Preşedintele Traian Băsescu a transmis, ieri, ministrului Justiţiei cererile de urmărie penală pentru Adriean Videanu (PDL), fost ministru al Economiei, şi Ovidiu Silaghi (PNL), fost ministru al Transporturilor.
În cazul lui Adriean Videanu urmărirea penală poate demara imediat, pentru că liderul PDL nu are nicio demnitate publică şi nu beneficiază de niciun fel de imunitate. Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
În cazul lui Ovidiu Silaghi, lucrurile sunt mai complicate. Acesta a afirmat că procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a greşit când i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o solicitare de încuviinţare pentru a se începe urmărirea penală împotriva sa.
Silaghi susţine că el este deja europarlamentar şi că orice solicitare a procurorilor în cazul său trebuie adresată Comisiei Juridice din Parlamentul European, singura în drept să dea o astfel de încuviinţare.
„De miercuri eu sunt europarlamentar. Luni chiar voi fi prezent la lucrări şi poate află şi doamna procuror general între timp acest lucru”, a spus Silaghi.
Spusele sale sunt întărite de faptul că pe site-ul Parlamentului European numele lui Silaghi apare pe lista europarlamentarilor români, începând din 4 septembrie.
Mandatul lui Silaghi urmează să fie validat, astăzi, de Parlamentul European, iar Cristian Preda (PDL) a anunţat că se va opune validării, tocmai din cauza problemelor cu legea pe care le are liberalul.
Cum a evoluat cazul Silaghi
Potrivit Constituţiei, numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.
În 19 august, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.
În 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat.
În 4 septembrie, Autoritatea Electorală Permanentă a trimis notificarea pentru ocuparea locului rămas vacant.
În 6 septembrie, şeful DNA a cerut procurorului general să sesizeze preşedintele cu cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.
Potrivit procurorilor, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu CNADNR, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.
Totodată, procurorii susţin că Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.