» PRM a demarat procedura de atacare in contencios a hotararii de guvern privind colegiile uninominale.
Opozant vehement al sistemului de vot uninominal, PRM a depus ieri la Cabinetul premierului Tariceanu o plangere prealabila prin care se cere anularea hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor pentru alegerile parlamentare, considerata "profund nelegala". PRM urmeaza sa atace hotararea de guvern in instanta, la Curtea de Apel, in cazul in care raspunsul Executivului nu va fi multumitor.
Inca inainte de adoptarea hotararii de guvern, PRM anuntase ca va ataca actul normativ, invocand prin liderul Corneliu Vadim Tudor ilegalitatile "strigatoare la cer". Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, afirma ca aplicarea legii votului uninominal nu poate fi blocata, explicand ca masurile de pregatire a alegerilor vor fi demarate imediat dupa emiterea hotararii de guvern.
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, solicita premierului ca, in conditiile si termenele prevazute de Legea nr. 554/2004, Legea contenciosului administrativ, sa se pronunte asupra celor semnalate in plangerea prealabila, care are rolul de a declansa procedurile contenciosului administrativ. Diferentele procentuale mai mari de 30% intre colegiul minim si colegiul maxim din cadrul unei circumscriptii, care contravin prevederilor legale – cum este cazul colegiilor judetelor Alba, Arges, Bacau, Botosani, Braila, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Tulcea –, sunt criticile aduse de juristii PRM hotararii de guvern.
Hotararea guvernului incalca in mod flagrant dispozitia "absolut obligatorie" de a fi conforma cu hotararea comisiei parlamentare, "de natura a inlatura un posibil arbitrar guvernamental determinat de interese politice", Executivul impunand unilateral delimitari de colegii in circumscriptiile electorale nr. 14 – judetul Constanta, nr. 32 – judetul Satu Mare si nr. 42 – Municipiul Bucuresti. Aceasta este o alta critica adusa de PRM.
In acelasi document se contesta faptul ca in hotararea Guvernului nu se mentioneaza elementul de baza al tuturor calculelor, constituit din numarul de locuitori la care se face raportarea atat la stabilirea numarului de colegii prin aplicarea normei de reprezentare, cat si la delimitarea acestora, ingreunand astfel procesul de stabilire a respectarii criteriilor legale.