2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportPNL pune şef nou la TVR. Cine apare pe lista scurtă

PNL pune şef nou la TVR. Cine apare pe lista scurtă

Liberalul Claudiu Săftoiu a demisionat ieri de la conducerea televiziunii publice, evitând astfel varianta demiterii. Realizatorul TV Rareş Bogdan era considerat favorit în cursa pentru înlocuirea lui  Săftoiu, dar lista scurtă a USL conţine şi alte nume. 

Citeşte şi: Rareş Bogdan şi Niels Schnecker, posibili şefi la SRTV

Demisia lui Săftoiu a survenit după ce subiectul schimbării şefului TVR fusese tranşat la nivelul USL. În aceste condiţii, Claudiu Săftoiu a fost pus să aleagă: fie îşi dă demisia, fie va fi demis după ce plenul Parlamentului va respinge raportul de activitate al instituţiei. Ulterior, plenul reunit a respins raportul de activitate al TVR cu 21 de voturi „pentru”, 262 voturi „împotrivă” şi 10 abţineri. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că, în urma votului, Consiliul de administraţie al TVR a fost demis.

Ce se va întâmpla mai departe?

Deja, în mediile politice se vechiculează numele realizatorului TV, Rareş Bogdan, drept înlocuitor al lui Săftoiu. În urmă cu o săptămână, Rareş Bogdan a anunţat pe pagina sa de facebook că nu va pleca de la Realitatea Tv la TVR. Ieri, însă, şi-a nuanţat poziţia: “Pentru orice jurnalist, poate fi o provocare. Voi discuta acest lucru în zilele următoare”. El a susţinut  că în cărţi pentru preluarea şefiei TVR ar fi şi alţi candidaţi – Niels Schnecker, actualul şef de campanie al lui Crin Antonescu, Victor Ciutacu, Valentin Nicolau, Lucia Hossu-Longin sau jurnalistul Ion M. Ioniţă.

Citeşte şi: UPDATE. Raportul de activitate al SRTV, respins; Consiliul de Administraţie, demis. Săftoiu a demisionat anterior

În ceea ce-l priveşte, Rareş Bogdan afirmă că a discutat cu Crin Antonescu acum două luni şi a avut o nouă discuţie în urmă cu câteva săptămâni. El este dispus să discute despre preluarea şefiei TVR, în anumite condiţii. “Important este să accepte un proiect al meu, dar şi aducerea unor oameni valoroşi”, afirmă Rareş Bogdan. El a explicat că îşi propune redeschiderea TVR Cultural, sau  sprijinirea TVR Internaţional. Printre “oamenii valoroşi” pe care ar miza în relansarea TVR se numără Emil Hurezeanu, Mircea Dinescu, Andrei Pleşu, Stelian tănase, Lucia Hossu-Longin sau Eugenia Vodă. “O echipă de oameni valoroşi este vitală pentru ca TVR să redevină un post-fanion pentru România”, a explicat Rareş Bogdan.

Pe de alte parte, se va trece la alegerea altul Consiliu de Administraţie – format din 13 membrii. Dintre aceştia, nouă vor fi nominalizaţi de grupurile parlamentare, unul de Administraţia Prezidenţială, unul de către Guvern şi doi de către angajaţii din TVR.

De ce a fost schimbat Săftoiu?

În scrisoare prin care şi-a anunţat demisia, Claudiu Săftoiu a cerut Parlamentului menţinerea funcţionării actualului Consiliu de Administraţie (CA) al televiziunii publice. Potrivit Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, în fiecare an, Televiziunea şi Radioul Publice trebuie să depună la Parlament, până în data de 15 aprilie, rapoartele de activitate. Respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv.

Citeşte şi: Băsescu trimite înapoi la Parlament modificările la Codul Penal. Parlamentul a compromis România

Societatea Română de Televiziune (SRTv) avea datorii totale de circa 620 de milioane de lei la 31 decembrie 2012, reprezentând datorii fiscale, dar şi obligaţii de natură comercială care au o vechime de cel puţin trei ani, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut. Cu toate acestea, însă, potrivit unor surse parlamentare, Săftoiu a fost schimbat în condiţiile în care liberalii şi-au exprimat nemulţumiri privind modul în care sunt mediatizaţi la televiziunea publică.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă