5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportPNL si PD, intre festivism si necesitatea remanierii

PNL si PD, intre festivism si necesitatea remanierii

Prezentarea Raportului de Tara al Comisiei Europene este urmata de accentuarea luptei politice pe plan intern, in ciuda recomandarilor de incetare a conflictelor. In numele integrarii, premierul Tariceanu incearca sa-si prelungeasca sederea la Palatul Victoria. Se accentueaza zvonurile potrivit carora, tot in numele integrarii, democratii spera sa provoace schimbarea componentei actuale a Guvernului.

Un prim pas al bataliei este programat chiar pentru astazi Ð premierul Tariceanu se prezinta in Parlament pentru un discurs dedicat integrarii europene. Ieri, chiar inainte de Raport, membrii Biroului Permanent al Camerei primisera deja proiectul de discurs al lui Tariceanu, cu mentiunea ca documentul urma sa fie ajustat in functie de evolutia evenimentelor. Tariceanu era pregatit sa le spuna senatorilor si deputatilor ca „este cel mai bun raport prezentat vreodata de Comisia Europeana despre Romania”. Premierul urma sa insiste pe faptul ca „ne-am onorat promisiunile: am muncit din greu si in echipa, am tinut mereu directia corecta spre obiectivul strategic al Romaniei, am ignorat chestiunile artificiale si care nu coincideau cu interesul national”.
Invocarea spiritului de echipa i-ar permite lui Tariceanu sa invoce la capitolul „realizari” reusitele unor ministri care nu fac parte din PNL, fapt pe care l-a si facut in aparitia sa televizata de dupa prezentarea Raportului. Prilej cu care s-a evidentiat pe sine, ca fiind conducatorul ferm care a tinut in mana „haturile aderarii”. A fost introdusa o referire la progresele inregistrate fata de raportul de monitorizare din octombrie 2005. Guvernul a dezamorsat ultimele doua clauze de salvgardare Ð cea referitoare la combaterea coruptiei si cea privind securizarea frontierei. De altfel, Tariceanu este pregatit sa insiste pe realizarile din domeniul combaterii coruptiei: „Comisia Europeana a recunoscut progresele inregistrate de Romania in domeniul justitiei si ne-a cerut, pe baza acestor progrese deja realizate si recunoscute in acest domeniu-cheie, sa consolidam eficienta sistemului judiciar si sa continuam eforturile pentru combaterea coruptiei”. Totusi, seful Guvernului urma sa vorbeasca si despre alte progrese in domenii precum achizitiile publice, concurenta, agricultura. Concluzia: „Daca in octombrie 2005 Romania avea 14 stegulete rosii, sunt acum patru, adica stam mai bine decat unele din cele zece state care au aderat in 2004”.
Tariceanu era pregatit sa explice si „conditionarea pusa de Comisia Europeana”, care nu i se pare o problema. „In nici un caz nu este vorba de o clauza de salvgardare, ci de o preocupare a Comisiei ca Romania sa nu incetineasca ritmul aplicarii masurilor de reforma”. „Daca in Europa contextul ar fi fost mai putin pesimist, atunci aceste precautii nu ar fi existat”, spune Tariceanu.

Premierul apeleaza la toate partidele

Ideea de baza a strategiei PNL Ð stabilitatea. Sunt elocvente cateva paragrafe din discursul lui Tariceanu. „Parlamentul m-a investit in functia de prim-ministru si a mandatat prin votul sau Guvernul sa transforme Romania intr-un stat membru al UE din 2007.” „Facem apel la responsabilitatea politica, atat la nivelul puterii, cat si al opozitiei, pentru a ne concentra pe indeplinirea masurilor necesare integrarii cu succes a Romaniei in Uniunea Europeana. Suntem intr-un moment istoric pentru Romania, in care nu este nici timp si nici loc de jocuri de culise.” Dupa care urmeaza fraza-cheie: „Este esential ca pregatirea pentru aderare si pentru integrare sa continue intr-un climat de stabilitate politica interna, in care actiunile Guvernului sa fie sprijinite de Parlament”.

PD insista pentru restructurarea Guvernului

Pe de alta parte, tot in numele integrarii europene, democratii insista pentru restructurarea Guvernului pentru eficientizarea activitatii Executivului. Miscarea este legata de neintelegerile dintre PNL si PD.
Democratii sunt pregatiti sa insiste pe aceasta idee si, potrivit unor surse parlamentare, este posibil ca unii ministri PD cu probleme de imagine precum Mihail Hardau sau Gheorghe Dobre sa fie sacrificati. Schimbarea structurii Guvernului este insa un subiect delicat. Daca sunt schimbati ministri si se pastreaza structura, noii membri ai Cabinetului trebuie doar validati de presedinte. Potrivit Constitutiei, daca prin propunerea de remaniere se schimba structura Guvernului, presedintele poate numi ministri doar cu acordul Parlamentului. In situatia actuala, orice vot in Parlament poate fi considerat a fi delicat.
Ieri, surse parlamentare acreditau ideea ca democratii i-ar fi dat lui Tariceanu un termen de doua luni de zile pentru a accepta restructurarea, in caz contrar ei urmand sa „treaca la actiune”.

Basescu se va adresa si el Parlamentului

Un moment important al bataliei va fi mesajul pe care presedintele Traian Basescu il va adresa Parlamentului pe 19 iunie. Presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare conducerilor celor doua Camere legislative prin care le aduce la cunostinta ca doreste sa se adreseze Parlamentului, pe 19 iunie, „printr-un mesaj” cu privire la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Basescu a mentionat in scrisoare articolele constitutionale si prevederile regulamentare in baza carora poate adresa un mesaj celor doua Camere legislative. Seful statului a precizat in scrisoare atat data Ð 19 iunie, cat si ora Ð 17,30, la care vrea sa se adreseze Parlamentului. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a declarat ca scrisoarea lui Basescu a fost discutata in sedinta Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, urmand ca pe 19 iunie sa aiba loc o sedinta comuna a celor doua Camere. Olteanu a confirmat, la intrebarea ziaristilor, faptul ca pe scrisoarea presedintelui „scrie Viena”. Normal, din moment ce abia azi revine la Bucuresti.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă