni, si premierul Tariceanu va fi insa extrem de dificila, pentru ca presedintele si premierul se urasc demult, iar la Bucuresti se aud din ce in ce mai des voci care spun ca Tariceanu ar trebui sa-si dea acum demisia, scrie Gazeta Wyborcza.
De pe urma razboiului la varf pierde cel mai mult Romania, care, desi se dezvolta bine din punct de vedere economic, se condamna la marginalizare in politica europeana, adauga sursa citata.
DPA: Basescu, un soi de "cavaler in armura stralucitoare"
Romania se confrunta cu o realiniere a fortelor sale politice dupa ce marea majoritate a electoratului a votat impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu, care se intoarce acum in functie cu un mandat mai puternic, apreciaza agentia germana DPA. Cele cinci partide din guvern si opozitie care au facut presiuni pentru demiterea presedintelui analizeaza acum consecintele infrangerii lor. Premierul Calin Popescu Tariceanu trebuie sa plateasca pretul pentru planul extrem de nesatisfacator al parlamentului de a incerca sa-l inlature pe Basescu. Politicieni importanti din cadrul partidului lui Tariceanu, Partidul National Liberal (PNL), au cerut duminica demisia acestuia.
Tariceanu si aliatii sai l-au acuzat pe Basescu de incalcarea Constitutiei, prin amestecul in activitatea guvernului. Curtea Constitutionala a respins insa aceste acuze. Nu au fost convinsi de acuzatii nici alegatorii, care au vazut in Basescu un fel de "cavaler in armura stralucitoare", care lupta impotriva coruptiei.
Si in partidul de opozitie Social-Democrat (PSD) ar putea sa cada capete: o factiune din cadrul PSD, asa numitul 'Grup de la Cluj' s-a declarat de la inceput impotriva suspendarii presedintelui, insa nu a fost in stare sa se impuna in fata factiunii ex-comuniste a fostului lider PSD Ion Iliescu.
DPA noteaza ca Iliescu, presedinte al Romaniei intre 1990-1996 si din nou, in 2000-2004, l-a fortat pe actualul presedinte al PSD, Mircea Geoana, sa initieze procedura de suspendare a lui Basescu in parlament.
La Bucuresti se inmultesc speculatiile referitoare la posibilitatea ca Basescu sa se alieze cu Grupul de la Cluj din cadrul PSD-ului pentru a lansa o campanie de promovare a unei motiuni de cenzura menita de a-l rasturna pe Tariceanu.
Este inca neclar cum vor reactiona alte partide mai mici care s-au raliat campaniei anti-Basescu, in conditiile in care un numar masiv de sustinatori de baza ai Partidului ultra-nationalist Romania Mare, Partidului Conservator si ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania, au votat pentru Basescu la referendum, asa cum au facut si multi din sustinatorii PNL si PSD.
Potrivit DPA, trendul actual si victoria rasunatoare de la referendum sugereaza ca Basescu ar putea reconfigura nu numai guvernul, ci si opozitia.
Nepszabadsag: Urmeaza vremuri grele dupa referendumul din Romania
Traian Basescu a castigat usor in referendumul din Romania, motiv pentru care el se poate pregati cu incredere in sine si cu legitimitate pentru luptele politice care vor urma. De asemenea lupte nu in Romania nu se duce lipsa. Coalitia care s-a format impotriva presedintelui roman poate constata acum ca si-a tras un mare autogol avand ideea organizarii unui referendum, care s-a incheiat cu un esec pentru ea.
In pofida rezultatului referendumului din 19 mai, nu se poate sustine in mod evident ca raportul de forte s-a schimbat radical in tara vecina Ungariei. Iar declaratia facuta de Basescu ca Romania se afla acum din nou la 'kilometrul zero' nu poate fi luata in serios nici macar de el insusi. Insa amenintarea ca puterea suplimentara pe care a castigat-o la referendum o va folosi pentru razbunarea politica la adresa adversarilor sai politici va avea sanse foarte bune.
O alta problema este ca, din participarea redusa a alegatorilor, se poate trage concluzia ca majoritatea alegatorilor au fost de parere ca aceasta lupta selectiva a lui Basescu impotriva coruptiei nu este si lupta lor. In concluzie, nu au dorit sa asiste la modul in care grupurile de interese din economie si de la putere incearca sa-si deconteze notele de plata indoielnice.
Printre altii, aceasta cale a ales-o si marea majoritate a maghiarilor din Transilvania. A fost surprinzator si de neinteles de ce conducerea politica maghiara de acolo a avut cu totul alta optiune. UDMR, care a avut intotdeauna o atitudine prudenta si bine gandita, de data aceasta s-a opus categoric lui Basescu in cadrul campaniei pentru referendum, iar adversarii lui Marko Bela din Uniunea Civica a Maghiarilor din Romania s-au comportat ca oamenii presedintelui Basescu. Prin aceasta atitudine s-au adancit acum nu doar neintelegerile dintre maghiarii din Romania, dar atat echipa lui Marko, UDMR, cat si cea a lui Jeno Szasz, presedintele Uniunii Civice a Maghiarilor din Romania s-au incadrat in anumite tabare ale vietii politice din Romania. Adica, ambele organizatii maghiare si-au limitat singure, posibil pentru o perioada destul de lunga, capacitatea de a incheia coalitii, libertatea de miscare.
Cat de grava este capcana in care au intrat cele doua forte maghiare din Romania se va putea vedea cu prilejul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. Atunci se va putea afla cat de suparati sunt alegatorii pe conducerea UDMR pentru pasul facut. In plus, nu este deloc exclus ca popularitatea UDMR sa se mai erodeze in cadrul luptei aprige care se va desfasura intre presedinte si parlamentul roman.
Politicienii se infrunta ca niste gladiatori hotarati sa mearga pana la capat. Si nu se intrevede nicio forta care sa atenueze aceasta dorinta de confruntare finala. Vin vremuri grele pentru politica romaneasca, se arata in incheierea comentariului.
Liberation: "Popeye" revine la carma
"Controversatul presedinte Basescu" castiga referendumul pentru mentinerea sa la putere. Rezultatul este aproape plebiscitar, cu aproximativ 74% din voturi in favoarea sa, chiar daca numarul celor care s-au prezentat la urne a fost de doar 43% din totalul celor inscrisi pe listele electorale. Razboiul la varf dintre seful statului, sustinut de doua partide, si majoritatea deputatilor, risca, deci, sa devina si mai dur, spre marea ingrijorare a Uniunii Europene, a carei membra cu drepturi depline Romania a devenit din ianuarie a.c. Felicitandu-l pe Traian Basescu, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca spera ca acest rezultat ii va permite tarii "sa avanseze pe calea reformelor necesare".
Traian Basescu, un politician cu accente voit populiste, se doreste campionul luptei impotriva coruptiei pentru a salva Romania de influenta oligarhilor. Adversarii sai, dimpotriva, denunta un personaj insetat de putere si chiar un dictator in devenire. "A-l prezenta pe Traian Basescu drept campionul luptei pentru democratie este exagerat, dar a-l compara cu Mussolini sau Ceausescu este pe cat de ridicol pe atat de incalificabil", nuanteaza Jean-Michel De Waele, profesor la Universitatea Libera din Bruxelles. Supranumit "marinarul" sau "Popeye", Traian Basescu este un om politic atipic, chiar si pentru o tara care a mai vazut multe, noteaza semnatarul articolului.
Dincolo de actele sale, irita stilul personajului, noteaza ziarul parizian de orientare socialista (de opozitie). Cu gura mare, provocator, orgolios, Traian Basescu se simte ca pestele in apa in situatiile conflictuale. Desi presedinte al Republicii, lui nu ii place tinuta costum-cravata si, din cand in cand, urca la volanul automobilului sau pentru a merge la cumparaturi la cel mai apropiat supermarket. Adora restaurantele populare si nu ezita sa sune in direct in emisiunile TV atunci cand subiectul il intereseaza. Prezentatorii sunt incantati: "Basescu este persoana din Romania care face cea mai mare audienta", marturiseste un redactor-sef. In acelasi timp, insa, el intretine relatii dificile cu apropiatii sai. "Este foarte inteligent, neobosit, dar – adesea – face doar cum il taie capul si nu prea asculta de anturajul sau", analizeaza Jean-Michel De Waele, care adauga: "Ii place puterea personala si ia, adeseori, decizii pripite. Din pacate, adversarii sai sunt la fel de rupti de realitate si cu greu poate fi conceputa aparitia unei miscari politice purtatoare a democratiei, a valorilor compromisului, a valorilor europene."
Presedintele intentioneaza sa profite de infrangerea oponentilor sai in referendum. De acum, alegerile anticipate nu mai sunt excluse. Aceasta i-ar da lui Traian Basescu posibilitatea de a construi un partid prezidential si de a modifica, apoi, Constitutia romana, in care impartirea atributiilor intre presedinte si primul-ministru este foarte vaga, scrie corespondentul ziarului Liberation. Presedintele ar dori ca poporul sa se decida cat mai rapid: "Fie o republica parlamentara, fie o republica semiprezidentiala, de tip francez, cu un presedinte dotat cu prerogative reale." In orice caz, el are intentia de a continua dialogul cu romanii.
Politkom.Ru: La fel ca Iuscenko, Basescu nu poate miza pe sprijinul parlamentarilor
In pofida prezentei extrem de slabe la referendumul pe marginea suspendarii presedintelui Romaniei, Traian Basescu a invins si se poate intoarce la carma tarii. S-a dovedit ca presedintele inlaturat de parlamentari calculase totul foarte exact, comenteaza astazi Politkom.Ru.
Guvernul si deputatii il impingeau spre demisia benevola, sperand sa-l atraga pe Basescu intr-o noua campanie electorala, sa numeasca un contracandidat si sa incerce in acest rastimp sa creeze pentru alegatori imaginea unui politician ce se agata de putere. De fapt, insusi Basescu ii pacalise pe oponentii sai, atunci cand promisese sa-si dea demisia imediat ce va fi suspendat. Dar, Basescu nu a plecat. Drept rezultat, la referendum s-au prezentat doar sustinatorii sai. Cei care sprijina actualul guvern si pe deputatii ostili presedintelui au preferat sa stea acasa si i-au daruit lui Basescu puterea.
Insa, acesta nu este sfarsitul, ci mai degraba inceputul crizei politice din Romania. Pentru ca apare o intrebare simpla: ce sa faca presedintele cu puterea redobandita? Si – lucrul cel mai important – cu acel set de promisiuni populiste pe care le-a impartit sustinatorilor sai in timpul alegerilor prezidentiale si al referendumului?
Primul pas pentru seful statului pare logic: sa incerce sa-i vina de hac guvernului si parlamentului. Din acest punct de vedere, situatia presedintelui roman seamana cu cea a omologului sau ucrainean: la fel ca si Viktor Iuscenko, Traian Basescu nu poate miza pe sprijinul parlamentarilor, iar guvernul face totul pentru ca initiativele prezidentiale sa nu se transforme niciodata in realitate. Basescu solicita parlamentului si cabinetului de ministri sa renunte de buna voie la putere, sa accepte noi alegeri parlamentare. Insa, pentru aceasta nu exista nici un fel de temei legislativ. In plus, parlamentarii au toate motivele sa se teama de noi alegeri. Rezultatele referendumului sunt, in mod evident, unele care nu ii avantajeaza. De asemenea, cota de popularitate a liberalilor si social-democratilor lasa de dorit, astfel ca este putin probabil ca ei sa poata miza pe un numar de mandate care sa le permita sa formeze puterea executiva sau pur si simplu sa exercite o influenta majora in cadrul parlamentului. Astfel ca propunerea lui Basescu a fost deja respinsa.
Dupa toate probabilitatile, presedintele Romaniei va fi nevoit sa coexiste in continuare cu parlamentarii ostili. Singura solutie pentru a le veni de hac este sa se adreseze poporului si sa determine o noua revolutie. Insa, de la inceputul anilor '90, cand puterea a determinat venirea minerilor la Bucuresti, Romania nu a mai cunoscut revolte populare cu un rezultat imprevizibil.
Kommersant: Basescu este un prooccidental convins
Potrivit cotidianului rus Kommersant, rezultatele referendumului de sambata nu au fost unele surprinzatoare: Traian Basescu se bucura de cea mai mare cota de popularitate din tara, care in timpul presedintiei sale nu a coborat sub 60%. El este sprijinit nu doar pentru ca a adus tara in Uniunea Europeana, dar si pentru lupta ireconciliabila impotriva coruptiei, devenita in Romania principalul proiect national. Referendumul de sambata i-a mobilizat pe sustinatorii lui Traian Basescu, iar in al doilea rand, de partea presedintelui s-a pozitionat si UE, unde el este apreciat nu doar pentru eforturile depuse pe frontul luptei anticoruptie, ci si pentru faptul ca este un prooccidental convins, care militeaza pentru extinderea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, subliniaza in final Kommersant.
Vremia Novostei: Presedintele roman crede in amestecul Rusiei
In articolul intitulat "Capitanul si Dracula", cotidianul moscovit Vremia Novostei noteaza ca presedintele roman crede in amestecul Rusiei (in criza politica din tara) si este gata de razbunare.
Criza politica din Romania va continua cu toate ca, deocamdata, Traian Basesu a castigat teren in fata opozitiei. Imediat dupa ce a aflat ca a invins, Basesu s-a grabit sa interpreteze intr-un mod destul de extins rezultatele referendumului: parlamentul trebuie sa plece, deoarece poporul a sprijinit 'programul electoral' al presedintelui – razboiul impotriva oligarhilor, revizuirea Constitutiei in vederea extinderii prerogativelor presedintelui, alegeri uninominale in scopul reformarii clasei politice, legea privind lustratia… Totusi, referendumul nu formulase decat o singura intrebare, iar pretentiile presedintelui de a extinde tematica nu promit nimic bun, in afara de noi tensiuni si conflicte, crede semnatarul articolului.
Estrella Digital: Votul care ii restituie puterea lui Basescu nu solutioneaza criza din Romania
Votul clar exprimat sambata de romani restituie puterea presedintelui Traian Basescu, la 30 de zile dupa ce a fost suspendat de Parlament, dar nu solutioneaza criza care afecteaza Romania la cinci luni dupa aderarea la Uniunea Europeana. Basescu a asigurat a doua zi dupa confirmarea sa in functie ca proiectele europene nu pot fi realizate decat cu sprijinul Parlamentului, cu care vrea sa negocieze o noua majoritate, in timp ce adversarul sau premierul Calin Popescu-Tariceanu a recunoscut votul de sprijin acordat presedintelui, sustinand ca guvernul va coopera cu el.
Astfel, suspendat de trei sferturi din Parlament, Traian Basescu se intoarce sprijinit de trei sferturi din votul popular. Reactiile clasei politice din urmatoarele zile ar putea precipita caderea guvernului, cu trecerea Partidului National Liberal (PNL) in opozitie, cum a propus duminica vicepresedintele acestui grup, Ludovic Orban, un pas pe care Tariceanu a refuzat sa-l comenteze.
Se prefigureaza, de asemenea, o tentativa a Parlamentului de a modifica Constitutia pentru a reduce din prerogative presedintelui si a-l lasa astfel fara puteri sau pentru a institui o republica parlamentara. Nu este exclusa nici posibilitatea convocarii de alegeri parlamentare anticipate, desi ideea este respinsa de aproape toate partidele, dupa noua configurare de forte care releva o pierdere de puncte pentru adversarii lui Basescu si o crestere pentru cei care au votat cu el.
El Pais: Romanii voteaza la referendum ca Basescu sa ramana in continuare presedinte
Victoria intareste pozitia lui Basescu in fata rivalilor sai, care il acuza de abuz de putere, de faptul ca nu acorda suficienta importanta guvernului si de instigarea cetatenilor impotriva institutiilor. Basescu raspunde ca adversarii sai vor sa-l destituie pentru a frana proiectele sale anticoruptie. In pofida sprijinului popular, presedintele va continua sa nu aiba sprijin suficient in Parlament.
La originea acestei crize se afla lupta pentru putere dintre doi vechi aliati: presedintele, fost capitan de nava si fost primar al Bucurestiului, in varsta de 55 de ani, care are sprijinul Partidului Democrat si este omul politic cel mai popular din Romania, si premierul Calin Popescu Tariceanu, fost om de afaceri de succes si lider al Partidului National Liberal. Prietenia lor a inceput la alegerile din decembrie 2004. Dar 'casnicia' dintre presedinte si premier s-a destramat la 19 aprilie anul acesta, cand Parlamentul a votat in favoarea suspendarii lui Basescu.
The Times: Presedintele militant se pregateste pentru confruntarea finala
Parlamentarii romani au decis printr-o majoritate larga sa il suspende pe presedintele roman Traian Basescu pentru incalcarea, dupa cum au sustinut acestia, a atributiilor sale constitutionale, in conditiile in care acesta incerca de fapt sa conduca din palatul sau o campanie anti-coruptie, subminand astfel guvernul.
Cu toate acestea, presedintele are autoritatea de a cere organizarea de referendumuri si, de vreme ce comportamentul sau direct si populist este pe placul multor romani, el poate conta pe castigarea multor voturi.
Presedintele doreste un nou rol pentru Monica Macovei, care a fost inlaturata de la conducerea Ministerului Justitiei in luna aprilie. Ea deschisese 127 de cazuri de coruptie la nivel inalt anul trecut, printre cei anchetati numarandu-se un ministru, doi secretari de stat si sapte membri ai parlamentului.
Transparency International: Romania este tara cea mai corupta din UE.
"Adevaratul motiv al referendumului este de a frana masurile anticoruptie", explica intr-un interviu Monica Macovei, fost ministru al justitiei, inlaturata din guvern de liberali in urma cu cateva saptamani si considerata la Bruxelles drept persoana care a facut cel mai mult impotriva coruptiei din Romania.
"Am schimbat legi care inainte favorizau unele companii si am luptat impotriva contrabandei si de aceea s-au intamplat toate acestea", a explicat Macovei.
L'Express aminteste ca la Bruxelles se pregateste pentru sfarsitul lunii iunie un raport extrem de critic la adresa stagnarii reformelor in Romania, in special in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.
Agentia rusa RIA Novosti reia declaratia presedintelui confirmat referitoare la milionul de voturi in plus pe care le-a primit la referendum, fata de alegerile prezidentiale din 2004.
Postul belgian RTL citeaza reactia lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, privitoare la continuarea reformelor in Romania si afirma ca adversarii politici ai lui Basescu au primit cu rezerve programul politic populist anuntat imediat dupa aflarea victoriei.
Dincolo de ocean, Los Angeles Times, relatand despre victoria lui Basescu, il descrie pe acesta ca un aliat de baza al Statelor Unite.