5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportHarta politică a demiterilor din ICR

Harta politică a demiterilor din ICR

„Nici Iisus din Nazaret n-a fost apolitic”, spune şeful ICR,  Andrei Marga, într-o scrisoare în care vorbeşte despre „primenirea structurilor”, adică decapitarea rapidă, fără expunerea motivelor şi criteriilor noilor numiri, a institutelor culturale româneşti din străinătate.

 

Şapte zile lucrătoare. Doar atât a trecut de la numirea în fruntea Institutului Cultural Român a lui Andrei Marga până la declanşarea epurării la nivelul reprezentanţelor ICR din străinătate. Astfel, Andrei Marga i-a înlocuit, într-o operaţiune fulger, pe şefii ICR din Paris, Budapesta şi Varşovia. E greu de crezut că, în doar şapte zile, noul şef al ICR a avut timp de vreun fel de evaluare a activităţii celor pe care i-a înlăturat.

„Primenire a structurilor”, a numit-o Marga, fără însă a oferi motivele fiecărei demiteri în parte şi criteriile pentru noile numiri.

Unii dintre nou-numiţi au fost deja contestaţi, în schimb ce asupra celorlalţi planează suspiciuni tocmai din cauza grabei lui Marga.

„Nici Iisus din Nazaret n-a fost apolitic”, spune Marga, citând-o pe Angela Merkel, în scrisoarea prin care explică proiectul său pentru ICR, document intitulat „Sincronizarea Institutului Cultural Român”.

„Cultura este plasată, inevitabil, în mediul intereselor economice şi politice. Fiecare om de cultură îmbrăţişează un ideal de umanitate, cu toate implicaţiile civice, morale, politice de neocolit. Poţi să nu aparţii niciunui partid (să fii, deci, apartinic), dar nu poţi fi apolitic”, recunoaşte Marga în scrisoarea la sfârşitul căreia promite „debirocratizarea” şi „defeudalizarea ICR”.

Poate un prim pas despre diminuarea birocraţiei a fost şi modalitatea prin care Marga şi-a demis subalternii. Nu i-a anunţat printr-o hârtie oficială, ci direct printr-un anunţ pe site-ul instituţiei.

„Modul dispreţuitor în care se fac aceste lucruri, cu comunicate pe site-ul institutului, este umilitor, complet neacademic. Probabil că domnul Marga îşi arogă un drept de alt fel, politic, iar comportamentul său nu este nicidecum academic, ci strict politic, pur şi simplu o exercitare a puterii în mecanismul de politizare a ICR”, a declarat, pentru Mediafax, fostul director al ICR Budapesta, Brînduşa Armanca.

Legea ICR spune că primul pas este revocarea motivată din funcţie şi abia ulterior numirea înlocuitorilor. În plus, anunţurile postate pe site-ul ICR nu au fost însoţite de CV-urile nou-veniţilor sau de o minimă descriere a activităţii lor, aceştia fiind descrişi doar prin termeni precum „personalitate culturală şi diplomatică”, „consacrată în sfera diplomaţiei culturale”, „cunoscut publicist”, „cunoscut expert internaţional”.

Acuzaţii aduse nou-numiţilor: activitate defectuoasă şi apropiere de Securitate

Înlocuitoarea Brînduşei Armanca va fi Gabriela Matei, descrisă în comunicatul ICR drept o persoană „consacrată în sfera diplomaţiei culturale”. Aceasta a mai lucrat în ICR, dar a plecat în 2007, cu raport disciplinar făcut de ambasadorul României de la acea vreme pentru activitate defectuoasă şi conflicte permanente cu colegii, potrivit Revistei 22.

Katia Dănilă, fost şef al ICR Paris, a fost înlocuită de publicistul ieşean Alexandru Dobrescu. Şi această numire este contestată, potrivit presei locale, de intelectualii ieşeni. Dobrescu este acuzat că, înainte de 1989, ar fi fost apropiat de fosta Securitate.

Rapiditatea cu care s-au desfăşurat evenimentele i-a luat prin surprindere şi pe cei numiţi. „Am fost luat ca din oală, dar înseamnă că unii oameni s-au gândit că n-aş fi chiar nepotrivit pentru această funcţie”, a spus, pentru Mediafax, Alexandru Dobrescu. Omul de cultură nu şi-a făcut încă un plan pentru mandatul său, declarându- se încă „nepus în temă”, fapt ce arată că alegerea noilor şefi s-a făcut în pripă, fără ca aceştia să fi convins conducerea ICR cu ideile şi proiectele lor pentru noul portofoliu.

În locul Sabrei Daici, fost director la ICR Varşovia, a fost numită Alexandra Nica-Zdaniuk.

„Am aflat de pe site-ul ICR, că am fost demisă. Decizia mi se pare injustă, nedreaptă, iar în ceea ce priveşte persoana care mă va înlocui pot spune că o cunosc şi nu are nimic de-a face nici cu cultura, nici cu diplomaţia. A fost secretara fostului ambasador al României la Varşovia, Gheorghe Predescu”, a spus Sabra Daici pentru Mediafax.

În locul Corinei Şuteu, care a demisionat din fruntea ICR New York în semn de protest faţă de numirea lui Andrei Marga, va veni poeta Doina Uricariu.

Schimbare contestată

Andrei Marga a fost numit la şefia ICR pe data de 11 septembrie, fără a fi audiat de comisiile de specialitate ale Senatului, pentru că se afla în afara ţării. Numirea survine demisiei lui Horia Roman Patapievici şi scandalului iscat de decizia premierului Victor Ponta de a trece ICR din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului. Decizia a fost contestată de numeroşi oameni de cultură, printre care  Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Cristi Puiu, Oana Pellea, Mircea Cărtărescu, Herta Muller, Andrei Şerban, Lucian Pintilie.

Reţeaua ICR din străinătate cuprinde un număr de 17 institute-Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia şi Viena-cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.  Text Box:  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă