2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportKelemen Hunor, ATAC DUR: România nu este stat naţiune. Dan Voiculescu, tumoarea...

Kelemen Hunor, ATAC DUR: România nu este stat naţiune. Dan Voiculescu, tumoarea canceroasă a politicii româneşti

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a explicat pentru presa maghiară cine este responsabil pentru neintrarea partidului său la guvernare şi contestă faptul că România este un stat naţional suveran şi independent.

 

Hunor a precizat pentru portalul hvg.hu că discuţiile au ajuns într-un punct mort deoarece „n-am acceptat să nu modificăm primul articol din Constituţie, potrivit căruia România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Am exprimat public în repetate rânduri îndoielile noastre privind acest articol.” Hunor a fost apoi categoric precizând că România nu e stat naţional. „Asta poate fi cel mult ambiţia unor anumiţi politicieni.” Hunor spune că nu s-ar fi putut ajunge la vreun compromis: „nu era posibil pentru că aceşti politicieni se aşteptau de la noi la un fel de jurământ de onoare, o capitulare simbolică.”

Un cancer şi un inflexibil

Liderul maghiar a explicat şi că Crin Antonescu şi Dan Voiculescu – pe care l-a numit cancerul politicii româneşti – au condiţionat intrarea UDMR la guvernare de recunoaşterea caracterului de stat naţional al României.
Jurnalistul a vrut să afle cum explică această rigiditate a lui Voiculescu şi Antonescu: „E foarte greu de explicat. Poate pentru că politicienii români nu cred cu certitudine nici azi că România e a lor, deşi au trecut 68 de ani de la al doilea Război Mondial. Pe de altă parte, construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-a început la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutul secolului al XX-lea.”
Discuţiile privind cooptarea UDMR al guvernare a început imediat după publicarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Premierul Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă că ar fi posibil un guvern din care să facă parte, în eşalonul doi, membri ai UDMR. Această posibilitate a fost considerată nefericită de către Crin Antonescu dar şi de o serie de baroni locali PSD printre care Radu Mazăre. Dan Voiculescu a declarat că o coabitare la guvernare cu UDMR este greu de conceput, iar liberalul Norica Nicolai a declarat-o inaceptabilă.

Disputa a fost tranşată de către premier care a anunţat că „decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Insă eu îmi menţin decizia, ca prim-ministru şi ca lider politic, de asemenea USL îşi reafirmă această decizie, să păstreze un dialog cu UDMR, care este singurul reprezentant politic al minorităţii maghiare”.

Cele mai citite
00:01:05

VIDEO. „Navă spion” rusească, descoperită în apele Regatului Unit

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, le-a declarat parlamentarilor că o „navă spion rusească” se află în Marea Nordului, după ce a intrat și...

Zborurile pentru refugiați către SUA, anulate după ordinul lui Trump

Suspendarea zborurilor pentru refugiații care urmau să ajungă în Statele Unite a fost anunțată de Departamentul de Stat al SUA ca urmare a unui...

Zmeura de Aur 2025. „Joker: Folie à Deux” are șapte nominalizări

Nominalizările pentru premiile Zmeura de Aur 2025, care satirizează cele mai slabe filme și performanțe ale anului, au fost anunțate, iar "Joker: Folie à...
Ultima oră
Pe aceeași temă