Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că firmele româneşti de stat trebuie să negocieze cu Gazprom pentru a obţine termeni contractuali mai buni pentru gazele de import.
InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din ţară, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a obţinut discounturi foarte mari de la Gazprom, în condiţiile în care reprezentanţii companiei s-au dus, au negociat şi s-au zbătut pentru acest lucru.
În schimb, Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de căldură şi apă caldă din Bucureşti, plăteşte cel mai mare preţ pentru gazul rusesc, din acest motiv ministrul delegat pentru Energie a propus schimbarea din funcţie a directorului general.
„Noi nu suntem aşa de dependenţi de importuri, cum sunt alte ţări din jurul nostru. Astfel că, din toate analizele noastre, dacă va fi o problemă cu Ucraina din punctul de vedere al întreruperii de furnizare, România nu va fi afectată grav nici măcar pe termen foarte lung”, a explicat Răzvan Nicolescu.
Ministrul delegat pentru Energie a mai vorbit în interviu despre modul cum se formează preţul de import al gazelor ruseşti.
„Noi avem un sistem în care se amestecă gaz pe care-l producem la noi, foarte ieftin, cu gaz din import, aşa că suportabilitatea pentru gazul de import este mare. Dacă amesteci foarte ieftin cu foarte scump, îţi dă cel mai ieftin din UE”, a spus ministrul.
Nicolescu a precizat că România poate reduce preţul la gaz dacă îşi diversifică sursele de cumpărare şi îşi creşte capacitatea de stocare şi extracţie din depozite.
Ministrul a dat asigurări că ţara noastră poate acoperi consumul de gaz din producţia internă.
„Ne-am putea acoperi într-o foarte mare măsură consumul din ce producem, avem cantităţi importante stocate, avem posibilitatea de a importa din Ungaria prin conducta Arad-Szeged, avem posibilitatea de a transfera unele centrale de pe gaz pe păcură, avem posibilitatea legală de a întrerupe în caz de nevoie centrala Petrom de la Brazi şi centrala Romgaz de la Iernut. E de nedorit o criză, dar nu-mi fac probleme din punctul de vedere al securităţii aprovizionării pentru consumatori”, a declarat Răzvan Nicolescu.
În ceea ce priveşte strategia de descurajare a consumului de gaze în favoarea celui de electricitate, ministrul a spus că va fi reanalizată de autorităţi.
„În contextul strategiei energetice, trebuie să ne definim foarte, foarte clar priorităţile. Dacă mergem pe energie electrică, atunci trebuie să sprijinim oamenii să-şi schimbe centralele de apartament pe gaze cu unele pe energie electrică. Dacă mergem pe gaz, trebuie să facem invers, să-i sprijinim să-şi instaleze centrale pe gaz. Din acest motiv este nevoie de revizuirea strategiei. Avem nevoie de coerenţă, să ştim exact ce vrem”, a precizat Nicolescu.