Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că s-au reconciliat, dar neînţelegerile din USL continuă, atât în Parlament cât şi în teritoriu. O coaliţie ad-hoc PNL-PDL a impus în Comisia de apărare a Senatului amânarea dezbaterilor pe marginea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului Ponta care privea achiziţia unui avion pentru demnitari. Deşi PNL face parte din Guvernul Ponta, social-democraţii au fost singurii care au sprijinit aprobarea ordonanţei. Aeronava este destinată preşedintelui, premierului şi şefilor celor două Camere, dar poate fi folosit şi de miniştrii. Reprezentantul MApN, generalul maior Cătălin Moraru, le-a explicat senatorilor că avionul va costa 56 de milioane de euro în leasing pe patru ani.
Atât Corneliu Dobriţoiu (PNL) cât şi Traian Igaş (PDL) şi-au manifestat rezervele, invocând faptul că avionul ar putea fi cumpărat cu 35 de milioane de euro cash. Dobriţoiu a spus că senatorii au discutat despre achiziţionarea unei aeronave second-hand. Liberalii nu au fost sensibilizaţi nici măcar de apelul liderului grupului PSD, Ilie Sârbu. Acesta a explicat că dacă statul roman ar fi avut un astfel de aparat, Crin Antonescu nu s-ar mai fi deplasat cu avionul de linie în Elveţia.
PSD şi nevoia unui prezidenţiabil
Între timp, au continuat aluziile la o posibilă despărţire. Senatorul social-democrat Mircea Geoană a declarat, ieri, că la baza PSD există “nevoia unui candidat propriu la prezidenţiale”. El a adăugat că vede cu dificultate absenţa unui candidat de stânga într-o „mare” de candidaţi de dreapta, arătând că aceasta este o problemă care trebuie să dea de gândit. Întrebat dacă PSD ar trebui să mai meargă pe mâna lui Crin Antonescu la prezidenţiale, Geoană a arătat că acest lucru ţine de decizia partidului. „E decizia partidului, care are în acest moment o înţelegere politică cu liberalii. Cred că stabilitatea majorităţii este importantă în acest moment. Greul ieşirii din criză încă nu a trecut. Sunt probleme complicate pe agenda publică (…) Bănuiesc că la începutul anului viitor subiectul prezidenţialelor va reveni în forţă pe agenda publică, dar până atunci cred că măcar 2013 ar trebui să fie dedicat guvernării şi nu unei competiţii prezedenţiale care ar începe mult prea devreme”, a estimat Geoană.
Deputatul Vasile Bleotu a fost chiar mai tranşant. “PSD-ul poate să guverneze şi singur la câţi aliati poate să atragă acuma de la traseiştii ăştia politici.”, a calculat social-democratul.
În schimb, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, consideră că o eventuală rupere a USL şi creare a oricăror alte alianţe ar fi „o mişcare kamikaze” chiar şi pentru PSD.
Certuri şi în teritoriu
Şi în teritoriu neînţelegerile se înmulţesc. În Caraş Severin, social-democraţii au reclamat PNL pentru că a luat ambele posturi de vicepreşedinte al CJ. PSD avea dreptul la un post de vicepreşedinte, conform înţelegerilor din USL. În Ilfov, acelaşi scenariu, dar cu PNL în rolul victimei. Social-democraţii au luat ambele posturi de vicepreşedinte, deşi liberalii aveau dreptul la unul dintre ele.
În Dâmboviţa, PSD acuză existenţa unui pact PNL-PDL-PPDD, materializat prin împărţirea funcţiilor în CA al Companiei de Apă.
Şi în Vâlcea sunt neînţelegeri provocate de desemnarea candidatului pentru primăria Râmnicu Vâlcea. Ion Câlea, şeful PSD Vâlcea, îi acuză pe liberalii că recurg la “şantaj” pentru a obţine candidatura la primărie. !n schimb, liberalii îi acuză pe social-democraţi că şi-au luat partea leului din fondurile primite de judeţ.
Filiala PNL Covasna, PNL a cerut ruperea protocolului cu PSD. Motivul: liberalii nu au fost invitaţi la o dezbatere despre regionalizare organizată în judeţ de vicepremierul Liviu Dragnea. În schimb, Dragnea i-a invitat la discuţii pe reprezentanţii UDMR.