5.8 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSportPD-L si PNG vor face jocurile in CGMB

PD-L si PNG vor face jocurile in CGMB

Dupa cum lasasera sa se inteleaga inaintea turului doi, PD-L si PNG au batut palma pentru a constitui majoritatea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Prin aceasta miscare, PD-L si PNG vor incerca sa-si impuna doi viceprimari si, de asemenea, realizarea programului cu care a candidat Vasile Blaga "Solutii, nu discutii". PD-L si PNG au impreuna 28 de mandate din cele 55 din CGMB. Precizam ca PD-L detine 24 de mandate de consilieri generali, PSD – 16, PNL – 8, PNG – 4, PRM – 3. Prim-vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat ieri ca fiecare din cele doua partide va avea un viceprimar al Capitalei. Cel mai probabil, viceprimarul PD-L va fi Razvan Murgeanu, iar cel al PNG Robert Ionescu.

"Am facut o intelegere cu PD-L sa facem majoritatea in Consiliu. Noi trebuie sa facem o coalitie de dreapta, ca sa se conduca Capitala pe principii de dreapta. In plus, avantajul nostru este ca o sa avem un viceprimar", a declarat liderul PNG, George Becali. Avand trei mandate in CGMB, PRM sustine ca nu da gir in alb nici unui partid fara o analiza prealabila. "Mi se pare hazardat sa declaram acum ca vom sustine neconditionat o alta formatiune politica", a afirmat vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas. El a adaugat ca politica de aliante a partidului este decisa de Biroul Permanent, de organele de conducere ale partidului, care vor analiza "situatia complexa" din CGMB.  "Sunt aici multe imponderabile care trebuie avute in vedere, incepand cu situatia de independenta a primarului general, conditiile in care acesta isi poate pastra sau nu acest statut si, mai ales, proiectele care urmeaza sa fie desfasurate", a spus Bolcas.

Primarul ales al sectorului 5, Marian Vanghelie, ales, de asemenea, si pe listele Consiliului General, a declarat ieri ca nu se agata de functia de viceprimar si ca-si va da demisia din functia de consilier general, urmand ca in CGMB sa intre urmatorul pe lista PSD. Nu numai Vanghelie se va retrage, ci si Liviu Negoita, ales primar al sectorului 3. Se pare ca gestul va fi urmat inclusiv de Cristian Diaconescu. De asemenea, Vasile Blaga pare decis sa renunte la CGMB.
Ieri, la sediul Guvernului, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit cu primarul ales, Sorin Oprescu, intr-un cadru restrans. Cu acel prilej s-a convenit accelerarea proiectelor pentru Bucuresti aflate in structura unor ministere. Cel mai important este Ministerul Transporturilor, condus de Ludovic Orban, liderul filialei PNL Bucuresti, a carui demisie a fost ceruta de premierul Tariceanu. Chiar din aceasta saptamana vor debuta noi lucrari aflate in plan de ceva vreme. Ajutorul PNL este important pentru Oprescu in conditiile in care nou-constituita alianta PD-L-PNG va incerca sa impuna si sa monitorizeze un cu totul alt program. Aseara, PNL si Oprescu au fost invitati oficial de PD-L sa se alature majoritatii deja conturate.

55 de consilieri generali numai unul si unul
» Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti, in numar de 55, reprezinta interesele a cinci partide politice: PD-L, PSD, PNL, PNG si PRM.

» Dintre acestia, 29 de consilieri sunt realesi in aceasta functie, dintre care 13 la PD-L (din 24 de mandate obtinute), 3 de la PNL (din 8 obtinute), 5 de la PSD (din 16 mandate obtinute) si unul de la PRM, care nu a obtinut decat 3 mandate.

» Toti cei patru consilieri generali de la PNG, noii aliati ai PD-L pentru constituirea majoritatii, sunt nou-veniti pe scena Consiliului General.

Legea in capitala o vor face in continuare consilierii generali, ei hotarand prin vot proiectele ce se vor derula in Bucuresti. Mai toate proiectele de infrastructura si de patrimoniu nu se decid decat prin majoritate calificata, de doua treimi, in sedintele CGMB. Astfel ca, dincolo de majoritatea politica nou-constituita, vor prevala negocierile directe, nonpartinice, pentru votarea unui proiect sau altul.
PD-L si-a pastrat in mare parte lista consilierilor alesi, 13 obtinand un nou mandat. Pe prima pozitie se afla Razvan Murgeanu, in urma retragerii de pe lista a lui Vasile Blaga, care a refuzat acest post, si a lui Liviu Negoita (ales primar la sectorul 3). Murgeanu a fost viceprimar si in perioada lui Videanu. Pe pozitia a doua a fost reales Ioan Popa Grigore, si el fost viceprimar (numit in 2007 in locul lui Ludovic Orban, care a ocupat postul de ministru al Transporturilor). De numele lui Popa se leaga esecul implementarii proiectului primariei "NetCity", privind constructia subterana a canalelor de fibra optica. Popa este unul dintre cei mai bogati consilieri, avere acumulata, mai ales, in perioada cand a ocupat functii publice. Detine doua apartamente in Bucuresti, doua terenuri, dar si conturi mari in banci. Mai castiga ceva bani si din calitatea de lector la Universitatea Politehnica Bucuresti. Pe lista mandatelor PD-L a fost reales, pe pozitia a treia a partidului, Tica Horatiu Florin, fost director la Directia de Publicitate din primarie, sotul Mariei Adela Tica, secretara a primarilor Traian Basescu si Adriean Videanu. Familia Tica, cu afaceri in domeniul constructiilor si fabricarea confectiilor metalice, detine terenuri in Bucuresti si judetul Ilfov in valoare de peste 500.000 de euro, dar si bijuterii si obiecte de cult in valoare de peste 240.000 de euro.

 

Un nou mandat a obtinut si Doru Prioteasa, un personaj  considerat apropiat de Traian Basescu, care a ocupat functia de director la o firma de IT si care are proprietati in alte orase, cum ar fi in Targoviste si Zimnicea. Calin Murg, consilier PD-L, obtine un nou mandat, se spune, tot in virtutea apropierii de Basescu. El este cunoscut ca un om de afaceri, proprietarul societatii Danik Co, care ofera servicii de preparare a cafelei si a altor bauturi calde la locul de munca. Are doua apartamente in Bucuresti, conturi in banca si si-a pastrat functia de director la firma, de unde a obtinut anul trecut un venit de peste 50 milioane RON. Cristian Mircea Raicu, director la REBU SA (firma care asigura salubrizarea in Bucuresti), omul de incredere al lui Cezar Preda, a castigat un  mandat de pe pozitia a opta a listei PD-L. Acesta l-a facut cunoscut in urma conflictului cu primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, in urma caruia edilul de la 1 a reziliat contractul cu aceasta societate, acuzata ca nu-si face treaba. De fapt, in speta era vorba de o disputa politica (PNL-PD), cunoscut fiind faptul ca REBU este o firma mixta, romano-germana, infiintata de liderul PD-L Cezar Preda. Virgil Untaru, alt consilier reales, s-a afirmat ca administrator al societatii cu capital de stat si privat "Administrarea Domeniului Public si Privat Sector 4", unde a ajuns sa detina 8% din actiuni. Dar acesta, impreuna cu familia, si-a extins afacerile in timpul primului sau mandat de consilier, in special in zona constructiilor si arhitectura.

 

Printre alti consilieri realesi se afla si Mircea Valentin, fost consilier PNL, trecut in barca PD-L, fost presedinte al Comisiei juridice din CGMG, un prosper om de afaceri. Altii care au obtinut un nou mandat sunt: Parvu Cosmin Gabriel, Dan Radu Zatreanu, Tiberiu Ivascu, Cosma Maria Roxana si Nuta Lucian. Pintre cei nou-intrati in colectivul PD-L se afla si fostul primar PSD de la sectorul 1 Vasile Gherasim, dar si Mihai Voicu, fost membru PSD.
La PSD se remarca alegerea in Consiliul General a oamenilor lui Marian Vanghelie de la sectorul 5. Pana acum in Consiliul General PSD era reprezentat de oameni ai liderilor de la "centru", cum ar Ion Iliescu, Adrian Nastase, care nu agreau politica lui Vanghelie. Acum insa situatia s-a schimbat, in urma presiunilor facute de Marian Vanghelie. Astfel, pe langa mai vechii apropiati ai primarului "care este", cum ar fi Doru Giugula, vor reprezenta interesele presedintelui Organizatiei de Bucuresti in CGMB si consilierii Georgescu Bogdan Cristian, Doina Burcau, Mihailesci Ion Bogdan, Paduraru Alexandru. Acestia au fost pana acum consilieri PSD la sectorul 5. Georgescu Cristian, seful TSD Bucuresti, este un personaj controversat, dar tinut in brate de Vanghelie. Acesta a fost acuzat ca a contribuit la jaful din banul public in afacerea marca "Marian Vanghelie" a Economatului de la sectorul 5. DNA l-a cercetat pe Georgescu, acesta ocupand functia de director al Economatului.

 

Protejatul primarului de la 5 are antecedente de urmarit penal. In 2001 Georgescu a fost membru in CA al RATB, director la Administratia Pietelor Sector 5, dar a fost schimbat pentru mai multe nereguli. A fost dat afara de PSD din aceste functii publice, dar a fost reciclat de Vanghelie. De asemenea, fostii consilieri de la sectorul 5, acum ajunsi la Consiliul General, s-au remarcat si prin plimbari celebre in SUA pe banul public. Anul trecut consilierii generali ai PSD Bogdan Mihailescu, Doina Burcau si Alexandru Paduraru (in calitate de alesi ai sectorului 5) au fost intr-o excursie pe banii bugetul local in Miami, timp de o saptamana, pe motiv de misiune economica. Vanghelie i-a sanctionat, obligandu-i sa dea bani din buzunar pentru intreaga calatorie, dar i-a recompensat printr-un loc eligibil pe lista PSD de la Capitala. Pe lista alesilor PSD se mai afla Doru Giugula, invinsul partidului in cursa pentru Primaria Sectorului 3. Giugula, un avocat controversat, deconspirat ca fost informator al Securitatii, ramane omul de baza al lui Vanghelie.

 

In schimb, Ion Stan, un alt consilier reales, a ramas omul fidel lui Miron Mitrea, el provenind din liderii Sindicatului Transportatorilor (unde Mitrea si-a inceput activitatea publica dupa 1990). Au primit un nou mandat al PSD si Mariana Campurean si Alin Berbecaru, care s-au "remarcat" prin lipsa de activitate si de  proiecte in CGMB.
Liberalii i-au pastrat in CGMB pe consilierii Dan Meran, Antonel Tanase si Sorin Purcarea. Consilierul Meran, prin firma Thrax Investitii si Servicii SRL, a pus mana pe spatii in pasajul de la Casa Presei, aflata in administrarea RA-APPS, dar are si afaceri de consultanta si comert cu furaje. Antonel Tanase este cunoscut drept omul de casa al lui Ludovic Orban, care a ocupat si functia de consilier general al CGMB, dar si de consilier personal al Ministrului Transporturilor, fiind membru in mai multe CA ale unor societati cu capital de stat, ca reprezentant al ministrului in cauza. Contabil de meserie, el detine o firma de profil, insa de cand a ajuns consilier si-a extins afacerile, ocupandu-se cu o meserie la moda printre alesi, aceea de consultant.

La PRM, Teodor Iovici a fost reales, in timp ce senatoarea-cantareata Irina Loghin si George Roseti au obtinut primul mandat. Iovici este un om de afaceri, in special in domeniul constructiilor.
La PNG in fruntea listei se afla Dan Fuciu, care nu a adunat decat 2% din electoratul bucurestean in calitate de candidat al partidului la Capitala. Fuciu s-a intors in politica dupa o absenta de cativa ani, el fiind unul dintre liderii studentilor taranisti din 1993-1995. A ocupat si functia de director general in guvernele Ciorbea si Radu Vasile.  Insa Fuciu a fost un traseist politic, el pornind de la Vatra Romaneasca si PUNR, continuand cu PNTCD, iar mai nou, trecand in tabara PNG. Becheanu Mihai Bogdan a fost candidat al PNG la sectorul 5, el situandu-se pe locul trei, dupa Vanghelie si Bodu. A fost lider de marca al PUNR Prahova, dar acum doi ani a trecut in barca PNG. Robert Constantin Ionescu, nominalizat de PNG ca viceprimar in urma negocierilor cu PD-L, s-a remarcat prin prezentele sale la televiziunea care s-a ocupat de cazul Elodia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă