15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportHarnagea cere reluarea alegerilor din Balcesti

Harnagea cere reluarea alegerilor din Balcesti

False interviuri, falsi politisti, avalanse de SMS-uri au fost strategiile de dezinformare ale partidelor in ziua scrutinului. Strategi aflati in umbra partidelor au tratat ziua de 30 noiembrie ca fiind 1 aprilie.

Candidatul liberal la Camera Deputatilor in colegiul Balcesti din Valcea, Catalin Harnagea, a cerut ieri dupa-amiaza anularea alegerilor invocand incalcari ale legislatiei electorale. El acuza faptul ca in cursul zilei de sambata, dupa incetarea campaniei electorale, a fost impartit  gratuit catre populatie  un tiraj de cateva mii de exemplare al bisaptamanalul "Ziarul de Valcea", in care era publicat anuntul potrivit caruia Catalin Harnagea s-a retras din cursa electorala. "Intr-un interviu exclusiv acordat ziarului nostru, candidatul liberal la functia de deputat explica de ce s-a retras din cursa electorala si ii indeamna pe locuitorii din Colegiul Balcesti sa se prezinte la vot in numar mare pentru a-l vota pe Constantin Mazilu (n.r. – candidatul PSD in acelasi colegiu)", se arata in asa-zisul interviu. Harnagea a sesizat  Biroul Electoral Central, Parchetul si Inspectoratul de Politie, precum si Clubul Roman de Presa, acuzand gravele incalcari ale legislatiei electorale menite sa-l compromita, dupa care n-a mai raspuns la telefon.

 

"In asa-zisul interviu i se atribuie anumite informatii menite sa aiba un dublu efect distructiv: sa-i descurajeze pe alegatorii lui Catalin Harnagea sa mearga la urne in ziua alegerilor si, in acelasi timp, sa il compromita in ochii intregului electorat din colegiu, in ideea ca ar «recunoaste» ca nu are «nimic in comun cu localitatile din acest colegiu electoral»", se arata intr-un comunicat de presa al biroului de campanie al lui Catalin Harnagea.
Campania de dezinformare a continuat in toata tara. Mai multi alegatori ce locuiesc pe strazile 24 Ianuarie, Aleea Nalbei si Scorusului din municipiul Ploiesti, arondati sectiilor de votare numerele 6, 144 si 146 din Colegiul 12 Deputati, au primit apeluri telefonice prin care erau informati ca, la sectiile unde trebuie sa voteze, s-au furat stampilele sau au luat foc sectiile de votare.

 

Totodata, alegatorii ploiesteni au fost indrumati spre sectii din alte colegii sau sectii suplimentare din Centrul Ploiesti. De asemenea, Politia Prahova a anuntat ieri ca mai multi prahoveni au primit apeluri telefonice de la persoane care sustineau ca sunt politisti si le spuneau ca este posibil ca, in perioada urmatoare, locuinta sa le fie sparta, sfatuindu-i sa nu plece de acasa in ziua votului. In Bucuresti, de pilda, au existat persoane care au lipit anunturi la adresa locatarilor, in care erau "informati" ca s-a modificat numarul sectiei de votare la care sunt arondati, dandu-li-se o alta adresa, gresita.

Insa manipularea zilei le-a apartinut unor bloggeri jurnalisti care au postat procente ale institutelor de sondare a opiniei publice angajate pentru realizarea unor estimari in ziua alegerilor. Potrivit procentelor, unele preluate si pe siteurile unor posturi de televiziune, la un moment dat PSD ajunsese la peste 40% din optiunile electoratului.
Agentia NewsIn s-a delimitat de mesajele care au circulat in numele institutiei de pe adresa de e-mail HotnewsIn@yahoo.com. Potrivit falsei stiri, liderii PNL si PSD ar fi cazut la o intelegere vineri noaptea la Vila Lac 3 privind viitoarea formula de guvernare. "Viitorul ministru de Interne va fi Cristian David sau Relu Fenechiu (PNL), asupra carora liderii PSD nu au avut nicio obiectie. Calin Popescu-Tariceanu va avea si functia de viceprim-ministru al viitorului guvern "Geoana", PSD-PNL, in afara de cea de ministru al Economiei si Finantelor.

La Transporturi, PNL il propune pe Horatiu Buzatu. Pentru Justitie, liberalii o pregatesc pe Norica Nicolai, iar pentru Mediu este dorit Ioan Timis" se arata in stirea unde se citau "surse"apropiate unuia sau altuia din cele doua partide.
N-au lipsit nici SMS-urile cu mesaje mobilizatoare. Unele pro-PSD. Altele contra partidului lui Mircea Geoana. " PSD cu interes/ A venit si a dat un fes/ Te ia in ras cu un fular/ Ca sa iti fure votul iar/ De-i votati si asta data/ Romania-i terminata.  Trimite mai departe la zece prieteni si vei avea parte de o mare bucurie peste o saptamana. Altfel, vei avea numai nenorociri patru ani de zile", este un SMS care a circulat ieri. Un alt mesaj "Basescu si PD-L au nevoie de votul tau. Geoana si PSD au nevoie de banii tai. Alege! Votezi pentru cel putin urmatorii 10 ani!". O alta forma de mobilizare la vot este: "Va rog eu, nu veniti la vot! Eu si nepotelul meu Adrian iti vom fi recunoscatori inca patru ani. Semneaza: Matusa Tamara".

Cele mai citite

Trezoreria SUA impune noi sancțiuni împotriva Rusiei și a Coreei de Nord

Reprezentanții Trezoreriei din SUA au informat că au fost impuse noi sancțiuni. Acestea vizează Rusia și Coreea de Nord. Mai exact, este vorba despre...

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

Prognoza de creștere economică pentru 2024, revizuită la 2,8%; inflația estimată la 4,5% și deficitul comercial în creștere

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul 2024, reducând estimarea de la 3,4% la 2,8%. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă