Comisia Europeana trebuie sa monitorizeze Romania in continuare si sa aplice sanctiuni impotriva ei, daca Guvernul nu isi indeplineste obligatiile asumate, a declarat fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.
"Imi este rusine de actiunile Guvernului actual si ale Parlamentului, care sustin legi clientelare", afirma fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.
Ea considera ca, in urma raportului din iunie al Comisiei Europene privind progresele in justitie, oficialii de la Bruxelles vor decide prelungirea monitorizarii reformelor in domeniul justitiei.
Reformele in sistemul juridic au fost oprite la 1 ianuarie 2007, chiar in momentul aderarii tarii la Uniunea Europeana, sustine Monica Macovei. Cauza stagnarii reformelor este incercarea clasei politice de la Bucuresti sa se protejeze de masurile anticoruptie implementate de primul guvern Tariceanu. Spre exemplu, explica fostul ministru, Executivul isi luase inainte de aderare anagajamentul fata de Bruxelles sa nu mai acorde ajutoare de stat companiilor falimentare la care statul detine actiuni. Legea este teoretic valabila pentru toate firmele romanesti, spune Macovei. Insa, odata cu 1 ianuarie, a fost oprita implementarea reglementarii in cazul a 28 de firme, fara vreo renegociere cu Comisia Europeana in prealabil.
Tot la 1 ianuarie proiectul de lege al finantarii partidelor a fost si el uitat. In plus, afirma Macovei in interviul din cotidianul german, Parlamentul inceraca sa legalizeze din nou duty-free-urile la granitele cu tarile vecine care nu fac parte din UE desi aceasta ar insemna sa incurajeze traficul de bunuri.
Intrebata de suspendarea presedintelui Basescu, Monica Macovei sustine ca parlamentarii au votat pentru suspendare ca sa opreasca lupta anticoruptie, care ar fi dus la reformarea clasei politice, deci la excluderea lor.