Scandalurile din Sănătate se ţin lanţ. La două zile după ce a fost numit în funcţia de consilier onorific, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a fost dat afară, la iniţiativa UDMR.
Noua lege a Sănătăţii se lasă mai degrabă cu demiteri decât cu dezbateri din care contribuabilii şi cei din sistemul sanitar să afle ce îi paşte cu adevărat de la anul, cine sunt asigurătorii privaţi care le vor administra banii şi de ce servicii medicale vor beneficia mai exact contra taxelor virate la Sănătate. Oficialii MS şi CNAS întârzie publicarea pachetului de bază care va arăta exact ce servicii rămân gratuite şi pentru ce servicii vom plăti o asigurare complementară. De asemenea, nu se ştie sub ce formă se vor încheia contractele între spitale şi asigurători, între medici şi asigurători.
Ce i s-a reproşat lui Ciuhodaru
După plecarea lui Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii, a urmat demiterea lui Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR şi specialist în medicina de urgenţă. Asta s-a întâmplat la numai două zile după numirea sa în funcţie. Motivele oficiale ale demiterii acestuia au fost declaraţiile sale publice şi faptul că şi-a arogat numirea în funcţie a medicilor Vasile Cepoi şi Andrei Georgescu. Liderii UDMR susţin că deputatul de Iaşi s-a comportat ca şi cum ministrul Ritli nu ar fi existat. „Propunerile pentru persoanele care au luat locul secretarului de stat Raed Arafat nu au fost făcute de Ciuhodaru, aşa cum acesta a lăsat permanent să se înţeleagă”, susţin surse din Ministerul Sănătăţii.
La Ministerul Sănătăţii era nevoie de o mână forte
Nu în ultimul rând, locul lăsat liber de Raed Arafat cerea o mână forte care să coordoneze în continuare segmentul medicinei de urgenţă. Reacţiile negative după numirea lui Ciuhodaru în funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii nu au întârziat să apară. „Nu văd cum putea parlamentarul Ciuhodaru să îl consilieze pe ministrul Sănătăţii. Acesta ar putea fi consultat doar dacă s-ar face un proiect despre reducerea consumului de etnobotanice sau de alcool”, a comentat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti. În breaslă, Tudor Ciuhodaru este poreclit „UPU TV” şi este cunoscut mai degrabă pentru apariţiile sale televizate decât pentru realizările în medicina de urgenţă.
Un motiv în plus pentru care Ciuhodaru ar fi avut probleme să ocupe un loc de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii este faptul că îşi anunţase candidatura la Primăria Iaşiului şi nu ar fi avut timpul necesar pentru a se dedica reformei în medicina de urgenţă. „Nu mă agăţ de funcţii. Am de dus campania pentru primăria Iaşiului”, a comentat acesta. Ministerul a anunţat că Vasile Cepoi şi Andrei Georgescu reprezintă echipa completă care se va ocupa de medicina de urgenţă.
„Nu vrem ca legea să fie adoptată cât mai rapid”
Dezbaterile pe Legea Sănătăţii vor fi „temporizate” la maximum, în ciuda dorinţei Preşedinţiei ca legea să fie adoptată cât mai rapid.
Ca şi în alte situaţii, democrat-liberalii au preluat din zbor doleanţa preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia controversata Lege a Sănătăţii să fie dezbătută public până la mijlocul lunii februarie, astfel încât să fie adoptată de Parlament în următoarea sesiune legislativă (adică, până la sfârşitul lunii iunie).
Doar că reprezentanţii UDMR nu văd vreo urgenţă şi vor cu totul altceva: ca proiectul de act normativ să fie menţinut în dezbatere publică vreo două luni, după care să înceapă, pe îndelete, dezbaterile în cele două Camere. „Dorim să temporizăm şi chiar să prelungim dezbaterea publică la 60 de zile. Să intre (proiectul legii – n.r.) în Parlament, acolo să fie discutat, şi nu la hei-rup”, a explicat liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.