Democrat-liberalii intră în linie dreaptă pentru organizarea convenţiei naţionale extraordinare din 30 iunie, când vor alege noua conducere a PDL. Vasile Blaga continuă să fie favorit pentru preşedinţia partidului, iar reformiştii sunt cotaţi cu şanse minime. Asta în cazul în care şi reuşesc să-şi depună moţiunea.
Pentru moment, Vasile Blaga refuză să spună dacă va candida, din nou, pentru funcţia de preşedinte al PDL. Totuşi, el a respins cu vehemenţă speculaţiile potrivit cărora nu ar mai candida. Prin urmare, aproape sigur că Blaga va intra în cursă pe 30 iunie. Cum este aproape sigur şi că va câştiga cea mai înaltă funcţie în partid, în condiţiile în care nu pare să aibă contracandidat şi tot mai mulţi democrat-liberali spun că partidul are nevoie de o mână de fier pentru a mai salva ceva la alegerile generale din toamnă.
Acum, Blaga pare să tatoneze: vorbeşte de importanţa unei echipe care să-şi asume misiunea de reconstruire a partidului şi încearcă să atragă de partea sa pe unii dintre susţinătorii lui Emil Boc.
De exemplu, pe liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, despre care vorbeşte în termeni laudativi. „N-a câştigat Consiliul Judeţean (Suceava – n.r.), aş spune eu, nu din motive imputabile lui, pentru că a schimbat efectiv faţa Bucovinei. Un astfel de coleg trebuie să facă parte din conducerea partidului”, a punctat public Blaga, adăugând că „foarte mulţi” din conducerea demisionară „ar trebui” să mai candideze. De menţionat că atunci când a fost întrebat dacă ar fi o variantă bună ca în viitoarea conducere să se regăsească şi Elena Udrea, Blaga a evitat un răspuns.
Iar Flutur nu este singurul lider de filială care şi-ar putea pune acum semnătura de susţinere pe moţiunea lui Blaga, deşi la convenţia trecută, din mai 2011, s-a aflat în echipa lui Emil Boc. Mihai Stănişoară şi Mircea Toader sunt alte două nume, iar lista creşte continuu.
Care va fi mandatul lui Blaga
Privind la situaţia din PDL, s-ar putea crede că Vasile Blaga nu are nici un motiv să refuze o victorie aşa de uşoară. Totuşi, lucrurile nu mai sunt la fel de clare dacă ne uităm şi la mandatul pe care-l va avea acesta: să salveze PDL de la dezastru la alegerile parlamentare, iar apoi, prin ianuarie-februarie 2012, să ajungă iar la mâna colegilor de partid. Nu de alta, dar Statutul PDL impune organizarea de alegeri interne după parlamentare, după cum a explicat şi Radu Ber-ceanu, unul dintre susţină-torii lui Blaga. „S-ar putea ca la Convenţie (pe 30 iunie – n.r.), delegaţii să aleagă pe cineva bun pentru această perioadă de campanie, ştiind că oricum vor avea posibilitatea să aleagă din nou şi abia atunci vor trebui să se gândească la persoane care să aibă la dispoziţie patru ani, cu o altă alură, ca să zic aşa”, a explicat Berceanu, într-un interviu acordat ziare.com.
Reformiştii au alt plan
Anunţul europarlamentarului Cristian Preda, cum că doreşte să depună o moţiune, împreună cu Monica Macovei şi Sever Voinescu, a stârnit critici aprinse în partid. „Eu am cerut în Colegiul Director o restructurare a structurii conducerii partidului. La guvernare poţi să ai vicepreşedinţi care vin din când în când pe la şedinţele de birou, dar în opoziţie trebuie să ai oameni în conducerea partidului care sunt aici 24 de ore din 24, luptând pentru partid în opoziţie. Nu poţi să ai în conducerea partidului navetişti!”, a declarat liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan.
Reamintim că şi la convenţia din 2011, reformiştii au inten-ţio-nat depunerea unei moţiuni. Când au început să vorbească însă de criterii de integritate, au primit un duş mai mult decât rece din partea democrat-liberalilor cu vechime, aşa că au re-nunţat să mai depună o moţiune pe motiv de lipsă de susţinere.
De lipsă de susţinere se poate vorbi şi acum, aşa că o încercare a grupului Macovei-Preda-Voinescu de a lupta cu Vasile Blaga şi alţi grei ai PDL este sortită eşecului. O înfrângere ar servi însă acestora în alt fel: ar avea o scuză pentru a schimba macazul spre o altă direcţie. Că la capătul acelei direcţii vor fi Mihai Răzvan Ungureanu şi/sau Mihail Neamţu rămâne de văzut. Până atunci, un lucru este însă clar: partidul de centru-drepta Noua Republică va fi lansat public pe 23 iunie, iar la eveniment ar urma să participe, potrivit lui Mihail Neamţu, şi Monica Macovei.