Leonard Orban, consilierul prezidenţial pe probleme de afaceri europene, a primit, astăzi, acordul coaliţiei să coordoneze viitorul portofoliu dedicat fondurilor UE, a anunţat premierul Emil Boc.
UPDATE: Leonard Orban ar putea fi audiat luni în comisiile parlamentare, iar marţi Parlamentul să acorde votul de încredere, anunţă Realitatea TV.
UPDATE: „Vom profita de acest moment şi vom merge în Parlament. „, a spus scurt prim-ministrul, înaintea şedinţei Biroului Politic al PDL. Mâine (miercuri – n.r.) voi înainta la Parlament scrisoarea oficială pentru a completa acuala echipă guvernamentală cu un nou ministru şi Guvernul cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene”, a spus premierul.
El susţine că nefiind vorba despre un nou Guvern, atunci numirea lui Orban se va face în baza „articolului 85 alin. 2 şi 3 din Constituţie”, care se referă însă la remanierea guvernamentală.
„Nu este vorba despre un nou Guvern, este vorba doar ca în temeiul articolului 85 alin. 2 şi 3 din Constituţie să completăm actuala structură a Parlamentului cu un nou minister”, a spus Boc, susţinând Guvernul nu trebuie votat în Parlament în ansamblu.
„Cum să se voteze Guvernul în ansamblu? Este vorba de procedura schimbării structurii Guvernului. Restul miniştrilor rămân pe loc în forma pe care o avem. Nu se pune problema unui nou Guvern, ci e vorba de o schimbare a structurii Guvernului la care este nevoie de votul Parlamentului”, a subliniat el.
Potrivit articolului 30 al Legii de funcţionare a Guvernului însă, premierul poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea unui minister, în acest caz aplicându-se articolul 36 care prevedere acordarea unui vot de încredere asupra întregului Guvern.
După ce ieri a avut o întâlnire de 40 de minute cu premierul Emil Boc pe tema preluării unui astfel de minister, Leonard Orban a fost prezent la şedinţa coaliţiei.
Consilierul prezidenţial va putea conduce astfel Ministerul de Coordonare a Absorbţiei Fondurilor Europene, care va coordona structurile care au legătură cu absorbţia fondurilor europene şi va fi principala interfaţă cu Bruxelles, pentru a accelera acest proces.
După ce coaliţia a decis înfiinţarea unui nou minister, Executivul are nevoie de 235 de voturi favorabile pentru aprobarea noii structuri, pe care le poate obţine printr-o mobilizare la plen a parlamentarilor puterii.
Cine este Leonard Orban
Leonard Orban, fratele liberalului Ludovic Orban, este din martie 2010 consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene. Din iunie 2006 a fost şeful delegaţiei României pentru negocierea aderării la Spaţiul Economic European, iar în perioada ianuarie 2007 – februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.
În 2004, Leonard Orban a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene şi coordonator al pregătirii României pentru aderarea la Uniunea Europeană. Din aprilie 2005 este coordonator pentru poziţia României referitoare la afacerile europene.
Din 2001 până în 2004, rban a fost negociator şef adjunct cu Uniunea Europeană, printre responsabilităţile sale fiind coordonarea pregătirii României pentru aderarea la Uniunea Europeană şi coordonarea proiectului de Tratat de Aderare la Uniunea Europeană. Din decembrie 2004 până în aprilie 2005 a fost negociator-şef cu Uniunea Europeană.
Orban are 50 de ani, este căsătorit şi are un copil. Este licenţiat în economie şi mecanică şi a urmat numeroase cursuri în afaceri europene.