» Deputatul PSD Miron Mitrea si-a prezentat ieri demisia din Parlament, lasandu-l pe Adrian Nastase sa fie singurul "ales" aparat de procurori prin votul colegilor.
» Functia ex-ministrului in conducerea Camerei a fost luata de finul acestuia, Eugen Nicolicea.
"Am venit in fata dvs. sa va anunt ca de azi imi depun demisia din functia de deputat in colegiul 41 Vrancea. Gestul meu a fost si este singura modalitate pe care am gasit-o ca sa ies dintr-o situatie neonoranta, aceea de a mi se reprosa ca ma ascund in spatele imunitatii parlamentare si refuz sa ma prezint in fata procurorilor", le-a transmis Miron Mitrea colegilor, la inceputul sedintei de plen a Camerei Deputatilor, intr-un ropot de aplauze. Deputatul PSD a admis totusi ca prezentarea demisiei nu a fost un gest usor de facut dupa 12 ani de mandat parlamentar, dar ca "situatia penibila" in care se afla l-ar fi determinat sa ia o astfel de decizie. Fostul ministru a tinut insa sa precizeze ca gestul demisiei nu echivaleaza cu punerea la dispozitia procurorilor.
"Eu azi imi dau demisia si intru in altfel de legatura cu institutiile statului. Sigur, n-am sa folosesc deloc formula ca ma pun la dispozitia Procuraturii, ca nu fac asta. Nu fac gestul ca sa ma pun la dispozitia lor, am fost doi ani anchetat, stiu ce este acolo, n-am nici cea mai mica incredere in procurorii politici de la DNA, dar n-aveam cum sa ies onorabil", a mai explicat Mitrea. Plangandu-se cu privire la modul in care ar fi fost instrumentat dosarul sau, ex-ministrul le-a transmis colegilor ca urmatorul Legislativ ar "trebui sa se aplece asupra modului in care se face dreptate in Romania". Liderul PSD a avertizat, totodata, ca demisia sa nu echivaleaza nici cu o retragere din politica. "Nu va asteptati sa ma calugaresc, nu ma retrag la manastire, raman in politica. Sunt politician, asta este meseria mea", a precizat Mitrea in fata jurnalistilor.
In ceea ce priveste lunile pana cand va incerca sa-i convinga pe alegatorii din Vrancea sa-l crediteze cu un mandat de senator, Mitrea a aratat ca nu se asteapta la evolutii semnificative in dosarul sau. "In cele trei luni de zile, procurorii pot sa redemareze ancheta in acest dosar si sa-l trimita in justitie", a declarat fostul deputat, adaugand ca se asteapta sa se joace "cartea" chemarii sale dese la DNA.
Intrebat daca ar fi potrivit ca ex-premierul Adrian Nastase sa-i urmeze exemplul, Mitrea a incercat un raspuns diplomatic. "Adrian Nastase nu are aceeasi situatie ca si mine. A fost fugarit mult mai mult, i-a fost bagata si familia", a spus Mitrea.
Gestul fostului ministru a fost interpretat in mod diferit de colegii de Parlament. Liderul grupului PNL din Camera, Crin Antonescu, a aratat ca este vorba de "un gest de demnitate", dar a tinut sa precizeze ca are "destule motive" ca sa se indoiasca de demersul corect si profesionist al procurorilor in unele cazuri.
La randul sau, deputatul PD-L Ioan Oltean a apreciat ca este "un gest tardiv" si ca PSD ar fi trebuit sa voteze in favoarea inceperii urmarii penale daca ar fi "un partid responsabil".
In ceea ce priveste functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, devenita vacanta dupa demisia lui Mitrea, aceasta a fost ocupata ieri de social-democratul Eugen Nicolicea, finul lui Miron Mitrea.
Postul mai era vizat si de Victor Ponta, dar acesta a pierdut, pentru a doua oara, in fata lui Nicolicea, primind doar 27 de voturi din partea colegilor de grup fata de cele 53 ale finului lui Mitrea.
PRECEDENT
» Primul parlamentar care a demisionat pentru ca procurorii sa-si poata continua ancheta a fost presedintele Traian Basescu, in luna aprilie 1996. Acesta a renuntat la calitatea de deputat de Vaslui pentru a putea fi cercetat in Dosarul "Flota". "Nu doresc sa raman in politica sub apasatoarea suspiciune ca m-am refugiat la adapostul atotputernicului privilegiu al imunitatii parlamentare", le transmitea colegilor, in momentul demisiei, Basescu.
O data cu renuntarea lui Mitrea la mandat, Adrian Nastase ramane singurul ministru parlamentar aparat prin vot de "alesi", dupa ce liberalul Paul Pacuraru si conservatorul Codrut seres au primit unda verde de la Senat in ceea ce priveste inceperea urmaririi penale. Nastase se va mai prezenta in fata colegilor deputati in alte doua dosare, "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara", iar in Camera Superioara urmeaza a fi discutat si cazul senatorului PSD serban Mihailescu.