7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportHarta politică a conflictelor care macină USL din interior

Harta politică a conflictelor care macină USL din interior

Dincolo de declaraţiile optimiste ale liderilor de la centru, în unele judeţe luna de miere dintre PSD, PNL şi PC s-a terminat cu mult înainte de termen. Există însă şi filiale în care tensiunile dintre reprezentanţii celor trei formaţiuni rămân încă sub preş, dar ar putea să răbufnească oricând.

 

Un indiciu grăitor că apele nu sunt deloc liniştite a venit zilele trecute chiar dinspre copreşedinţii Uniunii, Crin Antonescu şi Victor Ponta, care au anunţat că se vor deplasa în teritoriu pentru a aplana personal conflictele din filiale.

Maramureşul este un exemplu în acest sens. Recent, USL a obţinut două victorii importante. Este vorba de câştigarea alegerilor pentru Primăria Baia Mare, unde USL a mers pe mâna „independentului” Cătălin Cherecheş, care a trecut deopotrivă prin PSD şi prin PNL şi care a fost la un pas de a deveni candidatul PDL, precum şi de câştigarea alegerilor parlamentare parţiale. În acestea, USL a câştigat mandatul de deputat rămas liber după ce Cătălin Cherecheş a devenit primar. Însă, după alegeri, Cătălin Cherecheş a început să se distanţeze tot mai mult de susţinătorii săi. După ce fostul primar PNL din Baia Mare, Cristian Anghel, demis după ce a fost condamnat pentru fapte de corupţie, i-a fost şef de campanie lui Cătălin Cherecheş, acum, la doar câteva luni distanţă, noul edil le-a transmis liberalilor maramureşeni că Anghel nu ar mai trebui să se numere printre membrii PNL. Declaraţiile sale au stârnit furia liberalilor. Unii îl califică pe Cătălin Cherecheş drept „trădător”.

Şi în Iaşi, situaţia rămâne una explozivă, după ce candidatul PC la Primăria Iaşiului, Tudor Ciuhodaru, a decis să fie adversarul lui Gheorghe Nichita, actualul primar al oraşului. Nichita, nemulţumit de acest lucru, le-a recomandat conservatorilor să candideze pe liste diferite nu doar în Iaşi, ci în întreaga ţară. „Dacă PC vrea să candideze separat, atunci să candideze separat, dar nu numai la Iaşi, ci şi în rest. USL funcţionează la Iaşi şi înseamnă două formaţiuni, PSD şi ACD. Dacă PC vrea la Iaşi separat, e treaba ACD”, a declarat Gheorghe Nichita, în opinia căruia aliatul principal al PSD-ului la Iaşi este PNL, nu PC. Nici la Buzău lucrurile nu sunt prea relaxate în USL, deoarece membrul PNL Cristian Bîgiu a fost desemnat candidatul alianţei la preşedinţia Consiliului Judeţean.

PSD-iştii din Buzău, în frunte cu preşedintele Constantin Boşcodeală, nici nu se gândesc să permită acest lucru. De altfel, inamic cunoscut al actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, PSD-istul Victor Mocanu, Boşcodeală a ajuns cel mai aprig susţinător al acestuia. „Am avut o întâlnire cu primarii PSD din Buzău şi cu consilierii judeţeni şi, ca urmare, PSD Buzău îl susţine la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău pe actualul preşedinte, Victor Mocanu. Cred că s-a făcut o greşeală şi le solicit conducătorilor USL să revină asupra deciziei de la Buzău”, a declarat liderul PSD Buzău.

La Galaţi, cel puţin deocamdată, lucrurile par mai liniştite. Actualul preşedinte al campioanei României la fotbal, Oţelul Galaţi, Marius Stan, va fi candidatul USL la Primăria Galaţiului din partea PNL, partid care ar fi vrut să aibă un candidat şi la Consiliul Judeţean. În schimb, social-democraţii s-au văzut daţi la o parte din cursa pentru primărie şi sunt nevoiţi să accepte doar candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean, care se pare că va veni din partea doctorului Nicolae Bacalbaşa, ajuns celebru pentru declaraţiile date jurnaliştilor cu privire la situaţia pacienţilor săi.  

Cele mai citite

Andrea Mandorlini, aproape de o revenire spectaculoasă în Serie A!

Fostul antrenor al CFR Cluj ar putea prelua banca tehnică a echipei Hellas Verona, în contextul presiunii uriașe asupra actualului antrenor, Paolo Zanetti. Mandorlini, favorit...

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...
Ultima oră
Pe aceeași temă