16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportPlângere penală împotriva UDMR şi CNS, pentru Marşul secuilor

Plângere penală împotriva UDMR şi CNS, pentru Marşul secuilor

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte o plângere penală împotriva organizatorilor Marşului secuilor, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi UDMR, pentru a opri „ascensiunea fără seamăn a extremismului maghiar”, arată un comunicat remis redacţiei.

Citeşte şi: MARŞUL pentru AUTONOMIE. CNS a numărat 120.000 de participanţi, autorităţile, 15.000

Bogdan Diaconu acuză organizatorii marşului că au instigat la discriminare şi că au manifestat „făţiş” împotriva caracterului unitar şi naţional al statului.

 Propunerile formulate în cadrul marşului- construirea regiunii administrative Ţinutul Secuiesc şi „autoguvernarea” Ţinutului Secuiesc- contravin „flagrant prevederilor constituţionale, derogând de la principii a căror revocare este interzisă chiar şi Parlamentului României”.

„Este evident că ceea ce s-a încercat şi parţial s-a şi reuşit, a fost îndemnarea populaţiei de etnie maghiară din România la manifestarea făţişă a negării caracterului unitar şi naţional al Statului Roman şi a negării dreptului cetăţenilor de etnie română din aşa-zisul “Ţinut Secuiesc” de a se bucura de deplinătatea ocrotirii drepturilor garantate de Constituţie, de orice fel, pe care Statul trebuie să o asigure în această zonă”, arată Bogdan Diaconu în comunicat. 

Duminică, aproximativ 15.000 de maghiari au manifestat faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern. Protestatarii au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, iar preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie.

Citeşte şi: Sprijin din Ungaria pentru mitingul autonomiei secuieşti

Potrivit proclamaţiei, maghiarii au solicitat autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, au revendicat aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi „reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă