Potrivit proiectului de raport vazut de „Romania libera”, autoritatile de la Bucuresti au de realizat patru „obiective cruciale” dupa aderare:
– „Sa asigure un proces judiciar mai transparent si mai eficient, in special prin sporirea capacitatii Consiliului Superior al Magistraturii. Sa raporteze si sa monitorizeze impactul noilor Coduri de procedura civila si penala.
– Sa infiinteze, asa cum a fost prevazut, o agentie de integritate cu responsabilitati de verificare a averilor si potentialelor conflicte de interese, cu puterea de a emite decizii obligatorii in baza carora sa poata fi date sanctiuni descurajante.
– Consolidand progresul deja realizat, sa continue investigatia profesionista si impartiala a acuzatiilor de coruptie la nivel inalt.
– Sa ia masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei, in special la nivelul administratiei locale.”
Raportul mai avertizeaza ca, in cazul Agriculturii, Romania se confrunta „in continuare cu riscul ca agentiile de plati sa nu functioneze corespunzator la momentul aderarii”.
Sanctiuni
Daca deficientele nu vor fi indreptate in primele trei luni ale anului viitor, Comisia poate aplica Romaniei:
– „corectii financiare”; in cazul fondurilor pentru Agricultura, aceasta inseamna blocarea a pana la un sfert din fondurile UE pentru fermieri;
– clauza de salvgardare pe justitie, care va duce la suspendarea unilaterala a obligatiilor actualelor state membre de cooperare judiciara cu Romania, precum si la nerecunoasterea sentintelor pronuntate de judecatorii romani.
Mai exista clauze economice si de piata interna ce pot penaliza Romania si Bulgaria in primii trei ani de dupa aderare.
Monitorizare
– Vor continua misiunile de monitorizare („peer review”) ale expertilor statelor membre.
– Romania si Bulgaria vor raporta periodic Secretariatului General al Comisiei, condus de irlandeza Catherine May, progresele inregistrate in indeplinirea „obiectivelor cruciale”. Primul raport e prevazut pe 31 martie 2007.
– In iunie, Comisia va prezenta propriul raport Consiliului European si Parlamentului European, in care „va evalua daca obiectivele au fost indeplinite sau daca e nevoie ca ele sa fie ajustate”.
„Acest mecanism va continua pana ce obiectivele vor fi indeplinite”, mai arata proiectul de raport vazut de „Romania libera”.