Slaba infrastructura, lipsa stimularii investitiilor, saracia sunt problemele punctuale la care trebuie sa raspunda politicienii in Harghita, judet unde populatia maghiara este majoritara iar, romanii sunt prezenti cu un procent de 14%. Cresterea animalelor, prelucrarea lemnului, turismul si imbutelierea apei minerale sunt preocuparile de baza ale populatiei judetului. Valoarea totala a exporturilor realizate in anul 2007 a crescut cu 106, 6% fata de 2006, importurile sporind de asemenea cu 142,5%. In afara sloganurilor de campanie, politicienii sunt asteptati sa raspunda problemei crearii a noi locuri de munca. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, numarul somerilor inregistrati in luna ianuarie a acestui an era de 7.163 persoane, ceea ce inseamna o rata a somajului de 5%.
Daca UDMR a trimis greii partidului in colegii, PSD-PC, PD-L, PNL avand sanse reduse de castig au desemnat juristi, profesori, ingineri, dar si politicieni. Favorit in cursa pentru un fotoliu de parlamentar in colegiul senatorial 2 Harghita este senatorul UDMR Verestoy Attila, cunoscut ca o persoana influenta in UDMR si cu o avere consistenta. Contracandidatii sai sunt Dosa Barna, manager la o firma privata, ce reprezinta Partidul Verde Ecologist, profesorul Cristinel Glodeanu (PSD), juristul Grigore Sabau (PD-L) si Adrian Pop de la PNL. Potrivit propriei declaratii de avere, Verestoy si-a construit in 2007 trei apartamente in Capitala, in plus fata de apartamentele detinute deja, in Bucuresti si Odorheiu Secuiesc, si casa de vacanta din judetul Ilfov. Cele trei noi apartamente au, fiecare, suprafata cuprinsa intre 200 si 250 de metri patrati.
El mai detine un autoturism Audi S8, din 2001, si BMW X3, din 2003, cumparat in leasing. Valoarea bijuteriilor aflate in proprietatea senatorului a crescut, in 2007, cu 5.000 de euro, ca si cea a tablourilor. Verestoy a vandut un apartament (25%) lui Blaga Vasile, valoarea inscrisa fiind de 215.000 euro. La capitolul imprumuturi, Blaga este trecut cu suma de 215.000 de euro. Liderul UDMR are conturi deschise in Geneva, Viena, Budapesta, Monaco, iar profitul nominal care reiese din portofoliului de actiuni este de 20.009.640 RON, in timp ce al sotiei este de 2.729.908 RON. Senatorul Verestoy a fost suspectat ca ar fi castigat 10 milioane de euro din tranzactionarea de actiuni SIF in urma folosirii informatiilor detinute gratie pozitiei sale de parlamentar. El a fost gasit nevinovat, procurorii DNA hotarand neinceperea urmaririi penale in afacerea tranzactionarii actiunilor.
Un tanar de 36 de ani, Dosa Barna, reprezentantul Partidului Verde Ecologist, este un contracandidat al lui Verestoy. Manager la o firma privata, Barna este vicepresedintele Consiliului National Secuiesc si face parte din Consiliul Local Municipal. "Banuiesc ca cei care ma vor vota o vor face pentru programul politic al partidului, dar vor exista si voturi de protest ale contracandidatului meu", sustine Barna, contand pe reactia nemultumitilor.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, fost consilier judetean in Harghita, candideaza in colegiul 1 de la Camera Deputatilor avand contracandidati persoane cu mai putina notorietate precum juristul Andrei-Jean Adrian (PSD), Alexandru Adrian Gane (PD-L), inginer la Institutul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, si medicul Dorin Sangeorzan, liderul PNL Harghita.
Colegiul 6 Deputati
Verestoy Attila, UDMR (foto 2)
PUNCT TARE » Negociator de forta
PUNCT SLAB » Afacerile dauneaza imaginii
Calificat drept oligarh al tranzitiei
Aflat in topul celor mai bogati 300 romani, cu o avere estimata la 80 milioane de euro. Debutand in afaceri cu cherestea si dezvoltand un imperiu, Verestoy Attila merge mai departe atat in activitatea politica, cat si in investitiile in domeniul imobiliar, pe piata de capital si in fondurile de investitii. Calificat de presedintele Basescu drept oligarh al tranzitiei, numele lui Verestoy a aparut intr-un dosar al DNA legat de tranzactionarea la bursa a actiunilor SIF, fiind acuzat ca ar fi castigat cu ajutorul unui pont 10 milioane de euro la Bursa.
Sabau Grigore, PD-L (foto 3)
PUNCT TARE » Notorietate in colegiu
PUNCT SLAB » Lipsa experientei politice
Specializat in paza si protectie
"Sunt constient de forta domnului Verestoy, dar nu ma las impresionat", ne-a declarat Grigore Sabau. Vorbitor si de limba maghiara, Sabau are carnet de partid PD-L de numai doi ani. Punctul slab al sau este lipsa de experienta in bataliile politice. Fost ofiter la IPJ Prahova, Sabau a fost trecut in rezerva in 2004 cu gradul de colonel, hotarand apoi sa intre in lumea afacerilor. Din 2005 si pana in prezent, acesta este directorul Max Protect SRL, firma ce are ca obiect de activitate paza si protectia.
Adrian Pop, PNL (foto 4)
PUNCT TARE » Manager cu notorietate
PUNCT SLAB » Se considera venetic
Un consilier putred de bogat
Cu o avere estimata la sapte milioane euro, Adrian Pop, clujean de origine, si-a inceput cariera politica in urma cu cinci ani in randul liberalilor, fiind in prezent consilier municipal la Toplita si vicepresedinte al filialei partidului. Pop este administrator unic al SC Industrial Grup SRL. Companie ce se ocupa de tot lantul de prelucrare a lemnului, are 330 de angajati. Pop considera ca un punct slab al sau il constituie faptul ca este "venetic", avand in vedere ca din anul 1995 s-a mutat in Harghita.