13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportLiberalii au pus gand rau incompatibilitatii judecatorilor CC

Liberalii au pus gand rau incompatibilitatii judecatorilor CC

Suparati pe decizia de reinscaunare a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, liberalii au de gand sa puna capat incompatibilitatilor in care se afla unii dintre judecatorii Curtii Constitutionale.
Cum in prezent dintre cei noua membri ai Curtii sase sunt apropiati PSD, exista mari suspiciuni cu privire la impartialitatea acestora. Tocmai de aceea conducerea liberala se gandeste la un proiect de lege care sa corecteze cat de cat aceasta situatie. Mai precis, proiectul va prevedea ca nu vor mai putea accede in functia de judecator al Curtii cei care au fost anterior membri marcanti ai unor partide politice sau care au relatii de rudenie cu politicienii. Potrivit senatorului Puiu Hasotti, prevederile ar urma sa se aplice imediat dupa aparitie, deci retroactiv si pentru actualii judecatori de la Curtea Constitutionala.
De altfel, liberalii i-au criticat aspru, marti seara, pe cei noua care i-au desemnat pe Nastase si Vacaroiu presedinti irevocabili. „Membrii Comitetului Executiv al PNL au luat act de deciza Curtii Constitutionale. Cu totii constata ca, in momentul in care se incearca sa se introduca si chiar s-au introdus reglementari privind eliminarea unor incompatibilitati, a unor conflicte de interese, la nivelul Guvernului sau Parlamentului, acest lucru persista la nivelul Curtii”, a declarat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. Mai mult, el a apreciat ca obiectivitatea solutiei Curtii Constitutionale in privinta regulamentelor celor doua Camere este pusa sub semnul intrebarii „tocmai datorita acestei situatii de conflict de interese in care se afla unii dintre membrii Curtii”.
Si presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a atacat problema incompatibilitatii unora dintre judecatori. „Ar trebui ca acesti judecatori sa stie ca exista posibilitati de a se constata incompatibilitatea unora dintre ei cu judecarea unora dintre cazurile legate de constitutionalitatea sau nu a unor texte de lege”, a spus el, adaugand ca cei noua de la Curtea Constitutionala ar trebui sa-si dea demisia. „Decizia Curtii Constitutionale a demonstrat clar ca, de fapt, aceasta institutie nu mai este a Romaniei, ci este o filiala a PSD. Cred ca se va gasi o solutie pentru a transforma din nou Curtea Constitutionala intr-un organism al statului roman, care sa judece constitutionalitatea legilor”, a mai spus Orban.
La randul sau, Puiu Hasotti i-a acuzat pe membrii Curtii de obedienta fata de PSD: „PNL respecta decizia Curtii, dar o considera profund gresita. Judecatorii Curtii dovedesc o crasa obedienta politica, o mentalitate pe care o credeam revoluta. Decizia lor nu afecteaza Alianta, ci interesul national si democratia in Romania”. El a anuntat ca parlamentarii Aliantei vor incerca sa reformuleze textele din regulamentele Camerei si Senatului cu privire la revocarea sefilor celor doua institutii declarate neconstitutionale. Dar ca le vor aplica pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu fara sa mai astepte o alta decizie a Curtii.
De altfel, juristii Aliantei intentioneaza sa gaseasca „un artificiu” prin care sa poata fi ocolita sentinta Curtii si sa se mearga pe revocarea ca sanctiune. Surse din conducerea PNL sustin ca schimbarea celor doi trebuie pusa in practica inainte de a expira termenul de 45 de zile prevazut de lege pentru reanalizarea de catre Parlament a regulamentelor Camerei si Senatului.

Udemeristii sustin proiectul

Udemeristii s-au aratat, prin vocea liderului Marko Bela, de acord cu legiferarea incompatibilitatilor pentru judecatorii Curtii Constitutionale. Potrivit lui Marko, legea privind organizarea si functionarea acestei institutii ar trebui modificata astfel incat sa prevada o serie de incompatibilitati pentru judecatorii Curtii, printre care si aceea de a nu fi fost membri ai unui partid politic. Mai mult, presedintele Uniunii a atentionat ca forta excesiva a Curtii, care este acum un alt fel de for legislativ, ar putea fi anulata prin revenirea la forma veche a legii fundamentale, care ar permite Parlamentului sa rastoarne deciziile Curtii Constitutionale cu o majoritate de doua treimi.

Cele mai citite

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă