15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportMarea dilema a PNL: PDL sau PSD?

Marea dilema a PNL: PDL sau PSD?

»  Traian Basescu incearca din nou sa se apropie de PNL, cel mai probabil, pentru a rupe din electoratul de dreapta al liberalilor. seful statului profita, de altfel, de noua strategie adoptata de Crin Antonescu, candidatul PNL, care si-a pus "tunurile" in ultimele zile pe adversarul PSD, Mircea Geoana.

Basescu a declarat duminica, la mitingul electoral de la Sibiu, ca "Romania ar merita sa aiba doi candidati de dreapta in turul doi". "Nu exclud posibilitatea si poate ca ar fi mai bine ca in turul doi sa intre Crin Antonescu. Poate. Oricum, Romania ar merita sa aiba in turul al doilea doi candidati de dreapta", a spus Basescu. Pe aceeasi linie politica imprimata de Traian Basescu, Adriean Videanu a declarat ieri ca PDL este pentru realizarea unei coalitii de dreapta si ca PSD este principalul adversar al partidului. "Din punctul meu de vedere, am sustinut si voi sustine intotdeauna realizarea unei coalitii de dreapta, ca sa poata sa rezolve toate crizele din Romania", a afirmat Videanu. Acesta a adaugat ca oricare formatiune de dreapta "este binevenita", dand ca exemplu PNL si UDMR, vorbind despre "discutiile informale" avute saptamanile trecute cu formatiunea maghiara.

 

"Stiu care sunt seturile de valori si principiile care guverneaza comportamentul politic al PNL, nu sunt foarte mari diferente fata de ceea ce vrea PDL", a mai spus Videanu. La randul sau, vicepresedintele democrat-liberal Sulfina Barbu crede ca ar fi benefica o finala intre doi candidati de dreapta. "Asa electoratul va avea de ales numai din solutii de dreapta. Este o perioada de criza si numai masurile din aceasta zona politica sunt binevenite. S-a vazut ca Mircea Geoana nu are nici un program electoral, nu vine cu solutii care sa scoata tara din criza. In perioada urmatoare avem nevoie de un presedinte si de un guvern de dreapta, care sa readuca Romania pe crestere economica. S-a observat ca in perioada de dupa 2005 programul economic asumat de partide de orientare de dreapta a insemnat cea mai mare crestere economica de dupa 1990", a declarat liderul PDL.

 

Barbu a explicat ca lui Basescu i-ar fi mai usor in turul doi cu Mircea Geoana, deoarece electoratul va putea alege intre dreapta si stanga, "dar pentru tara ar fi mai buna o competitie intre Basescu si Antonescu". In schimb, liberalii nu vor sa auda de vreo intelegere cu PDL… deocamdata. Prim-vicepresedintele liberal, Ludovic Orban, a declarat ca despre o politica de alianta a PNL nu se va vorbi decat dupa alegeri. "Noi nu alegem pe nimeni. Atacurile si criticile noastre sunt impartite in mod egal si lui Basescu, si lui Geoana. Nu menajam pe nici unul. De altfel, responsabilitatea pentru criza profunda in care am intrat este egala pentru cei doi. Amandoi au fost in alianta timp de un an de zile", a mai spus Orban.

 

Insa a specificat ca Basescu poarta cea mai mare vina, "deoarece timp de cinci ani de zile a semanat numai conflicte". In schimb, in opinia lui Antonescu, PNL va face alianta in functie de rezultatul alegerilor, declarand ca "putem face guvern cu oameni din PDL si PSD, dar dupa ce vom avea alt presedinte". "Traian Basescu a devenit brusc prietenul PNL. Are nevoie de alegatori? Cand ne-a defaimat patru ani de zile, si pe Tariceanu, si Guvernul, si tot ce am facut in tara asta, cand spunea ca mafia sta la masa cu liberalii… L-a apucat prietenia de liberali. Ii raspund acum in numele tuturor liberalilor: nu ne plac milogii! Pleaca, Traian Basescu, la alegatorii tai", a mai spus Antonescu.

In acelasi timp, si PSD face "curte" PNL. Geoana a declarat sambata ca "electoratul PSD este inclinat spre o alianta cu PNL". Deja vazut in turul doi, liderul PSD cere ajutorul liberalilor in finala cu Basescu. "Daca dupa primul tur vom avea suficienta intelepciune sa prefiguram un inceput de majoritate cu PNL,  atunci rolul presedintelui ales si rolul majoritatii parlamentare vor fi mult mai simple", a mai spus Geoana.

Cele mai citite

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă