» Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ieri ca organele de ordine se vor mobiliza exemplar pentru a preintampina eventualele incercari de fraudare a alegerilor, in special prin turism electoral.
» "Planul intocmit anul acesta pentru alegerile europarlamentare este fara precedent, fiind mobilizate 51.039 cadre ale ministerului", a afirmat Nica.
Este vorba despre 30.142 politisti, 10.484 jandarmi si 10.407 angajati ai altor structuri, inclusiv ai serviciilor de securitate. Aceste masuri au fost luate dupa ce Guvernul a constatat esecul punerii in aplicare a unei ordonante de urgenta, adoptata cu o saptamana inainte de alegeri, care viza tocmai preintampinarea votului multiplu. Ordonanta prevedea ca Autoritatea Electorala Permanenta sa sesizeze "la timp" incercarile de fraudare a alegerilor. Pentru a putea face verificarile de rigoare, vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, ne-a declarat insa ca ar fi fost necesar un soft special si calculatoare interconectate in toate sectiile de votare din tara si ca era imposibil ca un astfel de soft sa fie instalat cu doar cateva zile inainte de alegeri. Asa ca ordonanta a intarziat sa apara in Monitorul Oficial.
"Cod rosu" de fraudare a alegerilor pentru doua judete
Drept consecinta, Guvernul a decis ca este mai eficient ca MAI sa ia o serie de masuri pentru a opri turismul electoral. Ministrul de Interne, Dan Nica, a precizat ca autobuzele si microbuzele care vor circula duminica intre judete vor fi verificate de politisti, fiind intocmita chiar o harta a zonelor de risc. Pe aceasta harta, judetele Dambovita si Olt figureaza sub un adevarat "cod rosu". Pesedistul Nica a luat in calcul tocmai aceste judete, controlate de PDL, unde majoritatea localitatilor au primari provenind de la acest partid, fara sa aminteasca Bucurestiul, unde "campion" la tentative de turism electoral, la alegerile trecute, pare sa fie presedintele organizatiei PSD, Marian Vanghelie.
Ministrul a subliniat ca, pe langa politistii in uniforma, care vor asigura ordinea publica, vor exista foarte multi subofiteri si ofiteri in civil, cu scopul supravegherii "zonelor de risc". Se vor constitui echipe formate din angajati ai MAI, IGPR, Jandarmerie si chiar ale Politiei de Frontiera (cu experienta in controlul drumurilor), "pentru a sprijini si coordona eventualele anchete deschise asupra unor eventuale fraude".
Partidele se acuza reciproc
De altfel, partidele s-au acuzat reciproc, in campania electorala, de punerea la cale unor incursiuni de turism electoral. Dupa cum ne-au declarat oficiali de la Autoritatea Electorala Permanenta, la europarlamentarele din 2007, dar si la scrutinul din 2004, autobuze intregi de electori s-au deplasat dintr-o localitate in alta pentru vot multiplu, iar zeci de cazuri de turism electoral au fost depistate ulterior. La Iasi, cele trei mari partide (PSD, PDL si PNL) vorbesc despre modul in care partidele adverse vor frauda alegerile. "Avem semnale ca in comunele mari unde au castigat PDL si PNL au fost tocmite deja autobuze pentru transportul alegatorilor. Sunt semnale si din primariile noastre unde organizatiile PDL si PNL au inchiriat microbuze", a declarat Tonel Cazacu, coordonatorul campaniei electorale a PSD Iasi.
Pe de alta parte, seful campaniei PDL arata cu degetul spre PSD, indicand satele primarilor social-democrati, locul unde se va folosi turismul electoral. In Mures, seful PNL, Cornel Briscaru, spune ca este absolut sigur ca autobuzele, in special cele de transport in comun, vor fi folosite in interes electoral. "In conditiile in care stiu cu siguranta ca PDL trebuie sa adune voturi atat pentru fetita presedintelui, cat si pentru partid, absolut sigur se va recurge si la turismul electoral", a declarat liderul liberal. La Tulcea, partidele nu se acuza reciproc, dar la precedentele alegeri, pe ascuns, se pare ca mai toate formatiunile au practicat turismul electoral.
In Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu recunoaste ca toate partidele isi vor transporta la sectiile de vot propriul electorat cu autobuze sau microbuze electorale, ceea ce, desigur, nu inseamna vot multiplu, sanctionat penal, dar presupune o interventie a partidului in ziua votului. In orasul Hunedoara este luat in vizor presedintele PNL, Alin Simota, ale carui autobuze au fost vazute la alegerile locale din 2008 ca i-au transportat pe alegatorii sai din cartierele marginase. De notorietate sunt si acuzele aduse de PNL lui Marian Vanghelie, potrivit carora liderul PSD ar pregati microbuze electorale in judetele Ilfov si Giurgiu, care sa transporte nu mai putin de 8.000 de persoane. Vanghelie a respins acuzele liberalilor, sustinand ca "oamenii nu sunt cartofi si nu asteapta sa fie dusi la vot".
» Pro Democratia acuza masurile "politienesti" ale Guvernului
Directorul adjunct al Pro Democratia, Irina Bujder, considera "nepotrivite" masurile "politienesti" luate de Guvern pentru preintampinarea turismului electoral. "Este foarte greu ca politistul sa sesizeze intentia de vot multiplu", a afirmat Bujder. Ea a spus ca eficienta ar fi o masura legislativa care sa prevada introducerea unui sistem informatizat la nivel central, care sa poata depista votul multiplu. "Masurile politienesti risca sa duca la limitarea libertatii de circulatie, in conditiile in care organele de ordine primesc ordin sa opreasca autobuzele pentru a controla cetatenii care se deplaseaza dintr-un judet in altul", a mai spus Irina Bujder. Ea a precizat ca la alegerile precedente Pro Democratia a semnalat fenomenul turismului electoral in mai multe judete cum ar fi Dambovita, Olt, Ilfov, Giurgiu.