2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportÎncepe tăvălugul plecărilor din PDL

Începe tăvălugul plecărilor din PDL

În doar două ore, democrat-liberalii au pierdut nu numai doi şefi de organizaţie sau un şef de consiliu judeţean şi un primar. Au pierdut mult mai mult doar prin înrolarea pe lista USL a lui Sorin Frunzăverde, unul dintre fondatorii partidului şi prim-vicepreşedinte al PDL. O dată cu acesta, la USL s-ar putea duce şi zeci de primari şi parlamentari. Şi, implicit, un număr considerabil de voturi. Cine va mai părăsi corabia în derivă a PDL?

 

Cu un scor descu-rajant în sondaje şi cu imaginea aproa-pe iremediabil pătată de cazuri de corupţie şi de modul de multe ori şovăielnic în care a guvernat în ultimii ani, PDL pare să fi ajuns la momentul scadenţei. Iar înainte ca electoratul să sancţioneze sau nu politica dusă de democrat-liberali, bile negre încep să vină chiar din interior. Şi nu de la personaje lipsite de importanţă, ci chiar de la personaje-cheie, aşa cum este Sorin Frunzăverde. Şef de filială, pre-şedinte al CJ Caraş-Severin şi prim-vicepreşedinte ales la congresul din mai 2011 cu un număr impresionant de voturi (doar Gheorghe Flutur a reuşit să-l întreacă), Frunzăverde se bucură de o foarte mare influ-enţă în PDL, iar în cazul unei rupturi de partid mulţi l-ar urma la USL.

În prima fază, Frunzăverde a precizat că nu a demisionat din PDL şi că va lămuri situaţia astăzi, într-o conferinţă de presă. Informaţie care nici nu infirma, nici nu confirma anunţul triumfător al liberalilor, cum că l‑au convins să părăsească barca PDL pentru cea a PNL şi, implicit, a USL.

Ulterior, „greul” democrat-liberal a confirmat, spulbe-rând speranţele colegilor săi de partid.

De ce nu demisionează încă Frunzăverde şi ce l-a supărat

Există două posibile explicaţii pentru refuzul lui Sorin Frunzăverde de a spune tranşant încă de la început dacă pleacă sau nu din PDL. Prima: dacă ar demisiona acum din PDL, Sorin Frunzăverde şi-ar pierde mandatul de preşedinte al Consiliului Ju-de-ţean. Prin urmare, el ar putea adopta tactica lui Constantin Simirad sau Victor Mocanu, care fie că au aşteptat să fie excluşi din partid, fie au spus că s-au autosuspendat, doar pentru a nu pronunţa cuvântul demisie.

A doua explicaţie vizează posibile negocieri duse între Frunzăverde şi conducerea PDL din momentul în care a răzbătut în presă vestea plecării lui şi până pe seară, când Frunzăverde a confirmat plecarea la PNL. Ba chiar, a spus şi că va ocupa funcţia de vicepreşedinte al PNL. „Aşa cum mi s-a propus astăzi, voi deveni vicepreşedinte al PNL. Nu poţi să candidezi pentru funcţia asta fără fii membru PNL”, a declarat Frunzăverde pentru agenţia Mediafax.

În aceeaşi declaraţie, acesta a mai spus că motivele plecării sale din PDL pot fi găsite în declaraţia făcută în data de 24 noiembrie 2010. În respectiva declaraţie, Frunzăverde vorbea despre riscul ca România să se transforme în „stat poliţienesc” şi critica modul în care sunt alocaţi banii de la buget. „Este important să asiguri un procent generos din PIB-ul României pentru a asculta telefoane, cât mai multe telefoane, însă nu ne putem neglija militarii care se află în faţa teroriştilor”, spunea atunci Frunzăverde. Tot el arăta atunci că bugetul de stat pe anul 2010 a fost „unul ultracentralist”, ceea ce ar fi „o altă faţetă a statului poliţienesc”.

De altfel, în repetate rânduri, acesta s-a pronunţat împotriva unor măsuri adoptate de Guvernul Boc (de exemplu, reducerea salariilor) sau a unora dintre membrii Executivului (este de notorietate schimbul de declaraţii acide purtat cu Elena Udrea).

A plecat şi şeful PDL Olt. Cine urmează?

Preşedintele PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, cel care a confirmat de altfel trecerea lui Sorin Frunzăverde în barca PNL, a precizat că toţi cei 42 de primari democrat-liberali din Caraş-Severin vor urma exemplul şefului lor pe linie de partid. Aceeaşi mişcare ar putea fi făcută de cei trei parlamentari ai PDL de Caraş-Severin. Deocamdată, doar deputatul Liviu Rusu a confirmat că-l va urma pe Frunzăverde în cazul în care acesta trece la PNL. Ceilalţi doi parlamentari pe care PDL i-ar putea pierde sunt deputatul Gheorghe Hogea şi senatorul Iosif Secăşan.

Tot ieri, democrat-liberalii l-au pierdut pe primarul Municipiului Slatina, Darius Vâlcov. Acesta şi-a anunţat demisia din PDL, asumându-şi şi pierderea mandatului de edil. Motivele invocate? Lipsa sprijinului din partea Guvernului pentru a duce la bun sfârşit investiţii importante din oraş. Potrivit surselor politice, Vâlcov – care este soţul Laviniei Şandru, înrolată de curând în UNPR – ar urma să se înscrie în PSD. El a declarat că speră ca demisia sa să fie „o palmă pe obrazul unui partid mincinos, autointitulat partidul primarilor”.

Pierderea lui Sorin Frunzăverde şi a lui Darius Vâlcov survine pentru conducerea PDL în contextul în care deputatul Cezar Preda l-a atacat extrem de dur pe pre-şedintele PDL, Emil Boc, arătând că partidul se află „în-tr‑una din cele mai grave si-tuaţii din anul 2000 încoace”.   Text Box:  

Cele mai citite

A murit Teoharie Coca-Cozma, vocea inconfundabilă de la Sevilla 1986!

Teoharie Coca-Cozma, una dintre cele mai respectate voci ale jurnalismului sportiv din România, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, lăsând...

Tipuri de cărucioare copii și cum să alegi modelul potrivit?

Pe piață există o varietate de modele de cărucioare copii, fiecare oferind diferite funcționalități și caracteristici. Alegerea unui model potrivit pentru copilul tău...

Ce salariu câștigă un șofer al Senatului: Sporuri, vouchere și indemnizații

Șoferii angajați la Senatul României beneficiază de un salariu brut lunar de 6.344 lei (echivalentul a 3.712 lei net), plus vouchere de vacanță și...
Ultima oră
Pe aceeași temă