Noua putere a operat schimbări importante şi în conducerea Ministerului de Interne şi cel al Administraţiei, instituţii vitale în contextul alegerilor care vor avea loc în noiembrie. Împărţirea Ministerului Administraţiei şi Internelor în două ministere pentru eliminarea, cu uşurinţă, a prefecţilor şi secretarilor care au ocupat funcţiile prin concurs (evitarea proceselor prin reorganizarea instituţiilor) şi înlocuirea lor cu apropiaţii PSD a fost primul pas pentru asigurarea controlului. A urmat schimbarea secretarului general al Internelor, a secretarilor de stat, a şefilor Poliţiei, Jandarmeriei.
Ioan Stoica, secretar general la Ministerul de Interne
Chestorul Ioan Stoica, fost şef de Poliţie în judeţele Argeş, Olt şi Vâlcea, ar fi fost impus ca secretar general la Ministerul de Interne de baronul PSD de Argeş, Constantin Nicolescu, spun surse guvernamentale. RL a dezvăluit că actuala soţie a chestorului este naşa baronului asfaltului din Argeş, Cătălin Spătaru.
Contactat telefonic, chestorul Ioan Stoica a negat legăturile politice cu PSD, dar a recunoscut că îl cunoaşte pe Nicolescu de circa 21 de ani, că a lucrat cu el cât a fost şef IPJ Argeş.
„Eu nu am fost numit politic, pentru că postul de secretar general al ministerului nu este politic, se ocupă prin concurs. Eu am fost numit doar interimar până ce dau concursul, aşa cum s-a întâmplat şi în 2009” a spus Stoica, fără a ne putea preciza când se dă concursul şi cine sunt contracandidaţii săi.
De altfel, când l-am întrebat despre condiţiile în care a ocupat postul de secretar general adjunct în 2009 (în guvernarea PDL- PSD, miniştrii PSD Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi Dan Nica), chestorul Stoica a întrerupt convorbirea cu noi, motivând că ne-a dat suficiente explicaţii. Presa a relatat că Stoica, în calitatea sa de secretar general al Internelor, ar fi apărut, în 2009, în interceptările din dosarul penal de corupţie în care a fost învinuit baronul PSD Argeş, Constantin Nicolescu.
Petre Tobă, noul şef al Poliţiei
Chestorul Petre Tobă, un alt apropiat al PSD, a fost numit seful Poliţiei Române, înlocuindu-l pe Liviu Popa. Până la numirea pe funcţie, Tobă a fost responsabilul cu ordinea publică din cadrul Internelor. Tobă a mai ocupat postul de şef al Poliţiei Române în 2009, pe vremea ministrului PSD Dan Nica. El a fost schimbat pe fondul unui uriaş scandal – crima la comandă de la Piatra Neamţ -, când fostul şef al Poliţiei judeţene l-a apărat pe liderul interlop Gheorghiţă Mararu.
Tobă a fost implicat şi în conflicte cu fostul secretar de stat Dan Fătuloiu, denunţător într-un alt scandal în care un om de afaceri din Galaţi i-a oferit mită de un milion de euro. În acea perioadă, Fătuloiu lăsa să se înţeleagă faptul că Petre Tobă ar tolera activităţile infracţionale ale unor interlopi. În timpul guvernării Nastase, Petre Tobă a fost adjunctul şefului Poliţiei Capitalei.
Chestorul Ioan Căbulea este noul şef al Departamentului de ordine şi siguranţă publică din Interne, acesta înlocuindu-l pe chestorul Petre Tobă. Ioan Căbulea s-a mai aflat la conducerea Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, fiind adjunctul şefului acestei structuri în 2009. El a mai fost şef în structurile Poliţiei din judeţele Alba, Hunedoara, Mureş, Gorj.
Generalul maior Gavrilă Pop a fost numit, prin ordin al ministrului de Interne Ioan Rus, seful Jandarmeriei Române. El l-a înlocuit pe colonelul Gavrilă Costel. Până la numirea pe funcţie, Pop a fost comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române. Reamintim că Pop a fost si şeful jandarmeriei Bucureşti, demis după lipsa de reactie din timpul unui miting neautorizat al poliţiştilor din 2010 din faţa Palatului Cotroceni.
Ce motive invocă ministrul Ioan Rus pentru schimbările făcute la Interne
„Motivele schimbărilor sunt mult mai simple decât pare. Dacă v-aţi uitat pe sondaje, ordinea publică, criminalitatea, evaziunea fiscală sunt priorităţi. Primul ministru mi-a cerut rezultate vizibile în legătură cu toate aceste lucruri. (…) Eu am întâlnit toate structurile ministerului din toată ţara, am preluat problemele lor(…) Încerc să fac o echipă de conducere capabilă să materializeze aceste dorinţe ale poporului nostru. Să pun omul potrivit, la locul potrivit. Schimbările nu au nici o conotaţie cu nu ştiu ce infractor. Este o chestiune strategică cu ceea ce avem de făcut în perioada următoare”, a susţinut Rus.