» Dupa episodul 2004, cand toate fetele bisericesti au fost scoase din politica de hotararea Sfantului Sinod, putini preoti au mai indraznit sa reintre in lupta electorala.
» La Vaslui, doar patru preoti s-au inscris pe listele pentru consilii locale si primarii. Unul dintre acestia este preotul Iustinian Tomozei din satul Chircesti, care candideaza pe listele PNL. Acum opt ani, era simpatizant al PSD si il sustinea pe fostul primar Agafitei.
Duminica dimineata, ora 8.20. Urcam un deal si, pe dreapta, ne apare biserica din Chircesti. O biserica mica. Ne uitam de jur-imprejur, nici tipenie de om. Cineva ne-a spus, inainte de a ajunge in acest loc, ca parintele Iustinian Tomozei mai obisnuieste sa faca "publicitate" electorala actualului primar liberal. Acum este pe lista de consilieri ai PNL, dupa ce timp de patru ani, in perioada 2000-2004, a fost consilier PSD. Intram in biserica necajita, in care 20-30 de oameni, in majoritate femei, stau si asculta slujba. Facem cateva poze, iar femeile ne observa. Incep sa susoteasca. De dupa Sfantul Altar apare parintele Tomozei. Cu cadelnita in mana, parintele imparte fum de tamaie. Cineva ii sopteste ca sunt persoane straine in biserica. Vine spre noi. "Vreti sa stam de vorba?" "Da, dar nu vrem sa va deranjam, aveti slujba de tinut." "Stati asa." Se duce cu cadelnita pe afara, se intoarce in biserica si intra din nou in Sfantul Altar.
Iese pe usa laturalnica. Un diacon ne spune ca parintele ar vrea sa ne vorbeasca. Iesim in curte. Ii spunem parintelui ca umbla zvonul cum ca i-ar face campanie electorala, in biserica, actualului primar. "Nu stiu cine v-a spus asta, dar noi nu facem campanie in biserica, cred ca stiti lucrul acesta. N-am facut campanie, sunt zvonuri, iar cel ce spune asta trebuie sa fie constient de ceea ce vorbeste, altfel va raspunde in fata lumii", spune parintele. Nu pare deloc incurcat de intrebari sau de postura de candidat pe listele de consilieri. Politicienii nu s-au prea inghesuit sa vina cu bani pentru ajutorarea bisericii, sustine preotul. Au venit oamenii lui Becali si i-au dat 9 milioane de lei. Cam putin pentru o biserica veche de 100 si ceva de ani. Vorbeste despre ajutoarele pe care le-a primit din partea actualului primar. "Nu este o problema politica. Eu nu sunt membru al partidului din partea caruia candidez, am vrut numai sa sustin o munca facuta de un om. Este un drept al nostru, prin Constitutie, nimeni nu ne interzice sa participam la viata publica.
Trebuie sa faca si preotul parte dintr-un consiliu local, nu candidez la alte mariri. Sa avem si noi un cuvant de spus acolo, pentru binele comunitatii. Discutii sunt, chiar si mai urate, dar nu ar trebui sa existe, cum te mai poti intalni cu un om, sa dai mana cu dansul, cand tu l-ai vorbit de rau? Trebuie sa fie un pic de omenie, sa vorbim de faptele noastre. Trebuie sa fim mai civilizati, mai finuti", explica preotul.
Afara, greierii canta de mama focului. Zici ca e miezul noptii, parca uiti ca esti intr-un cimitir. Il intrebam cum isi va face campanie in ultimele zile stabilite prin lege. "Nu am facut campanie de nici un fel. Simpla prezenta a preotului sau cateva discutii au mai fost. Oi mai fi amintit la vreo actiune de primar, nu zic, dar nu am facut campanie la biserica", mai spune.
APROBARI DE SUS
» Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca preotii pot candida doar ca independenti pentru functiile de consilier local sau judetean, cu aprobarea ierarhului superior, iar campania electorala ar trebui facuta exclusiv din surse proprii, fara sustinerea partidelor politice sau a bisericii. S-au inregistrat insa si exceptii, precum cea a preotului Mihai Tehaniuc, candidat din partea PD-L la Primaria Solca (Suceava). "Daca vrei sa faci ceva, trebuie sa ai un partid in spate. Altfel, candidezi numai ca sa te afli pe o hartie si sa ai niste bani pe mana", isi justifica Tehaniuc decizia de a candida la primarie chiar cu incalcarea hotararii Sfantului Sinod. O alta exceptie a constituit-o inscrierea in cursa electorala, pe lista PSD, a staretului Manastirii Sava (judetul Bacau), parintele Arsenie. IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, a dat binecuvantare pentru 38 de preoti suceveni sa candideze ca independenti la alegerile locale din iunie, iar in Arhiepiscopia Iasiului 20 de preoti si-au manifestat intentia de a ocupa o functie de consilier local. Sunt opt preoti candidati pentru judetele Ilfov si Prahova. Tot ca independenti s-au inscris in cursa electorala protopopul ortodox al Zalaului, stefan Lucaciu, si preotul Ioan Ghiurco.