-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportPonta alimentează gruparea Tăriceanu

Ponta alimentează gruparea Tăriceanu

Fostul premier PNL, Călin Popescu Tăriceanu, vrea să înfiinţeze un nou partid şi să candideze la prezidenţiale. Actualul premier, Victor Ponta promite posturi pentru opozanţii liberali, în încercarea de a acredita imaginea păstrării USL. Deocamdată, succesul lui Tăriceanu în atragerea liberalilor este redus.

 Proaspăt demisionat din PNL, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va înfiinţa o nouă formaţiune liberală – Partidul Reformator Liberal.

Citeşte şi: Ponta a semnat pentru plecarea oamenilor PNL din Guvern şi instituţiile subordonate

 Mai mult, Tăriceanu a afirmat că va candida pentru postul de preşedinte al României, dacă va avea susţinerea USD. ”Nu mă interesează nici postul de ministru, nici de vicepremier, nici de preşedinte al Senatului. Am fost premier. E caraghios să-mi doresc mai puţin. Poate îmi doresc mai mult”, şi-a justificat, el opţiunea, arătându-se convins că l-ar învinge pe Antonescu într-o competiţie pentru prezidenţiale. Tăriceanu a anunţat, ieri, apariţia Comitetului de Iniţiativă pentru înfiinţarea PRL.

Citeşte şi: Cum arată schiţa Guvernului Ponta III

Scenariul lui Tăriceanu este alimentat, cel puţin la nivel declarativ, premierul Victor Ponta. Acesta a afirmat că îl vede pe Tăriceanu ca pe un candidat “foarte puternic” la prezidenţiale. El a susţinut că vrea să menţină USL dar şi că vrea să rămână premier, ori protocolul defunctei USL prevede că prezidenţiabilul revine liberalilor. Totuşi, Ponta nu şi-a luat niciun angajament clar şi a evitat să răspundă explicit dacă Tăriceanu va avea susţinerea USD la prezidenţiale. ”Aş face tandem cu Tăriceanu preşedinte, aşa cum aş face tandem cu domnul Antonescu dacă ar vrea”, a afirmat Ponta.

Ce se poate întâmpla mai departe?

În plus, Ponta a fluturat ipoteza unor funcţii în Guvern, pentru liberalii care îl vor urma pe Tăriceanu. Premierul a mai precizat că nu se pune problema ca Tăriceanu să deţină o funcţie în noul Guvern, fiindcă nu a solicitat acest lucru.

În schimb, liderul PNl, Crin Antonescu nu îi dă şanse lui Tăriceanu “Este o situaţie jenantă, jalnică, iar acest aşa-zis partid nu va avea niciun rol”, a spus Antonescu.

 Deocamdată, Tăriceanu este sprijinit, oficial, de doar doi parlamentari liberali: Sorin Ilieşiu şi Sorin Holban. Senatorul Sorin Ilieşiu, exclus din PNL, a anunţat că se va alătura Partidului Reformator Liberal pe care a anunţat că îl va înfiinţa Călin Popescu Tăriceanu, el susţinând că noua formaţiune va fi înregistrată “în timp record”, “în maximum o lună”.

Citeşte şi: UPDATE. Tăriceanu a înfiinţat Partidul Reformator Liberal

 “După părerea mea, mulţi îl vor urma pe domnul Tăriceanu”, a estimat Sorin Holban.

Vicepreşedintele PNL Radu Stroe are o atitudine amestecată. După ce a anunţat că îl sprijină pe Tărciceanu în demersul de păstrare a USL, ieri Stroe a anunţat că nu pleacă din PNL. Ulterior, a revenit cu o altă declaraţie prin care afirmă că ar putea vota Guvernul Ponta III, dacă va continua programul USL. Ori, un vot “pentru”, în condiţiile în care PNL votează împotrivă echivalează cu ieşirea din partid.

Pe de altă parte, în contextul discuţiilor Ponta-Tăriceanu despre păstrarea liberalilor în Executiv, au existat cinci demnitari liberali care nu şi-au dat demisiile, dintre care unul a avut acordul conducerii PNL. A ales să rămână în Executiv, Andreea Lambru , secretar general adjunct al Guvernului, susţinută de Radu Stroe, căruia i-a fost şefă de cabinet la partid. La fel au procedat şi Dan Manolescu, secretar de stat la Finanţe şi Gelu Diaconu, şeful ANAF, promovaţi de Daniel Chiţoiu, fostul ministru de Finanţe. Din aripa Chiţoiu a rămas în Executiv şi şeful OPSPI, Marius Vintilă.  Un al alt liberal, Stejărel Olaru şi-a păstrat funcţia de secretar de stat pentru Diaspora, cu acordul lui Crin Antonescu.

Citeşte şi: Ponta: Am văzut la televizor anunţul lui Antonescu despre ruperea USL. Eu vreau să fiu premier. Aş face tandem cu Tăriceanu preşedinte

Strategia PNL

Potrivit unor surse liberale, Tăriceanu a discutat despre înfiinţarea PRL cu Dan Voiculescu, care este şi marele susţinător al cooptării acestei formaţiuni în Executiv. Potrivit surselor citate, lui Tăriceanu i se vor alătura maximum zece parlamentari liberali. Sprijinul la nivel territorial pentru Tăriceanu pare destul de redus, până acum niciun preşedinte de fililală nu a anunţat că l-ar sprijini pe Tăriceanu. De altfel, conducerea PNL se bazează pe aceştia. Liderii PNL s-au reunit, ieri, după anunţul lui Tăriceanu şi le-au cerut şefilor de filiale să discute cu parlamentarii din judeţele lor pentru a preîntâmpina eventualele plecări.

Citeşte şi: UPDATE. VIDEO. Tăriceanu şi-a dat demisia din PNL. Tăriceanu, despre întoarcerea în USL: Dragă Crin, dacă nu îţi asumi această resposabilitate, o voi face eu

Însă, PRL pare un proiect gândit pe termen lung, pentru a-I atrage pe liberalii nemumlţumiţi de intrarea în Opoziţie, pe măsură ce efectele acestei strategii se vor face resimţite.

Concret, deşi Ponta a susţinut că nu va trece la schimbări printre liberalii din administraţia publică centrală şi locală  se mizează pe trecerea acestora în tabăra lui Tăriceanu.

Citeşte şi: Antonescu: Partidul lui Tăriceanu, un déjà vu pentru PNL. Au mai fost şi Stolojan şi Stoica

Tăriceanu, anti-USL

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a opus înfinţării USL, în 2011, când acest proiect a fost prezentat în partid de Crin Antonescu. De-a lungul timpului, Tăriceanu a fost un critic înverşunat al proiectelor iniţiate de Guvernul USL. Chiar şi la ultima Delegaţie Permenentă, Tăriceanu a criticat măsurile de stânga ale Guvernului condus de Victor Ponta. “PSD a impus măsuri pe care noi le-am înghiţit pe nerăsuflate, reducerea TVA-ului care vizează electoratul PSD-ist, majorarea salariului minim, majorarea venitului minim obligatoriu şi alte impozite care au fost propuse, şi care vin împotriva principiilor pe care noi nu le susţinem. “, a comentat Tăriceanu. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă