Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că Biroul Permanent Naţional al partidului a decis să organizeze referendumuri de consultare a populaţiei pe tema desfiinţării judeţelor, după modelul de la Constanţa, şi în Vrancea şi Brăila, scrie Mediafax.
Ponta a spus că rezultatele referendumului de la Constanţa au determinat conducerea PSD să organizeze astfel de consultări şi în alte judeţe în care s-au luat hotărâri similare în Consiliile Judeţene în care PSD şi PNL au majoritate.
El a afirmat că la referendumul de la Constanţa ar fi participat peste jumătate din populaţia cu drept de vot, iar 96% s-ar fi opus desfiinţării judeţului.
„Am speranţa că şi în celelalte judeţe, cum este Vrancea, Brăila, va fi acelaşi rezultat”, a adăugat Ponta.
Liderul PSD a mai afirmat că prefectul de Constanţa este „un infractor”, pentru că nu a respectat deciziile judecătoreşti în privinţa referendumului.
Prezenţa la vot la referendumul de la Constanţa a fost de 43,85 la sută, în condiţiile în care pentru validarea acestuia este necesară o prezenţă de jumătate plus 1 din numărul de alegători.
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, afirmă însă că procesul-verbal cu rezultatele referendumului nu va fi semnat până când INS nu va transmite numărul de alegători rezultaţi din recensământ, susţinând că numărul real de alegători este mai mic decât cel de pe listele de vot.
Constantinescu spune că, potrivit datelor de la recensământul din 2002, judeţul Constanţa are o populaţie de aproximativ 769.000 de persoane, iar conform datelor preliminare de pe site-ul INS populaţia judeţului este acum de aproximativ 680.000 de persoane.
El susţine că a scăzut, astfel, numărul de alegători, iar în aceste condiţii referendumul ar putea fi validat întrucât ar fi mers la vot jumătate plus 1 din numărul real de alegători ai judeţului.
Preşedintele CJ Constanţa a mai susţinut că la referendum s-au prezentat 275.000 de persoane, 96 la sută dintre acestea votând împotriva desfiinţării judeţului Constanţa, iar numărul celor prezenţi la vot reprezintă 43,85 la sută din numărul de alegători conform recensământului din 2002.
Constantinescu mai spune că numărul persoanelor care s-au prezentat la vot se raportează la cifra reală de alegători din prezent, estimată de el la aproximativ 550.000 de persoane, ceea ce ar însemna că referendumul ar fi validat.
Locuitorii din judeţul Constanţa au fost chemaţi la referendum, duminică, pentru a spune dacă sunt de acord sau nu cu desfiinţarea judeţului Constanţa.
Referendumul, la care erau aşteptate 632.776 de persoane, a fost organizat în baza unei hotărâri din 22 iunie a Consiliului Judeţean Constanţa, care a fost contestată însă în instanţă de către prefect, Curtea de Apel dând câştig de cauză Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu (PSD).
Pentru acest referendum Consiliul Judeţean Constanţa a cheltuit două milioane de lei.
Tot duminică, 6 noiembrie, ar fi urmat să aibă loc referendum şi în judeţul Vrancea.
Consiliul Judeţean Vrancea a fost, de altfel, prima administraţie care a obţinut câştig de cauză în instanţă cu privire la organizarea referendumului pe tema desfiinţării judeţului.
Preşedintele Consiliul Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, spunea că pentru organizarea referendumului vor fi alocaţi 600.000 de lei.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, a revenit, însă, asupra acestei decizii, anunţând că aşteaptă un răspuns de la premierul Emil Boc.
„Vom organiza referendumul după ce voi primi un răspuns de la Emil Boc şi Traian Igaş. Îi vom obliga să ne răspundă dacă au vreun proiect de lege privind reorganizarea administrativă. Dacă nu primim răspunsul îl dau în judecată în contencios administrativ”, a spus Oprişan.