0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportPNL şi PSD caută soluţii pentru despărţire

PNL şi PSD caută soluţii pentru despărţire

Şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor, în care ar urma să se discute legea amnistiei, ar putea fi decisivă pentru viitorul USL

Liderii USL nu reuşesc să se înţeleagă pe legea amnistiei şi modificarea Codului Penal, iar punctele de vedere nu s-au armonizat nici după o întâlnire la vârful USL, desfăşurată joi seara. Victor Ponta susţine, în continuare, legea amnistiei, într-o formă coafată, din care să fie eliminate câteva articole. În plus, potrivit unor surse din USL, aleşii locali ai PSD  au cerut, în mod explicit, prin intermediul UNCJR, condusă de Marian Oprişan,  aprobarea legii amnistiei şi a modificărilor din Codul Penal, referitoare la conflictul de interese. Liberalii se opun, ceea ce lasă PSD în faţa unei alternative riscante: să treacă la adoptarea legii amnistieialături de PC, UDMR, Minorităţi şi PPDD. Pe hârtie, aceste formaţiuni au majoritate în Camera Deputaţilor, 225 de voturi faţă de 205 necesare, dar liderii PSD nu ar dori ruperea USL, cel puţin deocamdată.

Scenariile PNL

Că între PSD şi PNL există neînţelegeri serioase o demonstrează şi înregistrările şedinţei de vineri a conducerii PNL, publicate de site-ul pesurse.ro. Crin Antonescu a explicat că s-a întâlnit luni ( cu o zi înainte de votul din plen n.r.) cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi că ar fi discutat despre legea amnistiei şi despre legea minelor, dar nu şi despre Codul Penal. Dacă PNL a acceptat modificările la Legea minelor, în schimb s-a opus Legii amnistiei. Antonescu a considerat că există riscul ca USL să fie atacată pe tema acestui subiect, pentru că printre posibilii beneficiari ai unei asemenea legi ar fi Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea sau Relu Fenechiu.

El a adăugat că premierul a avut o idée “stupidă” şi anume “că se poate foarte bine ca domnia sa să spuna că nu e de acord, ca anumiţi miniştri să spună că nu e bine, că eu ca lider politic din anumite raţiuni nu sunt de acord, dar ce să vezi în Parlament trece legea.”, Liderul PNL l-a anunţat pe Victor Ponta că liberalii vor vota împotrivă şi că, dacă votul va fi secret, vor părăsi sala pentru a nu fi acuzaţi că au sprijinit proiectul. Antonescu le-a spus liberalilor că PSD inteţionează să reia legea amnistiei în plenul Camerei de marţi, de data aceasta cu avizul pozitiv al Ministerului Justiţiei.

El a prezentat şi cele două variante între care liberalii ar trebui să aleagă în perioada următoare: “Fie pregătim terenul dacă e cazul ca să ne batem singuri la europarlamentare, preşedinţie şi ce mai urmează. Fie rămânem, într-adevăr anexaţi de PSD în nebunia asta, dar trebuie să o clarificăm. Astea sunt opţiunile şi nu trebuie să ne ascundem după deget.”. 

Calculele PSD

Între timp, social-democraţii au avut şi ei o întâlnire la vârful partidului, în care au analizat posibilitatea de a avea propriul candidat la prezidenţiale. Conducerea PSD nu a luat o decizie, pentru că Victor Ponta a afirmat că vrea să rămână premier şi nu vrea să candideze la alegerile prezidenţiale.

Neînţelegerile din USL nu se opresc aici. Premierul Victor Ponta nu a trimis, încă, la Cotroceni, propunerea PNL pentru nominalizarea deputatul Gigel Ştirbu în fruntea ministerului Culturii, deşi aceasta a fost făcută vineri. Printre parlamentarii USL au apărut informaţii neoficiale potrivit cărora Victor Ponta ar lega numirea lui Ştirbu de sprijinul liberalilor pentru Legea amnistiei.

De altfel, vicepreşedintele PSD, Paul Stănescu, coleg de judeţ cu Ştirbu,  a susţinut că liberalul i-ar fi relatat că Ponta nu îl vrea în fruntea Ministerului Culturii“. „E o tâmpenie! Ce legătură are cultura cu amnistia? Nici măcar nu am vorbit de aşa ceva cu cineva!”, a fost reacţia lui Victor Ponta. El nu a precizat dacă va accepta numirea lui Ştirbu, anunţând doar că va lua o decizie după ce se va întâlni astăzi cu acesta. La rândul său, Crin Antonescu a susţinut PSD nu a condiţionat numirea lui Ştirbu la Ministerul Culturii de votarea legii amnistiei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă