Mircea Geoană insistă cu acuzaţiile la adresa lui Victor Ponta şi îi aruncă, practic, acestuia mănuşa. Actualul şef al PSD are însă puţine variante de acţiune: dacă îl exclude, riscă ruperea partidului, iar dacă nu ar da dovadă de slăbiciune.
Conducerea PSD caută o sancţiune pentru Mircea Geoană şi afirmaţiile făcute de acesta în auto-interviul de zilele trecute, în care vorbeşte de vizita la Sorin Ovidiu Vîntu în noaptea de dinaintea confruntării electorale cu Traian Băsescu. Cea mai gravă dintre pedepsele pe care le-ar putea primi şeful Senatului este excluderea din partid. O sabie cu două tăişuri, altminteri, întrucât surse politice susţin că ieşirile recente ale lui Geoană nu sunt chiar întâmplătoare.
Alianţă Geoană-PC-PNL ?
Dacă greii PSD decid să se despartă definitiv de fostul lor şef, acesta s-ar putea folosi inteligent de noua postură, afirmă sursele citate. Mai exact, Mircea Geoană ar putea convinge puţinii aliaţi care i-au mai rămas în PSD să părăsească, şi ei, formaţiunea şi să-şi unească forţele cu PC-ul lui Dan Voiculescu, formând în Senat un grup parlamentar de sine stătător, după modelul UNPR. Pentru asta nici nu are nevoie de un efort fantastic, întrucât pentru a fi recunoscut, un grup are nevoie de şapte senatori. Ipoteza este cu atât mai plauzibilă cu cât conservatorii dau semne demult că nu mai vor continuarea relaţiei cu PSD şi ar prefera o apropiere de PNL. La rândul său, Crin Antonescu declara de curând că ar fi dispus să bată palma cu Voiculescu. Trustul media al fostului preşedinte PC este un argument suficient pentru ca liberalii să treacă mai uşor peste diferenţele doctrinare. În plus, cu Mircea Geoană în frunte, noua structură ar fi mult mai atractivă pentru PNL decât un PSD condus de Victor Ponta, cu care liberalii nu reuşesc să găsească un numitor comun. Mai mult, plecarea lui Geoană din partid ar duce, cel mai probabil, şi la pierderea şefiei Senatului de către PSD, vânată demult de arcul guvernamental. Calculul politic al lui Geoană, dacă el există, a fost dibuit şi de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Acesta se opune excluderii lui Geoană tocmai pentru a nu dinamita partidul, care ar risca astfel să se rupă. Iliescu nu a ratat însă ocazia să-l taxeze pe Geoană pentru atacurile la Ponta, spunând că astfel s-a discreditat complet atât în ochii lui, cât şi ai publicului.
Şeful Senatului promite noi „dezvăluiri” despre PSD
Dacă liderii PSD, reuniţi ieri într-o întâlnire de taină, vor decide să-i dea lui Geoană un simplu avertisment (eventual o nouă interdicţie de a ataca partidul în declaraţii publice), acesta nu va înceta să trimită săgeţi spre Victor Ponta. De altfel, Geoană a anunţat ieri că va dezvălui şi alte lucruri despre politica internă a partidului şi a subliniat că nimeni nu va reuşi să-l reducă la tăcere. Şi acest al doilea scenariu ar putea avea final fericit pentru fostul candidat la preşedinţie. Dacă îşi joacă suficient de bine cărţile, el ar putea eroda imaginea lui Ponta într-atât, încât să forţeze organizarea unui congres extraordinar în primăvara anului viitor în care să ceară schimbarea conducerii. Lucru deloc imposibil, în condiţiile în care o parte dintre liderii din teritoriu sunt nemulţumiţi de politica lui Ponta şi de impotenţa acestuia în a deveni vioara întâi a opoziţiei.
În plus, printre baronii locali, ex-preşedintele PSD încă se mai bucură de simpatie, fapt care reiese şi din lipsa semnăturilor acestora pe scrisoarea liderilor social-democraţi în care Geoană care este taxat pentru atacul la Ponta (despre care a spus că l-a sfătuit să mintă în privinţa vizitei la Vântu). „Ce jocuri faceţi, domnule Mircea Geoană? Nu doar că readuceţi în atenţie un episod de tristă amintire şi pentru PSD, şi pentru România, dar o faceţi într-o manieră care nu vă face deloc cinste”, se arată în epistola liderilor sociali-democraţi. Printre semnatari se numără totuşi foşti susţinători ai lui Geoană, precum Viorel Hrebenciuc sau Radu Moldovan.
„Tot ceea ce am afirmat în interviul pe care l-am publicat pe blogul meu a fost, este şi va rămâne 100% adevărat.” Mircea Geoană, preşedintele Senatului