» Articolul 147, alineatul 4 din Constitutie confirma declaratia presedintelui Curtii Constitutionale, Ioan Vida. Decizia CCR privitoare la ministrii parlamentari nu se refera la membrii lotului celor patru (Paul Pacuraru, Codrut Seres, Miron Mitrea si Adrian Nastase), deoarece nu se aplica retroactiv. Sustinatorii celor patru cauta nuante si chichite ca sa-i agate totusi de respectivul aviz parlamentar.
"Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor", se arata in articolul 147 din Legea fundamentala. Acest punct de vedere este impartasit de surse la cel mai inalt nivel din cadrul Curtii Constitutionale, care ne-au declarat ca orice decizie luata in cadrul CCR se aplica numai in viitor, acesta fiind si scopul unei asemenea sublinieri in Constitutie. Vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica a sustinut ca afirmatia lui Ioan Vida "este fireasca si nu are nici un fel de element senzational". "si fara aceasta declaratie, interpretarea deciziei Curtii Constitutionale ar trebui sa fie aceeasi, deoarece Legea fundamentala spune foarte clar ca efectele deciziei CCR se produc din momentul publicarii, deci numai pentru viitor", a afirmat Stoica, fost ministru al Justitiei. Drept urmare, Ioan Vida nu s-a antepronuntat in momentul in care a facut aceste declaratii, el nefacand altceva decat sa repete o dispozitie prevazuta in Constitutie.
In schimb, deputatul PSD Valer Dorneanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor, a declarat ca afirmatiile presedintelui Curtii Constitutionale "sunt surprinzatoare pentru un profesionist si ies din cutuma de comunicare a Curtii", considerand ca asemenea reactii trebuie "criticate sever". "Fondul declaratiei trebuie sever criticat, in conditiile in care, intr-adevar, deciziile CCR au caracter obligatoriu si se aplica pentru viitor, dar de la caz la caz. Insa, in cazul de fata, sesizarea privea un conflict de competente care presupunea o situatie concreta, de unde rezulta ca hotararea trebuia aplicata la acest caz concret. Curtea nu putea decide in legatura cu cazuri din viitor", a precizat Dorneanu. La randul sau, presedintele PC al Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, Sergiu Andon, a afirmat ca este nedumerit de declaratiile lui Ioan Vida, el considerand ca Vida ar fi fost supus unei foarte mari presiuni. "In situatia data, verdictul Curtii rezolva un caz concret de neintelegere intre doua institutii ale statului. Este ca o pricina intre doua parti aduse la judecator", sustine Andon.
Adrian Nastase, direct vizat de aceasta speta, cel care-si pusese o mare speranta pe votul plenului, a declarat ca Vida ar fi incercat sa influenteze votul si optiunea celorlalti judecatori in procesul de finalizare a redactarii deciziei privind urmarirea penala a ministrilor si fostilor ministri. "Este pentru prima data in istoria Curtii Constitutionale cand presedintele Curtii iese cu declaratii personale inainte de redactarea deciziei", acuza Nastase. In acest context, senatorul PSD Serban Nicolae a cerut demisia lui Ioan Vida. In timp ce fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a cerut direct eliminarea avizelor Parlamentului si Presedintiei pentru cercetarea ministrilor. Vicepresedintele PNL Norica Nicolai considera ca presedintele Curtii nu avea voie sa isi exprime un punct de vedere public inainte de publicarea deciziei Curtii. La randul sau, Bogdan Olteanu spera ca declaratia lui Vida sa fie doar o scapare si sa nu se transforme intr-o decizie.
» Un judecator Impotriva
Potrivit unor surse din interiorul Curtii Constitutionale, cel putin un judecator al Curtii a avut un punct de vedere diferit fata de decizia CCR potrivit careia ministrii sau fostii ministri parlamentari nu pot fi urmariti penal decat cu avizul Parlamentului. Acest punct de vedere contrar va fi consemnat separat in motivarea deciziei, care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.
» De ce au ministrii dosare la DNA
Adrian Nastase este urmarit penal de fapte de coruptie privind luarea si darea de mita in doua dosare, dosarul "matusa Tamara" si cazul termopanelor. Miron Mitrea este acuzat de procurorii anticoruptie de ilegalitati referitoare la achizitionarea unui imobil in Baneasa. Codrut Seres este urmarit penal pentru fapte de coruptie intr-un dosar de inalta tradare, in care este implicat un cetatean bulgar, Stamen Stancev, fostul ministru al Economiei fiind acuzat ca ar fi ascuns activitatile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA. Actualul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, este urmarit penal de DNA pentru favorizarea fiului sau in incheierea unui contract de resurse umane cu Directia Miniera din judetul Gorj, fiind sprijinit de un lider local al PNL, Dan Ilie Morega.