Actuali europarlamentari, foşti şi actuali membri ai Guvernului şi-au găsit loc pe listele PSD pentru Parlamentul European. Pe unii dintre ei prea puţine îi recomandă pentru a reprezenta România la Bruxelles.
Actualul europarlamentar Corina Creţu va ocupa prima poziţie pe lista PSD la alegerile europarlamentare din luna mai. Potrivit portalului www.votewatch.eu, Creţu a fost prezentă la lucrări, unde şi-a exprimat votul în peste 80% din iniţiativele europene. A avut 61 de amendamente, o medie de mijloc raportat la ceilalţi colegi şi a adresat 123 de întrebări. Poziţia a doua pe lista PSD îi revine fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu. Andronescu este, în acest moment, senator şi, concomitent, preşedintele Senatului Universităţii Politehnice Bucureşti. Dacă la prima demnitate va trebui să renunţe, probabil că o va păstra pe cea academică, ştiut fiind apetitul Ecaterinei Andronescu pentru cumulul de funcţii. Andronescu a fost în mai multe rânduri ministrul Educaţiei, dar premierul Victor Ponta nu a mai nominalizat-o.
Liber pentru Grapini şi Nica
Al treilea pe listă va fi Cătălin Ivan, actualul şef al delegaţiei PSD în Parlamentul European. Ivan a avut peste 150 de luări de cuvânt şi 50 de întâmpinări. A fost prezent foarte des în platourile televiziunilor de la Bucureşti. Dan Nica este pe loc eligibil (4) şi va părăsi portofoliul de la Ministerul Comunicaţiilor. Al cincilea reprezentant al PSD în PE va fi Damian Drăghici, actualmente consilier al rromilor pe lângă premierul Ponta. Nu s-a auzit de nici o iniţiativă a domniei sale legată de comunitatea din care face parte. Damian s-a remarcat ca naist, deşi în concertele sale mai mult bătea toba, dar a fost acuzat că şi-ar fi falsificat studiile atunci când a pretins că a urmat şcoli de muzică de prestigiu din SUA. Mariei Grapini i s-a pregătit o ieşire onorabilă din poziţia de ministru pentru IMM-uri şi Turism. De la venirea ei în această funcţie, prea puţine măsuri pentru ajutarea întreprinderilor mici şi mijlocii au fost luate. Iar de turism, Grapini a fost mai degrabă străină. Străină a fost şi de limba română, postările sale agramate de pe reţeaua de socializare facebook fiind deseori taxate în presă.
13 locuri eligibile
Pe următoarea poziţie o regăsim pe Daciana Sârbu, soţia celui care a anunţat lista europarlametarilor PSD, însuşi premierul Ponta. Daciana a votat în 82% din iniţiativele suspuse atenţiei europarlamentarilor. Deşi este obligată să îşi deschidă birouri de europarlamentar în România, Daciana Sârbu nu a fost de găsit de reporterii „României libere“. De altfel, Sârbu a pretins că are mai multe cabinete de europarlamentar deschise… dar în sediile PSD din ţară. Ioan Mircea Paşcu va ajunge şi el în PE, deşi activitatea sa în legislatura europeană trecută a fost foarte discretă. A avut o singură declaraţie scrisă. În Parlamentul European va ajunge şi adjunctul şefului de cabinet al comisarului european Dacian Cioloş, Sorin Moisă, precum şi actualii eurodeputaţi Victor Boştinaru (cu o activitate modestă – 3 opinii, zero declaraţii scrise) şi Claudiu Tănăsescu (activitate la fel de modestă). Pe poziţia a 13-a pe listă se află Claudia Ţapardel, vicepreşedinte PSD şi consilier în CGMB. Următoarele locuri sunt destinate, în ordine, unui candidat susţinut de PC, unuia susţinut de UNPR, altuia susţinut de PES Activists şi unui candidat susţinut de Tineretul Social-Democrat. Locurile de la 18 la 32 ar urma să revină candidaţilor susţinuţi de organizaţiile judeţene.
PSD mizează pe 13 locuri eligibile în PE, locurile 14 şi 15 fiind cu semnul întrebării. România va avea, în viitoarea legislatură a PE, 32 de mandate, faţă de 33 în prezent.
–-
UPDATE. Liderul PSD Victor Ponta a anunţat, joi, după şedinţa CExN al partidului, lista candidaţilor la alegerile europarlamentare din partea PSD, alături de UNPR şi PC.
Corina Creţu va ocupa prima poziţie pe lista PSD la alegerile europarlamentare din luna mai. Pe următoarele locuri se vor afla: Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, cosilierul premierului pe problemele romilor, Damian Drăghici, ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, actualii europarlamentari Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă, adjunctul şefului de cabinet al comisarului european Cioloş, Sorin Moisă, precum şi actualii eurodeputaţi Victor Boştinaru şi Claudiu Tănăsescu.
–
UPDATE. Primarul Radu Mazăre a venit, joi, la şedinţa PSD, îmbrăcat într-o uniformă kaki şi cu o beretă roşie pe cap. El a declarat că are o problemă cu legea privind limitarea chas-ului. Mazăre a mai spus că oamenii ţin banii la saltea şi că el nu are încredere în bănci deoarece pot să dea faliment.
–
Social-democraţii se reunesc joi, începând cu ora 12,00, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional. Dezbaterea şi aprobarea lista candidaţilor PSD pentru alegerile europarlamentare, precum şi cea privind miniştrii care se vor ocupa de campania electorală în acele judeţe în care PSD nu are consolidat un nucleu electoral puternic, se află pe ordinea de zi a şedinţei.
De asemenea, social-democraţii urmează să valideze şi alianţele cu Partidul Conservator (PC) şi cu Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), care au alocat pe lista candidaţilor PSD câte un loc eligibil. Cele două formaţiuni politice vor putea totuşi să propună şi un al doilea nume de candidat, care însă nu se va regăsi în primele 15 poziţii eligibile, fiind vorba de locuri lăsate „la bătaie”, semi-eligibile.
Social-democraţii mizează la alegerile europarlamentare să obţină un scor de 35% şi 15 mandate în Parlamentul European