2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportPonta, lider suprem, cu Dragnea în coastă şi Năstase – „reper moral“

Ponta, lider suprem, cu Dragnea în coastă şi Năstase – „reper moral“

Congresul PSD care începe astăzi va aduce confirmarea lui Victor Ponta în funcţia de preşedinte, dar cu un anumit preţ. Numărul doi al partidului, Liviu Dragnea, îşi va consolida semnificativ poziţia, devenind preşedinte executiv şi lord al baronilor PSD. Totodată, Congresul va marca revenirea simbolică a lui Adrian Năstase în PSD, pe postul de „reper moral“.

Congresul PSD se desfăşoară sub semnul minciunii. Pentru că o minciună este sloganul congresului – „120 de ani de social-democraţie în România” –, din motive evidente, şi tot o minciună este şi mesajul de unitate de monolit în jurul liderului necontestat Victor Ponta, pe care doreşte să-l transmită PSD. Ponta candidează, practic, singur, după câştigarea alegerilor şi, firesc, va fi reconfirmat fără emoţii în funcţia de preşedinte. Dar asta nu înseamnă şi că îşi va consolida puterea în partid. Dimpotrivă, cel care va face acest lucru va fi secretarul general Liviu Dragnea. Pentru Dragnea, PSD va modifica statutul pentru a (re)crea funcţia de preşedinte executiv, ceea ce va întări considerabil poziţia acestuia. În locul lui, pe funcţia de secretar general va veni Andrei Dolineaschi, un politician creat de Liviu Dragnea şi poreclit, ca atare, în Botoşaniul natal, „Liviu Dragnea 2”.

Relaţia dintre Ponta şi Dragnea rămâne de urmărit, pentru că PSD (FDSN, PDSR etc.) a mai avut odată preşedinte executiv în perioada Oliviu Gherman – preşedinte, Adrian Năstase – preşedinte executiv, dar atunci nu exista nici un dubiu cine deţinea puterea în partid. Acum, Ponta nu pare dispus să joace încă rolul lui Gherman. În plus, precedentul istoric ne arată că, oricât bine ar fi făcut partidului, nici unul dintre prim-miniştrii de după 1990 nu a rezistat în fruntea acelui partid după prim-ministeriat.

Regionalizarea, la voia lui Dragnea

La schimb, Dragnea pare să-i fi lăsat lui Ponta mai multe posturi de vicepreşedinţi, atât la nivel regional, cât şi la nivel central. Pentru prima oară se vor organiza alegeri pentru vicepreşedinţi regionali, pentru cele opt regiuni de dezvoltare. Astfel, pentru Bucureşti-Ilfov, unicul candidat este primarul sectorului 3,Robert Negoiţă, un apropiat al lui Ponta şi Nicolae Bănicioiu, după cum a putut auzi toată lumea. Pentru Regiunea Centru candidează ministrul Apărării, Mircea Duşa, în vreme ce lui Constantin Niţă de la Braşov i s-a oferit postul de vicepreşedinte naţional. Pentru Nord-Est candidează primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, pentru Nord-Vest, Ioan Rus, un fel de mentor al lui Ponta, în Sud-Vest, preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, şi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, în Vest, şeful CJ Timiş, Titu Bojin, şi preşedintele PSD Caraş Ion Mocioalcă, iar în Regiunea Sud, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă. Regiunea Sud-Est a fost una cu probleme pentru că se anunţa o luptă grea între Marian Oprişan, de la Vrancea, şi preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. În cele din urmă, mafia lui Mazăre a câştigat, Oprişan, care se află în tabăra Dragnea, s-a mulţumit cu un post de vicepreşedinte naţional, iar omul lui Mazăre candidează împotriva primarului Buzăului, Constantin Boşcodeală. Majoritatea acestor vicepreşedinţi sunt apropiaţi ai lui Ponta, dar ei vor trebui să dea socoteală lui Dragnea atât pe linie de partid, cât şi pe linie executivă, după realizarea regionalizării. Regionalizare care se va face, după cum arată aceste alegeri, după cum va dori Liviu Dragnea, fără negocieri cu PNL sau cu ceilalţi parteneri din USL.

La nivel central însă, cu excepţia lui Oprişan, Ponta va fi înconjurat de “yesmeni şi sicofanţi”: Nicolae Bănicioiu, Dan Şova, Titus Corlăţean, Niţă, celebrul Constantin Nicolescu de la Argeş şi, desigur, Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. Vicepreşedinţi vor mai fi şi Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, ca urmare a fuziunii cu UNPR.

Reperul moral Năstase

Congresul va marca şi revenirea în PSD a lui Adrian Năstase. Pentru că nu i s-a putut organiza o întoarcere oficială, acesta neavând încă dreptul legal să ocupe funcţii politice, s-a găsit soluţia organizării unui moment festiv în care pe scenă vor fi introduşi toţi foştii preşedinţi ai partidului. Toţi ceilalţi – Iliescu, Roman, Gherman, Geoană – vor face însă figuraţie. Punctul culminant şi ovaţiile se aşteaptă la apariţia lui Năstase, victima regimului Băsescu.

Revenirea lui Năstase a fost pregătită din timp, iar interviul dat de el miercuri la Antena 3 face parte din această strategie, dar acest elan politic a fost temperat ieri de Iliescu, care, întrebat despre rolul lui Năstase în PSD, a răspuns: „De reper, un reper moral. Nu se va mai angaja, cred, curând într-o poziţie activă, mai ales în viaţa politică”. Intrebat dacă Adrian Năstase va aduce critici PSD la congres, Iliescu a raspuns: „Cum o să-şi permită?”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă