17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportKelemen: UDMR nu vrea să creeze instabilitate, nu noi am inventat ideea...

Kelemen: UDMR nu vrea să creeze instabilitate, nu noi am inventat ideea reorganizării

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat duminică seară că nu îndeamnă secuii să iasă în stradă, însă aceştia sunt nemulţumiţi de propunerile de reorganizare teritorială şi a adăugat că Uniunea nu doreşte instabilitate politică, întrucât nu a fost cea care a cerut această reformă, informează NewsIn.

Liderul Uniunii s-a referit la declaraţiile sale recente, în care spunea că dacă se forţează dizolvarea comunităţii maghiare, secuii iarăşi vor ieşi pe stradă, la fel ca în 1968. „Vin din Covasna, ieri din Harghita, am stat de vorbă cu foarte mulţi oameni şi au spus ‘dacă voi veţi accepta acest lucru, venim şi protestăm împotriva voastră, dacă nu acceptaţi şi se face acest lucru, vom ieşi în stradă’. Nu noi chemăm oamenii în stradă. Protestul se întâmplă în România în fiecare zi, pe diferite subiecte. Este un mijloc democratic. România este o ţară democratică şi liberă, nu poţi să spui că un astfel de mijloc nu poate fi folosit în România”, a explicat Kelemen, la TVR Info.

„Nu scoatem secuii în stradă, nu despre asta am vorbit”, a adăugat el.

În opinia liderului UDMR, soluţia în acest moment poate fi punerea în paranteză a subiectului şi reluarea lui mai târziu, având în vedere că prioritatea este stabilitatea politică a României.

„Nu ştiu de ce se revoltă lumea duminică dimineaţă când ar trebui să fie la biserică (…) Cei care s-au isterizat astăzi n-au vrut altceva decât să mai adâncească dacă există conflict sau tensiune în coaliţie. Nu vor reuşi. Din punctul nostru de vedere, un singur lucru nu lipseşte României: instabilitate politică şi noi nu vrem să creeăm instabilitate politică. Nu noi am inventat această idee cu reorganizarea şi nu noi am crezut că în iunie, de la o zi la alta, se poate face o astfel de reformă administrativă foarte dură, foarte adâncă, poate necesară”, a menţionat liderul UDMR.

El a punctat că se încearcă ducerea acestei teme privind reorganizarea într-o direcţie etnică, în condiţiile în care nu UDMR a cerut reforma administrativă. Preşedintele Uniunii a subliniat că nu crede că „cei care au venit cu ideea” reorganizării au făcut un calcul legat de trezirea spiritului naţionalist în electorat.

„După aceea, e mult mai greu să bagi înapoi în sticlă spiritul lăsat o dată liber. Cu aşa ceva, de obicei, un om responsabil nu se joacă, indiferent cât de multe experienţă are sau dacă a fost premier sau mai vrea să mai fie premier în această ţară”, a menţionat liderul UDMR.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor consideră că dacă cineva „forţează” în acest moment „dizolvarea” comunităţii maghiare din zona Harghita-Covasna-Mureş, atunci secuii iarăşi vor ieşi pe stradă, la fel cum s-a întâmplat în 1968.

„Eu sunt convins că aşa cum în ’68, în timpul lui Ceauşescu, când Ceauşescu a făcut reforma administrativ-teritorială, secuii au ieşit pe stradă şi a fost singura dată când oamenii au ieşit pe stradă în timpul lui Ceauşescu, dacă forţează cineva acum dizolvarea comunităţii maghiare din zona Harghita-Covasna-Mureş într-un zonă mare, oamenii iarăşi vor ieşi pe stradă”, a susţinut Kelemen, citat de Antena 3.

Disputa privind reorganizarea administrativ-teritorială a pornit de la propunerea lui Traian Băsescu, preluată de UDMR, ca România să fie reîmpărţită în opt regiuni, variantă care pentru UDMR este inacceptabilă.

Cele mai citite

Leonard Doroftei şi soția lui au decis să participe la emisiunea Power Couple

Leonard Doroftei, fostul mare campion la box, și soția sa, Monica, au făcut un anunț surprinzător: vor participa împreună la emisiunea „Power Couple”, difuzată...

Ucraina roagă România să doboare drone rusești

Ministrul ucrainean de Externe a spus că este "recunoscător" pentru decizia "istorică" a ţării noastre de a dona un sistem Patriot Ucrainei Ministrul Afacerilor Externe,...

Ședință de urgență la Parlament, pentru o lege cu dedicație pentru președinte

Paradoxal : Iohannis va trebui să promulge o lege făcută pentru el Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, un proiect care modifică legea electorală. PNL...
Ultima oră
Pe aceeași temă