» Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu s-au atacat in cadrul unei emisiuni BBC.
» PNL si PD negociaza o posibila impacare.
» Democratii refuza sa iasa din Guvern si ofera liste comune la euroalegeri.
Joi in cadrul interviului de la BBC, Traian Basescu a acuzat mentinerea sistemului clientelar: "Am multe alte exemple, dar dramatic este ca exista inca legaturi intre politicieni si oamenii de afaceri – energie, lucrari publice, sanatate. Sistemul clientelar al PSD e mentinut si consolidat".
Basescu l-a acuzat pe Tariceanu si pentru ca a ajuns la o colaborare cu PSD.
La randul sau, Tariceanu a spus ca "presedintele se comporta, si nu-mi place sa spun asta, ca un sef de stat al unei foste republici sovietice. Nu asa se face politica in Uniunea Europeana – cu acuzatii nefondate si cu declaratii inacceptabile din partea unui adevarat sef de stat". Lista pacatelor presedintelui nu se opreste aici: "A atacat Guvernul, Parlamentul, toate institutiile, incercand sa imparta scena politica in ingeri si demoni. In jurul Palatului Cotroceni exista insa companii din sectorul public acuzate de coruptie". El a adaugat: "Presedintele va fi din ce in ce mai izolat, lucru de care isi da seama". Dupa care a urmat avertismentul: "Inainte de toate, presedintele trebuie sa accepte ca functioneaza in limitele Constitutiei. Altfel, fireste, se va gasi in situatia de a suporta consecintele. Va spuneam ca e in desfasurare procedura de suspendare, iar intr-o tara europeana e inacceptabil ca presedintele sa nu-si indeplineasca datoriile si responsabilitatile".
Cu toate ca Basescu si Tariceanu se ataca reciproc, intre timp liberalii si democratii au lasat deschisa o poarta pentru reconciliere. In ultima saptamana, conducerea PNL a lansat pe canale oficiale si neoficiale informatia ca pregateste excluderea democratilor din Guvern. Cu toate acestea, Tariceanu nu a semnat nici un document prin care sa ceara revocarea ministrilor Macovei sau Blaga. Potrivit unor surse liberale, conducerea PNL nu a renuntat la planul eliminarii democratilor, dar a ramas in picioare si varianta unei anexe la protocol. Aceasta ar urma sa prevada liste comune la europarlamentare, transferul sanctiunilor pentru incalcarea protocolului de la fiecare partid la CNC-ul Aliantei, dar si prelungirea Aliantei pana dupa 2008. Decizia ar putea fi luata la Biroul Politic al PNL de luni. Pe de alta parte, democratii le-au promis liberalilor ca il vor "potoli" pe presedintele Traian Basescu si ca vor merge pe liste comune la europarlamentare. In schimb, ei cer sa fie pastrati in Guvern, care sa continue cu actuala coalitie PNL-PD-UDMR. Ambele partide depind, de fapt, de PSD, care joaca la doua capete, pe de o parte promitandu-i sprijin lui Tariceanu si, pe de alta parte, fiind gata sa accepte sustinerea unui guvern de uniune nationala propus de Basescu.