Mai degrabă politicianişti decât politicieni cu simţul măsurii în intervenţiile publice, miniştrii Guvernului Ponta au doborât în ultimele luni recordul la gafe. Ultima ispravă, a ministrului de Interne Radu Stroe, este doar una dintre declaraţiile neinspirate cuprinse pe o listă lungă.
Ultima declaraţie surprinzătoare făcută de un ministru român în exerciţiul funcţiunii aparţine lui Radu Stroe, ministru de Interne, până mai ieri, când şi-a dat demisia. Chestionat a doua zi după tragedia aviatică din Apuseni privind posibilele sale păreri de rău, ministrul a ţinut morţiş să facă legătura între drama în cauză şi mandatul său. Părerea de rău a ministrului a avut de-a face cu faptul că drama s-a întâmplat în mandatul său. „Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”, a spus Stroe.
Reacţia neinspirată a fost criticată în ziua imediat următoare de către şeful său de partid, Crin Antonescu. Afirmaţiile sunt „un exemplu de comunicare catastrofală”, a spus miercuri şeful PNL, cu referire la Radu Stroe.
Câte Festivaluri Shakespeare intră într-un program SIDA?
Gafa ministrului Stroe a venit la nici o lună după alta, aparţinând fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu. Cu ocazia discuţiilor privind bugetul de stat pe acest an, fostul ministru a comparat alocaţiile ministerului pe care îl conducerea cu cele ale programului naţional de luptă împotriva SIDA. Nu a spus-o explicit, însă din vorbele ministrului Barbu a rezultat că alocaţiile pentru lupta anti SIDA sunt disproproţionat de mari. “Mai ales că România nu e o ţară din Africa (comparaţia cu Africa, conţinând o nuanţă dispreţuitoare a fost de fapt o a doua gafă – n.red.) (…) Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus ministrul Barbu, potrivit cotidianului Gazeta de Sud. Deşi, înainte de a susţine aceste lucruri Barbu a prevenit asupra faptului că ar putea fi considerat cinic, efectul neplăcut al celor spuse de el a rămas.
Dacă cei doi miniştri menţionaţi au dat dovadă de lipsă de consideraţie faţă de victimele accidentelor aeronautice, altele decât cele din mandatul lor, sau de bolnavii de SIDA, ministrul Dan Şova a surprins neplăcut prin opiniile sale referitoare la situaţia evreilor din România în al doilea război mondial. Ministrul s-a lăsat prins într-o dezbatere pe tema evreilor ucişi la acel moment şi cu o lipsă de abilitate suprinzătoare pentru un purtător de cuvânt (la PSD, la acel moment – n.red.) Şova a declarat că el nu crede în numărul mare de evrei care şi-au pierdut viaţa atunci. “În total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană (…)” a spus el. Afirmaţiile au fost primite public cu furie, iar premierul Victor Ponta şi-a luat angajamentul că îl va trimite pe Şova la muzeul holocaustului din SUA.
Dovezi ale inculturii
Dincolo de acest gafe ce lovesc în valorile umane şi în lucruri considerate a fi adevăruri istorice, miniştrii noştri s-au complăcut în declaraţii care au scos la iveală limitele culturii lor şi ale bunului simţ în afirmaţii.
Fostul preşedinte al Institutului Cultural Român, Andrei Marga, dealtfel un cunoscut profesor universitar, vorbea de promovarea culturii româneşti nu doar cu opere de artă, ci şi cu invenţii autohtone. Una dintre acestea era “caloriferul, invenţie transilvană”. La Crăciunul anului 2013, şeful PNL, Crin Antonescu a inventat un sfânt în calendarul bisericesc şi a urat pe Facebook urări de Sf. Cristian. În septembrie 2013, Varujan Vosganian, ministru al Economiei la acel moment îl pomenea creştineşte pe Nelson Mandela, încă în viaţă. “Numai Nelson Mandela a mai luat premiul Nobel, Dumnezeu să-l odihnească!”, spunea Varujan Vosganian, în toamna anului trecut, fără a şti că eroul luptei anti-apartheid era în viaţă.