Falcă, Solomon, Poteraş şi alţi aproape 200 de edili ar putea fi suspendaţi din PDL dacă sâmbătă vor fi adoptate criteriile de integritate propuse de grupul reformiştilor.
Încercarea de reformare şi rebranduire a PDL ar putea aduce partidului pierderi serioase de resurse umane. Aproximativ 20% din primarii de comune şi oraşe şi opt parlamentari, toţi aflaţi în atenţia instanţelor pentru diferite fapte de natură penală, ar putea fi suspendaţi din partid până la clarificarea situaţiei lor.
Propunerea, iniţiată de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, a fost primită cu reticenţă în Modrogan şi contestată în teritoriu, pe motiv că mulţi dintre primarii cu dosare pe rol sunt de fapt „lucraţi” de adversarii politici. „La mine în judeţ nu cred că exis¬tă primar fără dosar sau plângere penală. Toţi s-au ales cu d-astea la alegeri, când PSD şi PNL făceau sesizări pe bandă rulantă”, explică pentru România Liberă, sub protecţia anonimatului, un lider din teritoriu. Acesta consideră că în perioada în care se bucură de prezumţia de nevinovăţie nimeni nu ar trebui suspendat sau sancţionat.
„Dacă ulterior instanţa dovedeşte că eşti nevinovat, iar tu ai deja cariera compromisă, cine te mai reabilitează?”, se întreabă pedelistul. La rândul lui, preşedintele comisiei de regulament al Camerei Deputaţilor, Iustin Cionca-Arghir, susţine că pedeliştii ar trebui să fie prudenţi cu modificările pe care le vor aduce la statut, pentru că formaţiunea ar putea rămâne fără candidaţi la alegerile locale viitoare. „Dacă vor trece aceste criterii, înseamnă că toţi primarii care au ajuns în instanţă, practic, nu vor mai putea să candideze pe listele PDL. Aceste criterii de integritate ar putea să fie o încercare de a da o altă imagine partidului, dar să nu cădem în cealaltă extremă şi să nu fim noi mai catolici decât instanţele”, a atenţionat Cionca-Arghir.
Falcă: Integritate cu dedicaţie
Unul dintre cei vizaţi de noile criterii de integritate, Gheorghe Falcă, primar la Arad, susţine că va vota pentru introducerea criteriilor de integritate în statut, la şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare, programat pentru sâmbătă. „Vin la şedinţă, cum să nu? Dacă vin pentru ultima oară? Eu votez pentru criterii şi o să le respect, dar mi-e teamă că tocmai cei de la Bucureşti nu le vor respecta”, a declarat Falcă pentru RL. Întrebat dacă aceste criterii sunt „cu dedicaţie” pentru anumiţi membri de partid care trebuie înlăturaţi în perspectiva alegerilor interne, Falcă răspunde afirmativ. „Atâta timp cât partidul nu a scăzut în sondaje din cauza administraţiei locale, ci din cauza măsurilor de la centru, dar primarii sunt cei afectaţi de ideile unora, pot să mă gândesc că sunt cu dedicaţie”, continuă edilul arădean. Acesta este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu pentru că, în martie 2005, în calitate de primar, ar fi primit de la reprezentanţii firmei Elecon un imobil mai valoros cu 111.550 euro decât apartamentul dat la schimb, în contrapartidă favorizându-i pe aceştia la obţinerea unui teren aparţinând Consiliului Local Arad.
Boureanu: Criteriile reformiştilor, populiste
Lovit şi el de criteriile de integritate, deputatul PDL Cristian Boureanu este unul dintre cei mai vocali contestatari ai principiilor cerute de reformişti. „Grupul ăsta autointitulat reformist propune criterii populiste de selecţie a membrilor partidului pentru că nu sunt în stare să propună un proiect politic pentru partid şi pentru ţară”, ne-a declarat Boureanu. În opinia sa, schimbarea statutului în sensul dorit de Macovei şi Preda încurajează arbitrariul: „Practic, se pune prezumţia de nevinovăţie pe un loc inexistent şi face confuzii grave între rolul procurorului, care este de a acuza, şi rolul judecătorului, care este de a judeca şi a desemna cine sunt vinovaţii şi cine nu”.