În timp ce Crin Antonescu admite că există „o problemă“ în acuzaţiile de antisemitism aduse lui Lucian Bolcaş, de Institutul Elie Wiesel, Victor Ponta îşi menţine propunerea.
Numele fostului deputat PRM Lucian Bolcaş apare în Raportul „Negarea Holocaustului şi Antisemitismul în mass-media din România“, în capitolul „Creatori şi difuzori de mesaje antisemite şi de negare a Holocaustului“. Este vorba, mai precis, de un text apărut, în 2006, în revista „România Mare“, publicat ca protest faţă de măsura înlăturării bustului lui Ion Antonescu din curtea Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bucureşti. Textul incriminat purta, potrivit Evenimentului zilei, semnăturile lui Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcaş şi Gheorghe Funar.
Ponta îl vrea în continuare
În ciuda acestor acuzaţii pe care i le aduce Institutul Elie Wiesel fostului parlamentar PRM, înregimentat între timp în PSD, premierul Victor Ponta nu vede că ar exista vreo problemă în nominalizarea lui Lucian Bolcaş. „În calitate de lider al PSD, îi voi ruga pe senatorii PSD să voteze numirea domnului Bolcaş, bazată pe uriaşa experienţă juridică, inclusiv parlamentară, pe calitatea sa umană şi pe faptul că este nevoie la Curtea Constituţională de oameni cu coloană vertebrală, şi nu de simpli executanţi politici, gen domnul Morar (Daniel Morar, fostul şef al DNA, în prezent judecător la CCR – n.r.)“, i-a luat Ponta apărarea.
Citeşte şi: Ponta îl susţine pe Bolcaş la CCR pentru „uriaşa experienţă, calitatea umană şi coloana vertebrală”
Nu la fel par să se vadă lucrurile din tabăra PNL. Preşedintele liberal admite că există „o problemă“ şi că „ar fi un lucru grav“ dacă se dovedesc reale acuzaţiile de antisemitism. „Trebuie să vedem despre ce este vorba“, a precizat Antonescu, adăugând însă că, din punctul său de vedere, nu reprezintă o problemă statutul lui Bolcaş de avocat al lui Adrian Năstase.
Bolcaş nu va fi primit la Cotroceni
Acuzaţiile de antisemitism aduse lui Lucian Bolcaş în raportul Institutului Elie Wiesel au fost invocate şi de preşedintele Băsescu. Şeful statului s-a arătat ferm împotriva nominalizării acestuia la CCR şi a precizat că nu va participa la ceremonia depunerii jurământului. „Nu ştiu care este impactul, dar eu nu voi participa la o astfel de ceremonie când e vorba de Bolcaş şi această ceremonie nu se va desfăşura la Cotroceni, poate să se desfăşoare unde vor ei“, a declarat Traian Băsescu într-un interviu la B1 TV.
Citeşte şi: Băsescu nu va participa la depunerea jurământului lui Bolcaş
„Mi se pare inadmisibil să numeşti în Curtea Constituţională un om cu mentalitatea şi gândirea lui Lucian Bolcaş. Oricât s-ar supăra pe mine, nu pot să uit dispreţul pe care îl are pentru statul de drept şi l-a manifestat anul trecut în vară fără rezerve, dar şi de-a lungul întregii cariere politice“, a mai arătat preşedintele.
Pe 18 decembrie se încheie mandatul la CCR al Iuliei Motoc (aleasă judecător la CEDO din partea României), iar după aceea va fi declanşată în Senat procedura numirii unui înlocuitor. Lucian Bolcaş este propunerea PSD, deşi iniţial se vehicula numele senatorului Ioan Chelaru, jurist cu state vechi în PSD.