Emil Boc este pus miercuri în faţa dezbaterii şi votării celei de-a opta moţiune de cenzură depusă împotriva unui guvern condus de el, însă şansele adoptării acesteia sunt reduse, potrivit NewsIn.
Angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii a determinat opoziţia să depună o moţiune de cenzură şi să înregistreze la Parlament, în paralel, un alt proiect de modificare a domeniului muncii.
Pentru adoptarea moţiunii de cenzură este nevoie de 236 de voturi, însă PSD, PNL şi PC nu au reuşit să adune un număr suficient de susţineri pentru ca demersul lor să conducă la dărâmarea Guvernului. De altfel, chiar liderii USL şi-au exprimat rezerva faţă de succesul acţiunii lor, punctând că moţiunea de cenzură este mai degrabă un gest necesar al opoziţiei ca reacţie la angajarea răspunderii pe Codul Muncii. În plus, membrii Uniunii speră ca dezbaterea şi votul din Parlament să fie dublate de proteste în stradă, astfel încât să fie transmis Guvernului un mesaj de respingere a proiectului.
Totuşi, chiar dacă nu are siguranţa voturilor necesare pentru a adopta moţiunea de cenzură, liderii USL par pregătiţi pentru consultări în vederea formării unui nou guvern. Astfel, liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, că în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, Uniunea Social Liberală l-ar putea propune pentru funcţia de premier pe liderul PSD Victor Ponta.
Moţiunea de cenzură pe Codul Muncii este intitulată „Codul Boc -salarii mici, şomaj mare, firme falimentate” şi acuză că angajarea răspunderii pe acest act este „parte a jocului de putere din PDL”.
„Stimaţi colegi din PDL, mă adresez dvs în special pentru că ştim cu toţii că vă doriţi să scăpaţi de Emil Boc de la conducerea acestei ţări. Ştim că aţi conştientizat, chiar dacă mai târziu, faptul că oricâte privilegii, funcţii sau demnităţi v-ar oferi, prezenţa lui în fruntea Guvernului nu poate şterge ruşinea aruncată asupra partidului dvs de către proasta şi neperformanta sa guvernare. Aveţi acum ocazia să îl înlăturaţi pe Emil Boc din fruntea Executivului, nu prin jocuri de culise şi maşinaţiuni de partid, ci cu onoare şi demnitate, în numele a milioane de cetăţeni pe care politica sa i-a nedreptăţit.Votaţi aşadar, domnilor şi doamnelor parlamentari, indiferent de partidul din care faceţi parte, pentru susţinerea acestei moţiuni de cenzură !”, este apelul iniţiatorilor moţiunii de cenzură către putere.
Este de aşteptat ca, la fel ca şi la moţiunile precedente, parlamentarii arcului guvernamental să fie prezenţi în sală la şedinţa de dezbatere a textului, dar să nu participe la vot.