16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportPNL vrea sa reformeze PNL

PNL vrea sa reformeze PNL

» Taberele liberale strang randurile in asteptarea Congresului extraordinar din 20-21 martie, unde se va alege noua conducere a partidului.

» Surse liberale vorbesc de diferite formule care se iau in calcul pentru reformarea partidului: Tariceanu ramane presedinte, iar Crin Antonescu intra in cursa pentru Cotroceni, sau Crin Antonescu devine presedintele partidului, iar Ludovic Orban se instaleaza ca presedinte executiv.

Varianta ca vicepresedintele Ludovic Orban sa prezinte delegatilor Congresului un proiect de modificare a statutului prin care ar urma sa se infiinteze functia de presedinte executiv al partidului, pe care ar urma sa o ocupe, provoaca o adevarata dezbatere in randul liberalilor. "Exista o intreaga zvonistica, am fost chiar si eu printre aceia care au spus ca intentioneaza sa candideze. Voi continua sa-mi consult colegii de partid si pe bunul coleg si prieten Crin Antonescu", a afirmat Orban in privinta candidaturii sale la presedintia partidului. Daca initial Orban intentiona sa intre in cursa pentru fotoliul de presedinte al partidului, el a schimbat apoi tactica, alegand sa-l sprijine pe vicepresedintele Crin Antonescu in batalia acestuia cu liderul Calin Popescu Tariceanu. O alta formula analizata este aceea ca Tariceanu sa ramana in continuare liderul partidului, iar Crin Antonescu sa intre in cursa pentru presedintia Romaniei.

Liberalul Tudor Chiuariu ne-a declarat ca modificarea statutului este o chestiune "cu totul secundara, care-i preocupa pe unii, foarte putini, care nu au sanse sa fie alesi intr-o functie mai mare, si atunci doresc sa creeze o functie mai mica". El a adaugat ca majoritatea celor care doresc acest Congres sunt insa pentru o structura de conducere simpla si eficienta, cu un presedinte si un birou politic redus numeric. "Scopul principal al Congresului trebuie sa fie definirea ofertei PNL, acum cel mai important partid de opozitie, singura alternativa la actuala coalitie de stanga. Trebuie sa adoptam o strategie coerenta intr-un an electoral crucial pentru Romania, sa propunem o alternativa serioasa la candidatul coalitiei de stanga PDL-PSD, actualul presedinte Traian Basescu, si sa castigam alegerile prezidentiale", a declarat Chiuariu. Statutul partidului nu trebuie schimbat pentru interesele unuia sau altuia sau ale unui grup, a spus transant liberalul Puiu Hasotti.

 

"Este neconform cu spiritul si traditia partidului de 130 de ani. Statutul nu se face pentru oameni, ci in interesul partidului. Intentionez ca in cadrul Congresului sa le arat celor aproximativ 1.300 de delegati punctul meu de vedere in legatura cu activitatea unor ministri, parlamentari. Este posibil sa arat niste chestiuni poate chiar surprinzatoare", a spus Hasotti. El a afirmat ca "este posibil, dar deloc obligatoriu" ca liderul partidului sa fie si candidatul pentru alegerile prezidentiale, cel mai important lucru fiind, in opinia acestuia, ca Traian Basescu sa piarda alegerile.
"Viitorul Congres va trebui sa analizeze disfunctiile din partid si sa procedeze la o serie de modificari. Acestea urmeaza a fi decise dupa intrunirea filialelor si infiintarea Comisiei de statut. Sunt diverse optiuni, dar nu e o certitudine cu privire la arhitectura institutionala a partidului", a spus liberalul Norica Nicolai, care a subliniat ca liderul partidului trebuie sa fie persoana care va intra in cursa pentru Cotroceni. La randul sau, liderul PNL de Arges, Adrian Miutescu, este deschis oricarei variante. "Sunt variante discutabile. Fiecare este liber sa vina cu propuneri, urmand ca acestea sa treaca prin filtrul filialelor. Nu am discutat o asemenea modalitate." Miutescu a mai precizat ca presedintele partidului trebuie sa-si asume responsabilitatea candidaturii la presedintie.

» Mai intai, delegatia permanenta
Liberalii vor mai avea o reuniune a Delegatiei Permanente pana pe 20 februarie, pentru a stabili ordinea de zi a Congresului, norma de reprezentare, precum si pentru a pune la punct detaliile tehnice. Filiala PNL de la Satu Mare s-a exprimat impotriva organizarii unui Congres extraordinar al partidului.
Secretarul coordonator al Biroului Permanent Teritorial Satu Mare al PNL, Adrian stef, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, afirma miercuri ca trebuie gasita o solutie, cum ar fi aceea a numirii unui birou interimar. "Nu dorim congres pentru ca urmeaza alegeri europarlamentare si prezidentiale, iar din experienta am aflat ca filialele se vor concentra pe competitia interna, si nu pe cea nationala, nicidecum pe alegeri. Intr-o campanie electorala, este greu sa te concentrezi pe actiunile programate", a declarat Adrian stef. El a sustinut ca  statutul partidului interzice organizarea de competitii interne in anii in care sunt alegeri.

Cele mai citite

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă